Succes verhaal

ENKHUIZERZAND (1)In het krantenartikel afgelopen zaterdag over het recreatieoord ook nog de opmerking dat een en ander volgens de Europese aanbestedingsregels moest worden aanbesteed. omdat de totale waarde van de investering meer dan 5 miljoen bedraagt.

Een raadselachtige opmerking waar geen raadslid tijdens informatieavond, commissievergadering of de raadsvergadering ook maar één vraag over heeft gesteld. Kennelijk is een en ander dus voor iedereen duidelijk.

Maar hoe komt men eigenlijk aan die 5 miljoen? De gemeente zelf laat weten geen stuiver aan de herinrichting te willen uitgeven. Haar bijdrage aan het geheel is dat zij 10 hectare (=100.000 m2) grond 30 jaar lang “gratis” ter beschikking stelt.

Anders gezegd, in ruil voor 30 jaar gratis grondgebruik dient een derde een tegenprestatie ten opzichte van de gemeente te leveren die meer dan 5 miljoen waard is.

Is die tegenprestatie minder dan 5 miljoen dan hoeven ook de Europese aanbestedingsregels niet te worden toegepast.

Vreemd genoeg staan er in het gunningsdocument geen cijfers op basis waarvan je die 5 miljoen zou kunnen rechtvaardigen.

De kosten van het aanleggen van een strand worden nergens genoemd, maar in een eerder onderzoek uit 2007 worden die geschat op 1.2 miljoen.

Ook de kosten van de aanleg van een camping (harde eis) staan nergens vermeld, terwijl je na even googlen als snel terecht komt bij bedrijven die zich daar in specialiseren. Raadselachtig waarom de gemeente zich daar niet even georiënteerd heeft.

Maar misschien heeft men het wel gedaan, maar laat men de raad liever in het ongewisse om straks met een verrassende conclusie te kunnen komen.

Maar zelfs al zou het opnieuw inrichten van een camping voor sta-caravans 1.8 miljoen kosten, dan kosten strand en camping samen niet meer dan 3 miljoen en blijft de vraag “waaruit bestaat dan de resterende tegenprestatie die 2 miljoen waard is?”

En als die er niet is, wat is dan de verklaring voor het feit dat de Europese aanbestedingsregels moeten worden gevolgd?

Of is het de bedoeling dat we met behulp van deze ingewikkelde gang van zaken weer zo’n succes verhaal in het leven roepen als het SMC.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Succes verhaal”

 1. Wanneer grijpt Provinciale Staten van Noord Holland nou eens in, deze gemeente liegt en bedriegt maar door , steeds andere cijfers en aantallen en rapporten die nergens op slaan maar wel scheppen geld kosten . Kom op Provincie !!

  Like

 2. Je kunt ook met een beetje fantasie zeggen dat de Gemeente misschien wel bewust gegadigden zoekt buiten Nederland. Met alle genoemde randvoorwaarden zal het zeer moeilijk worden om met goed fatsoen een ontwikkelaar/aannemer in Nederland te vinden die in dit zelfverzonnen verhaal trapt.

  Like

  1. Ik weet het niet, Misschien sturen ze wel aan op een mislukking, wat dan weer een mooie reden zou kunnen zijn om een aantal harde eisen die men nu ogenschijnlijk stelt (bijvoorbeeld het inrichten van een nieuwe verblijfscamping) kan laten vallen.

   Een ding is zeker, de vraag over wat wel of niet acceptabel is ligt niet meer in handen van de raad, maar in handen van het college.,

   Like

  1. Dat kun je op grond van het bovenstaande niet concluderen. Voor hetzelfde geld hanteert men deze ingewikkelde methodiek om mogelijke concurrenten van SWL op afstand te houden.

   De kernvraag is waarom gaat men zo ingewikkeld te werk. De gemeente is niet de opdrachtgever voor de bouw van 200 huisjes. Dat is de uiteindelijke eigenaar van die huisjes en dat is niet de gemeente.

   De gemeente is slechts opdrachtgever voor wat betreft de uitvoering van een aantal randvoorwaarden. Zoals bijvoorbeeld de aanleg van een strand en de verplaatsing van een camping en een zeilschool. Wat ik me afvraag is of die randvoorwaarden een waarde van 5 miljoen vertegenwoordigen en dus een Europese aanbesteding vereisen.

   kennelijk ziet men voordelen in een Europese aanbesteding, ik begrijp alleen niet goed wat die voordelen zijn.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: