Omweg

enkhuizerzandAls de gemeente zou hebben besloten om 5 miljoen euro te lenen voor de herinrichting  van het recreatieoord, dan zou ze (bij een rente van 3%) gedurende 30 jaar jaarlijks € 250.000,- moeten aflossen.

In plaats van een lening te nemen en die af te lossen met de erfpacht die zij krijgt voor grond die ze wil verhuren, kiest de gemeente ervoor om 30 jaar lang af een investeerder vrijstelling te geven van de betaling van erfpacht.

Anders gezegd, in plaats van de investeerder jaarlijks €  2,50 m2 erfpacht te laten betalen over 100.000 m2 grond, kiest men er voor géén erfpacht in rekening te brengen.

Naar ik aanneem in de stille hoop, dat die investeerder zijn sommen zo slecht maakt, dat hij bereid is meer uit te geven aan de randvoorwaarden die de gemeente stelt, dan valt te rechtvaardigen vanuit de “korting” die hij van de gemeente krijgt. (in de vorm van niet hoeven betalen van erfpacht.)

Ik denk dat dit “wishfull thinking” is. Investeerders kunnen gewoonlijk vrij aardig becijferen wat de “korting” waard is die hun wordt aangeboden.

Uiteraard gaat het hier om een voorbeeld. Een rente percentage van 3 % zal weinig reden tot klagen geven. Ik denk zelfs dat het voor de gemeente gemakkelijker is om tegen dat percentage te lenen dan voor een particuliere investeerder. Daarmee heeft de gemeente een voorsprong op de particuliere investeerder die ze vervolgens weer uit handen geeft.

Over de grondwaarde kun je natuurlijk wel van mening verschillen. Enkhuizen zal niet de enige gemeente zijn die grond in de aanbieding heeft waarop vakantiewoningen mogen worden gebouwd.

Een erfpacht van € 2,50 m2 vertaalt zich in een grondwaarde van € 83.- m2. Of die waarde competitief is ten opzichte van bijvoorbeeld bosgrond is nog maar helemaal de vraag.

In Enkhuizen denkt men al gauw dat we uniek zijn, maar er zijn meer gemeenten die geloven dat verblijfstoerisme een belangrijke stimulans is voor hun economie en die om die reden de bouw van vakantiedorpen willen stimuleren.

Maar de grote vraag is, waarom speelt het college kiekeboe met de raad.

Die heeft een aantal bijzaken voorgeschoteld gekregen in de vorm van een ingewikkeld gunningsysteem waarbij punten worden gegeven voor een gegarandeerde opbrengst van de toeristenbelasting of een gegarandeerde bijdrage aan het zwembad, maar dat zijn slechts bijzaken.

De hoofdzaak is echter hoeveel is de “korting” waard die de gemeente van plan is te geven en hoeveel geld je had kunnen lenen als je die “korting” niet had gegeven.

En welke zaken had je vervolgens (met dat geleende geld) ten behoeve van de Enkhuizer bevolking kunnen realiseren.

Dan had je die hele omweg die er nu wordt gemaakt (investeerders vragen dingen te realiseren die je als gemeente makkelijk en beter zelf had kunnen realiseren) niet hoeven te maken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Omweg”

  1. Word het geen tijd dat men het provinciaal bestuur op de hoogte brengt van de idioterie en amateuristische wijze waarop men hier aan het z.g. besturen is ,ten nadele van velen, en ten faveure van een enkele. ???

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: