Niemand verantwoordelijk

smcBijna twee jaar geleden schreef ik in “Never a dull moment” over de brief die de Nijs had geschreven die niemand mocht inzien. Vandaag lees ik in het NHD dat de gemeente is verwikkeld in een procedure (aangespannen door de Nijs) waarin de Nijs een vergoeding eist van de door haar geleden schade  bij het project SMC van 2 miljoen.

Ik kan me geen raadsbrief herinneren waarin die procedure werd aangekondigd. Wel een besloten presidium vergadering waarbij de deelnemers tot geheimhouding werden verplicht.

Ik neem aan dat tijdens die vergadering de fractievoorzitters geïnformeerd zijn over het bestaan van die procedure en dat zou verklaren waarom de toenmalige fractievoorzitter Visser (CDA) op dit blog melding maakte van een schadeclaim van 2 miljoen.

Geleidelijk aan begint het beeld dus duidelijker te worden. De Nijs eist in een speciale procedure ontbinding van de met de gemeente gesloten overeenkomst en vergoeding van de door haar geleden schade.

De gemeente eist, (in weer een andere procedure) dat de overeenkomst onverminderd wordt uitgevoerd, hoewel er (mede door toedoen van de gemeente) er eigenlijk geen kandidaten meer zijn waarmee de Nijs aan haar opdracht zou kunnen voldoen.

In het NHD van vandaag kondigt Baas verder stoer aan, dat hij besloten heeft om tot aan de Hoge Raad  te zullen door te procederen als de claim van de Nijs zal worden toegewezen.

Een voorlopige tussenstand is, dat de gemeente in beroep is gegaan tegen een uitspraak van de rechter dat de gemeente in redelijkheid niet kan eisen, dat de Nijs aan haar verplichtingen blijft voldoen (gezien de rol van de gemeente bij het tot stand komen van een SMC in de Molenweg).

De gemeente is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan, maar ik vrees het ergste.

De meest logische uitkomst van dit juridische geharrewar is natuurlijk dat de overeenkomst tussen de gemeente en de Nijs gaat worden ontbonden zonder dat enige partij recht heeft op een schadevergoeding.

Waardoor er ruimte komt voor een nieuwe overeenkomst (eventueel met de Nijs) en een nieuwe bestemming voor het voormalige ziekenhuis in de Vijzelstraat.

Ik heb begrepen dat die er al is (appartementencomplex), maar er moet eerst nog eventjes geprocedeerd worden. Per slot van rekening levert dat weer gewoon “werk” op voor de desbetreffende ambtelijke afdelingen.

De bron van al deze ellende is natuurlijk de gemeentelijke voorkeur voor complexe procedures waarbij “op papier” ogenschijnlijk alles geregeld is, maar waarbij de realiteit nog wel eens uit het oog wordt verloren. Ik denk daarbij ook even aan de plannen met het recreatieoord.

Enfin, het zal nog wel een jaar of wat duren voordat we weer verder kunnen. Als je weet dat de gemeente becijfert heeft dat de voorbereidingskosten voor de brede school inmiddels € 500.000,- bedragen, dan moeten de voorbereidingskosten voor het SMC inmiddels in de miljoenen lopen.

Maar gek genoeg hoor je daar niemand over en is daar kennelijk ook niemand verantwoordelijk voor.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Niemand verantwoordelijk”

  1. Inmiddels is bekend dat de claim 2,1 miljoen bedraagt. Colleges en raden Enkhuizen . Dank u wel. Wie gaat dat betalen? Tsja luister eens goed naar het carillon Drom en Zuidertoren. ZLG,tje

    Like

    1. Het tragische is natuurlijk dat men uit deze gang van zaken niets heeft geleerd en nu weer een gecompliceerde aanbestedingsprocedure is opgestart voor het REZ. Niet gewoon 10 Ha ter verhuur aanbieden en uit de huuropbrengst zaken betalen waar de Enkhuizer bevolking wat aan heeft, maar op zoek gaan naar een projectontwikkelaar, die niet alleen een vakantiedorp realiseert, maar ook een camping en een strand aanlegt en een exploitant zoekt voor zwembad, camping. Bovendien garanties afgeeft voor onderhoud en toeristenbelasting en dat allemaal in ruil voor het het gratis gebruik van de grond voor de komende 30 jaar.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: