Opwaarderen

509215_IMG_1798Een paar dagen voor Sinterklaas toch nog een verrassing vanuit de Breedstraat. De gemeente heeft de voormalige Rabobank aan de Molenweg gekocht om daar het zogenaamde “front-office” te vestigen.

De geplande verbouwing van het bestaande stadskantoor aan de Hoogstraat gaat niet door. Het gebouw zal op termijn worden verkocht, even als het administratiekantoor in de Westerstraat.

Op het eerste gezicht geen slechte deal lijkt me, hoewel ik moet glimlachten om de argumentatie die burgemeester Baas geeft in het NHD.

De oppositie had nog al wat moeite met de verbouwing van het stadskantoor.

Wat de oppositie vindt of denkt doet meestal niet ter zake.

Waar ik me wel over verbaas is dat de reden voor die verbouwing (het scheppen van werkplekken voor flexwerkers) plotseling lijkt te zijn verdwenen.

Of heeft die reden voor verbouwing nooit bestaan en zijn de kosten ervan (€ 300.000,-) alleen maar in de begroting opgenomen om de kosten van de aanschaf (en verbouwing) van het nieuwe stadskantoor (€ 635.000,-)  te verzachten.

Zou zo maar kunnen. Dat kunstje is destijds volgens mij ook bij de Drommedaris uitgehaald.

Daar heette het dat de restauratie van het gebouw minstens € 1.2 miljoen moest kosten. Toen dat krediet eenmaal binnen was, vormde dat ook meteen het uitgangspunt voor de verbouwing en werd vervolgens geweigerd om een prijsopgaaf te vragen voor alleen de restauratie.

Waarmee het vermoeden werd gewekt dat in het krediet van € 1.2 miljoen (uitsluitend bedoeld voor restauratie) een behoorlijk bedrag was inbegrepen  voor de uiteindelijke verbouwing.  Zodat het in ieder geval leek alsof de verbouwing nauwelijks meer kostte dan een simpele restauratie.

Op dezelfde manier lijkt de verbouwing van het stadskantoor in de Hoogstraat te zijn “opgewaardeerd”, om (nadat het krediet daarvoor moeiteloos werd binnengehaald) de aankoop van de Rabobank wat “dragelijker” te maken.

Maar wat blijft is natuurlijk het raadsel van het plotseling verdwijnen van de werkplekken voor flexwerkers. Worden die nu elders gecreëerd (In Stede Broec of Drechterland) en is dat de reden dat de raden van deze gemeenten over deze aankoop worden geïnformeerd?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

14 gedachten over “Opwaarderen”

 1. Zeker een mooie locatie, maar wie koopt het bestaande gebouw aan de Zilverstraat?
  Ernaast ligt al meer dan 10 jaar een bouwterrein braak. Gekocht van een projectontwikkelaar voor circa 1 miljoen euro. Het rente verlies beloopt tot nu toe circa 500.000 euro. Kostprijs inclusief rente minimaal 1,5 miljoen.
  Boekwaarde 8 ton. verwachte verkoopprijs 5 ton?. verlies op deze grondtransactie 1 miljoen euro ten laste van de burgers van Enkhuizen. ik hoor Jan van Oostende nog zeggen: de grond van je buurman komt maar een keer in je leven te koop.

  Like

  1. De aanschafprijs was, even uit mijn hoofd, iets meer dan 500.000 de boekwaarde van nu is de aanschafprijs inclusief de opgebouwde rente. Die wordt namenlijk jaarlijks bijgeboekt. En is nu dus 800.000,- en geen 1,5 miljoen.

   Like

   1. Jan, ik weet niet of het voor je tijd was, maar misschien moet je hier ook eens naar kijken. In 2001 verkocht de gemeente voor € 1.2 miljoen de grond aan de Oksel. Onder het beding dat (zolang de aankoop niet was betaald) er jaarlijks 6 % rente over het aankoopbedrag zou worden betaald. Op de jaarrekening over 2007 stond de grond nog niet bij de activa van de koper. Voor zover ik weet is de grond ook nog steeds niet overgedragen (en dus ook niet betaald). Als gevolg van samengestelde interest is de totale waarde inmiddels opgelopen van 1.2 miljoen naar 2.7 miljoen.
    De koper heeft inmiddels weer een jaar uitstel gekregen, om zijn plannen te realiseren.
    Tegelijkertijd heeft de gemeente laten weten dat de grondpositie inzake de Oksel inmiddels is afgesloten. Mijn vraag is op basis waarvan en tegen welke waarde.

    Lees ook https://pimsep.wordpress.com/2009/08/10/krabberzand/

    Like

   2. Jan, ik weet zeker dat de grond voor circa 1 miljoen is aangekocht. De jaarlijkse rente van 50.000 werd een aantal jaren geactiveerd, tot de waarde 1,2 miljoen beliep. Toen greep de accountant in en is de grond afgewaardeerd naar de huidige 8 ton. Er is dus minimaal een half miljoen rente betaald(10 jaar ad 50.000).. Mijn berekening van een miljoen verlies klopt uiteraard. Zie ook bladzijde 138 van de jaarrekening 2013.

    Like

  2. De voormalige fractievoorzitter van de VVD (Munnik) gebruikte dezelfde woorden toen ze instemde met de betaling van ruim een half miljoen euro voor een zakelijk recht. (Het recht op de verliesgevende exploitatie van een paar tennisbanen in het recreatieoord).
   Waarschijnlijk in de war gebracht door het feit dat het college dat zakelijk recht had laten taxeren door een onroerend goed makelaar en de aanschafprijs inclusief kosten koper vermeldde. Een term die gebruikelijk is bij onroerend goed transacties.

   Like

 2. haha een open en fatsoenlijk debat ?? jij wilt dit jaar erg veel van sinterklaas pim !
  dit zal in enkhuizen nooit gebeuren ,teveel mensen die overal ( ik weet niet wat ) iets aan over willen houden of er beter van willen worden ! desnoods zijn ze bereid om heel enkhuizen te verpatsen aan de meest biedende

  Like

 3. Jammer voor het gemeentepersoneel.
  Alhoewel het huidige stadskantoor aan de buitenkant niet het allermooiste is (maar dat is de Rabo ook niet), lijkt het me wel een mooi licht gebouw om in te werken. De voormalige Rabobank heeft wat mij betreft de uitstraling van een donker hol.

  De gemeente heeft trouwens niet het hele gebouw gekocht, alleen de donkere onderkant. Dat komt in de berichtgeving niet zo goed naar voren..

  Like

  1. De makelaarsfolder zegt,

   “Het kantoor-/praktijkgebouw omvat het tweetal appartementsrechten rechtgevende op het exclusieve gebruik van de kantoorruimten op de begane grond met technische ruimte op de eerste verdieping.”

   Eerlijk gezegd geen idee wat daarmee wordt bedoeld. Dat het gebouw op 1 hoog een tweetal appartementen heeft?

   En dat die appartementen niet zijn inbegrepen bij de aankoop?

   Like

  1. Complottheorie? Is eerder een beproefde methode om geld los te krijgen. Stel het college had voorgesteld € 635.000,- uit te willen geven voor een nieuwe “front-office” dan zouden hier en daar wat wenkbrauwen zijn gefronst.

   Nu lijkt het alsof ze maar € 335.000,- (inclusief verbouwing) extra hoeven uit te geven voor een nieuw gebouw op prima locatie.

   Klemmende vraag blijft natuurlijk, waar gaan al die flexwerkers (beleidsmedewerkers) straks werken? Waarschijnlijk op een geheel nieuwe locatie en krijgen we daar straks een nieuwe kredietaanvraagvraag voor.

   Zoals men bij de kredietaanvraag voor restauratie van de Drom al wist dat men eigenlijk wilde verbouwen, zo wist men bij het in de begroting opnemen van een verbouwingskrediet voor de Hoogstraat al dat men het pand van de Rabobank wilde kopen.

   Staat ook wel bekend als salami tactiek. Plakje voor plakje, totdat je de hele worst binnen hebt.

   Like

   1. Het “sneeuwt” al op je site. Behalve dat ik daar behoorlijk visueel gek van wordt, vraag ik me af wat je nu wilt: Salami of ondersneeuwen?

    Like

    1. Het sneeuwen op mijn site houdt na de feestdagen van zelf weer op, maar het laten ondersneeuwen van de werkelijkheid door onze bestuurders (met instemming van de meerderheid van de gemeenteraad) zal ook de komende jaren onverminderd door blijven gaan.

     Wat ik wil is openheid en een fatsoenlijk debat over de vraagstukken die moeten worden opgelost. Wat we krijgen is oppervlakkig geneuzel over bijzaken en stokpaardjes..

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: