Woordspelletjes

parkerenAangezien het allemaal op voorhand inkoppers leken had ik mezelf een vrije avond gegund en de raadsvergadering gelaten voor wat hij was. Maar wat lees ik in de krant?

De VVD verrast vriend en vijand met een voorstel om de blauwe zones te handhaven, maar de parkeervergunningen op te heffen!

Tot verbijstering van Stella Quasten behaalde dit voorstel geen meerderheid. Voldoende reden om op haar website de SP van kiezersbedrog te beschuldigen.

Zelf heb ik dat volksverlakkerij genoemd toen me duidelijk werd dat de SP weliswaar jarenlang roept om het afschaffen van het vergunningensysteem om vervolgens (in plaats daarvan) een systeem van ontheffingen in het leven te willen roepen.  In de praktijk komt dat op hetzelfde neer.

En nu roept de VVD weer dat betalen voor een vergunning hetzelfde is als betaald parkeren en dus moet worden afgeschaft, terwijl de blauwe zones moeten blijven. Met recht een stompzinnig voorstel.

Als je het stelsel van vergunningen (of om de SP een plezier te doen “ontheffingen”) afschaft, dan valt er ook geen onderscheid te maken tussen bezoekers en bewoners van de binnenstad. De blauwe zones zijn in die omstandigheid volstrekt overbodig.

Maar het meest ergerlijke is natuurlijk dat vrijwel alle partijen zich uitdrukken in one-liners, waarbij dezelfde woorden voor verschillende begrippen worden gebruikt.

Voor de één staat betaald parkeren gelijk aan het kopen van parkeertijd, voor de ander houdt het ook de aanschaf van een vergunning/ontheffing in.

De één denkt bij de binnenstad aan alles binnen de veste, de ander bedoelt het oorspronkelijke vergunningengebied.

Voor de één wordt het probleem veroorzaakt door de bezoekers van de stad en moet er dus alles aan gedaan worden die bezoekers te weren. Voor de ander ligt de kern van het probleem in het toenemende autobezit van de bewoners van de binnenstad en is het zaak dat aan banden te leggen.

En zolang onze bestuurders het daarover niet eens kunnen worden, blijft het bij oeverloos gekakel. Met als resultaat dat we maar weer eens € 50.000,- gaan uitgeven aan het zoveelste rapport.

Hoe moeilijk is het om vast te stellen dat onze oude binnenstad niet gebouwd is met het bestaande autobezit voor ogen en dat het dus verstandig is de bestaande (en beperkte ruimte) zo rechtvaardig mogelijk te verdelen?

Je komt dan automatisch terecht bij een vergunningen/ontheffingen stelsel dat het recht geeft om zonder tijdslimiet in de binnen/binnenstad te parkeren. Bezoekers aan de binnenstad hebben dat recht niet.

Zij mogen overal (waar toegestaan) parkeren, maar zijn gebonden aan een tijdslimiet van (bijvoorbeeld) 3 uur. Omdat deze regeling voor de gehele binnenstad geldt zijn blauwe zones overbodig.

Kortom het VVD voorstel (afschaffing van de vergunningen) is kortzichtig en zet ons jaren terug. Stella’s verwijten richting SP deel ik dan ook niet. Wel hoop ik dat men vanuit de SP ophoudt met woordspelletjes (vergunningen/ontheffingen) en duidelijkheid verschaft over wat men met de binnenstad bedoelt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Woordspelletjes”

 1. Het meest opmerkelijke in het krantenbericht vond ik, dat NE vooral aanhikte tegen de financiële gevolgen, die afschaffing van de vergunningen met zich meebrengt.
  Wethouder Kok daarentegen verwachtte “voorzichtig”, dat die kosten wel mee kunnen vallen, ook omdat er dan geen 50,000,– wordt uitgegeven aan evaluatie.

  Wat is het nou? Raken we die vergunningen nooit meer kwijt, enkel en alleen omdat dat kosten met zich meebrengt? NE bedankt voor je heldere standpunt.

  De SP heeft nog eens 50.000,– nodig om tot een eigen mening te komen.
  Bokhove bedacht helemaal zelf, wat hij er van vond en dat leverde de SP veel stemmen op.
  Hij had zich de moeite kunnen besparen, zijn opvolgers hebben maling aan de kiezers van weleer.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: