Korting

aanslagJe hoort het zeker één keer per vergadering. Wethouders die onderdanig roepen dat zij slechts uitvoerders zijn van door de raad genomen besluiten.

Ik moet daar altijd een beetje om glimlachten.

Het werk van de raad bestaat hoofdzakelijk uit het goedkeuren van ambtelijke oplossingen voor ambtelijke problemen. Problemen die in veel gevallen slechts zijdelings verband houden met de werkelijke problemen.

Tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag werd de raad er maar weer eens op gewezen dat het afwijzen van een subsidie voor de  speeltuinvereniging “Kindervreugd” het gevolg was van een eerder door de raad genomen besluit.

Het “echte” probleem is natuurlijk, hoe houd je een kinderspeeltuin draaiende voor zo min mogelijk kosten. De oplossing voor dat probleem is een enthousiaste groep vrijwilligers die van alles verzint om de boel draaiende te houden. Daartoe behoort natuurlijk ook het tijdig aanvragen van een subsidie door de gemeente, maar welk probleem ontstaat er echter als die aanvraag per ongeluk een maand te laat wordt ingediend.

Ontbreekt het de betreffende ambtenaar dan plotseling aan tijd om de aanvraag te beoordelen?

De lijst met goedgekeurde aanvragen wordt in december aan de raad voorgelegd. Wie heeft er in hemelsnaam bedacht dat een aanvrager zijn recht op subsidie verliest als zijn aanvraag niet op 1 april binnen is.

Formeel de raad, maar natuurlijk wel op advies van de betrokken ambtenaar. Dat het te laat indienen van een subsidie-aanvraag gevolgen mag hebben zal niemand betwisten, maar dat die gevolgen het totale verlies van rechten moet inhouden?

Waarom geen korting van bijvoorbeeld 10% op dat recht.

Bovendien, gelden deze opvattingen ook voor de werkzaamheden van de overheid. Verliest die ook haar volledige recht op betaling als zij haar rekening niet tijdig indient.

Zou me persoonlijk niet slecht uitkomen. Ik kreeg in november een aanslag voor de gemeentelijke belastingen die volgens mij al in het voorjaar had moeten zijn opgelegd. Mag ik nu ook zeggen, U bent te laat met Uw aanslag, dus hoef ik hem niet meer te betalen?

Kunnen we hierover ook een ambtelijk advies tegemoet zien? Zodat de raad daarover een besluit kan nemen. Als de gemeente te laat is met het sturen van een aanslag, dan hoeven wij hem niet te betalen of krijgen we een korting op het totaal van de aanslag.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Korting”

 1. Annuleer het o zo nuttige rioolonderzoek, geef het geld aan de speeltuin. Bel meteen de krant en laat die een veer in de kont van de raad steken.

  Iedereen blij

  Maar zo simpel zal het wel niet zijn.

  Like

  1. Daar zit ik al op, een tijdje al zelfs. Zoiets gebeurt ongezegd. Zoals Janis Joplin al zong: “Freedom is just another word for nothing left to lose”.

   Like

 2. Alle keren dat het stadhuis burgers belooft morgen terug te bellen en dit niet gebeurt, alle keren dat volksvertegenwoordigers te laat antwoord krijgen op vragen, alle keren dat er geen uitleg wordt gegeven aan zaken ondanks vraagstellingen, alle keren dat zaken zonder enig bewijs van onwaar zijn worden beticht, en ga zo maar door.
  Begraafplaats, buitendienst, gemandateerde zaken aan het college die de raad niet kent, SMC, De Drom, het rijtje niet leuke dingen is lang.

  Om dan een maatschappelijke vrijwilligersorganisatie zo keihard op de letter van een wet te pakken is bijzonder onaardig. De letter van de wet wordt steeds vaker toegepast de laatste tijd ipv de geest van de wet.

  De burger en z’n vertegenwoordigers worden stukje bij beetje meer buiten spel gezet, en daar is een meerderheid van de volksvertegenwoordigers wel degelijk debet aan door nergens voor te vechten dat rechten van mensen betreft.

  Geld, geld, geld, het gaat over niets anders meer dan geld. In het voordeel van de overheid dan wel, ten koste van gewone mensen. Immer en altijd, nooit niet.

  Like

  1. Het is niet eens een wet, maar gewoon een raadsbesluit. Raadsbesluiten die het college niet welgevallig zijn worden genegeerd of niet uitgevoerd. Zie parkeren en de Drommedaris. Jammer dat onze altijd zo sociaal denkende wethouder niet zelf op het idee is gekomen om met een voorstel tot aanpassing te komen. Ik neem aan dat de Raad nu zelf haar verantwoording neemt.

   Like

 3. Zeer boeiend te lezen ‘ EEN EERDER GENOMEN BESLUIT ‘
  Bij de begraafplaats zijn de eerder genomen besluiten door College en raad genegeerd toen het beter voor College en raad uitkwam om die besluiten te negeren. Augustus 1997 50 jaar lang vanuit de algemene middelen 530 maal het jaarlijks te betalen bedrag aan onderhoud storten in de exploitatie van de begraafplaats om de verplichting die door raadsbesluiten ondersteunt worden gestalte te doen geven en 10 oktober 2000 artikel 10 beheersverordening begraafplaats ‘graf instand tot einde vooruitbetaling onderhoud’
  400.000 euro gebruiken uit de pot vooruitbetaling om de aula te renoveren en de nieuwe urnenmuur te realiseren en daarna gewoon doen alsof dat geld er nooit is geweest en een forse tariefverhoging invoeren omdat men tekort komt.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: