Minder gezellig

509215_IMG_1798Naast onduidelijkheid over wat er nu eigenlijk wordt gekocht bij de aankoop van de voormalige RABO bank, de begripsverwarring over waar nu eigenlijk krediet voor wordt aangevraagd (mogelijk maken van het nieuw werken binnen de SED organisatie of een nieuw Klanten Contact Centrum), is er dan natuurlijk ook nog de fraaie poging tot creatief boekhouden.

Het college concludeert in haar raadsvoorstel.

De conclusie van het bovenstaande is dat er ten opzichte van het eerdere besluit om het Stadskantoor te verbouwen per saldo geen extra financiële lasten ontstaan indien nu gekozen wordt voor de aankoop en de verbouw van het perceel Molenweg 5 te Enkhuizen.

Hoe komt men tot die conclusie?

Om te beginnen waren de kapitaallasten (de kosten van rente en aflossing) voor de verbouwing van de Hoogstraat begroot op € 19.000,- per jaar.

De bestaande kapitaallasten voor het pand aan de Hoogstraat bedragen € 12.000,- , maar volgens het college komen die te vervallen als je het pand onderbrengt in de grondexploitatie van de Zilverstraat. Uiteraard komen ze niet echt te vervallen, dat lijkt alleen maar zo.

Ze vallen alleen niet meer zo op en waarschijnlijk kan (gezien de boekwaarde van het stadskantoor) de grondexploitatie van de Zilverstraat uiteindelijk toch met een positief resultaat worden afgesloten. 

En ziedaar, de € 19.000,- voor de verbouwing en de € 12.000,- van de weggetoverde kapitaallasten van de Hoogstraat zijn samen precies voldoende om de kapitaallasten voor de aanschaf van de Molenweg (€31.000,-) te rechtvaardigen.

Natuurlijk wisten ze dat 3 weken geleden ook al en je kunt je dus afvragen waarom een lening van 3 ton (voor de verbouwing van de Hoogstraat) € 19.000,- aan kapitaallasten oplevert, terwijl de lening van een meer dan twee keer zo’n hoog bedrag “maar” € 31.000,- kost, maar dat is bijzaak.

Wat mij betreft is het een opzichtige poging om de kluit te belazeren, maar zoiets mag je als raadslid natuurlijk nooit zeggen.

Want als je dat zegt of denkt, dan zal je er in de toekomst ook rekening mee moeten houden dat het wel vaker kan gebeuren en dan is het raadslidmaatschap plotseling een stuk minder gezellig dan je je had voorgesteld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: