Harde eisen

enkhuizerzandIn het NHD van afgelopen zaterdag een uitgebreid verslag over de plannen die de gemeente met het recreatieoord Enkhuizerzand (REZ) heeft.

Ik heb het bericht uitgeknipt om te bewaren. Ik denk namelijk dat deze wijze van voorlichten (door de gemeente) ons in de toekomst nog het nodige vermaak zal opleveren.

Zo lees ik bijvoorbeeld, dat het een harde eis van de gemeente is dat de uiteindelijk uitverkoren ontwikkelaar een nieuwe camping voor sta-caravans gaat inrichten in het noordelijke deel van het REZ.

Om hem vervolgens zelf, dan wel door een andere te laten exploiteren.

Nobel streven, we zullen zien wat daar van terecht gaat komen.

Om te beginnen zijn de huidige gebruikers van de camping nog niet formeel geïnformeerd over de aanstaande verhuizing. Een deel van hen zal geen bezwaar maken, een ander deel wel, al was het maar omdat zij vrezen dat hun caravan een dergelijke verhuizing niet zal overleven.

Wat de rechten zijn van deze caravanhouders is onduidelijk. Bestaat er zoiets als zorgplicht ten opzichte  van mensen van wie sommigen al tientallen jaren een standplaats huren. Alleen al een procedure daarover zal maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

Terwijl de gemeente zelf jaren laat verstrijken zonder met een oplossing te komen voor dit probleem verwacht zij dat een projectontwikkelaar binnen drie maanden een inschatting maakt van de kosten.  Niet alleen voor wat betreft de kosten voor het inrichten van een nieuwe camping.

Maar ook voor wat betreft de kosten van de verhuizing en de vertraging die mogelijkerwijs gaat optreden door verzet van de bewoners van de bestaande camping.

En de bouw van de huisjes kan pas een aanvang nemen als de oude camping leeg is opgeleverd, waarna bovendien nog het nodige grondwerk zal moeten worden gedaan om de zaak bouwrijp te maken.

Kortom de verhuizing van de camping gaat een majeure kostenpost worden voor de toekomstige ontwikkelaar. Ik ben dan ook benieuwd hoe hard die eis van de gemeente in werkelijkheid zal zijn.

En als die harde eis vervalt, dan is de weg vrij om tal van andere “harde eisen” te laten vervallen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

12 gedachten over “Harde eisen”

 1. Liesbeth, ik sta al bijna 44 jaar op de camping, eerst met mijn ouders, later met mijn gezin en moeder. Mijn broers en ik lagen dag in dag uit in het zwembad, mooi weer of geen mooi weer, met regen liepen we in ons badgoed de camping af, doken het heerlijk rustige zwembad in, nat werd je toch, maakte ons geen bal uit. Gebruikten de horeca aldaar. Met mijn oudste heb ik nog kort vh fantastische recreatiebuitenbad gebruik kunnen maken, helaas niet meer met de rest van mijn kinderen. Op de fiets naar een benauwd binnenbad met beperkte zwemmogelijkheden voor peuters/kleuters en achterlijke sluitingstijden in vooral het weekend: om 16.00u!!!! Zit je in de bloedhete zon te zweten, wil je niet om 14 of 15 u al en voor effies naar het zwembad, dan wil je eind vd dag lekker even afkoelen en banenzwemmen. Is het dicht. En maar roepen: de mensen komen niet. Gek he. Nou gingen wij campingbewoners, althans velen met mij toch elke dag zwemmen, of smorgens baantjes, of eind vd dag, we hadden zwemkaarten, die in het stageld berekend zaten, betaalden hoog stageld daarvoor. Die zijn eraf gehaald, maar het stageld niet naar beneden. Ik kan met een minimum inkomen het niet bekostigen elke dag naar het zwembad te gaan met mijn kinderen, die ook elke dag gingen zwemmen en daar vd horeca gebruik maakten. Dus de badmeesters én de horeca roepen nu: we missen de campinggasten, het is zo stil in het zwembad en de horeca verdient zoveel minder. Gek he. Ligt allemaal nog steeds niet ad campingbewoners, maar aan idiote gemeentebeslissingen, waartegen we konden protesteren tot we er bij neervielen, maar niets bereikten. Ik ging vanuit Amsterdam met al mijn kinderen verjaardag vieren in het Sprookjesbos, gebruikte de horeca daar. Ging in het seizoen nog een keer naar het sprookjesbos, maar ik kocht geen seizoenskaart, want ik had het na die keren echt wel gezien, als die kaart niet op persoonsnaam maar op gezin oid was had ik wel een seizoenskaart gekocht, kon oma of vader ook een keer met die kinderen er naar toe. Eindeloos om gevraagd bij sprookjesbos en gemeente. Bleef nee. Nou, jammer dan, heb je mijn klandizie niet dus. Veel slaapfeestjes op de camping gegeven: halve klassen bleven slapen, zwembadkaarten, toeristenbelasting, boodschappen in Enkhuizen, jahaaa, bij de Déén en Aldi in het centrum, waar we, net als bij AH altijd onze boodschappen doen. IJsje eten in de stad, speurtocht in de stad. Logeerweekenden met klasgenootjes idem dito, en dan ook naar het buitenmuseum. Die jonge kinderen kon je hier met gerust hart het stadje in laten gaan om voor het eerst zelf te gaan winkelen, wat ze in Amsterdam nog niet mochten. Ik zelf ga nooit het centrum van Amsterdam in om te winkelen (kleding, accesoires, schoenen etc), maar doe dat zomers met mijn ma…in Enkhuizen! En ja, we rijden ook 1 of 2 keer in die zes weken naar het Streekhof, maar lopen, fietsen vrnl het centrum in, en pakken een keer de auto voor de achterbak vol boodschappen bij de Deen en Aldi. Mijn inmiddels volwassen kinderen en pubers nemen vrienden mee, en die gaan stappen in enkhuizen, slaan eerst hun snacks, sigaretten en drank in, in Enkhuizen, bezoeken de snackbars. Uit eten, in Enkhuizen. Als we winkelen in enkhuizen: kopje koffie, chocomel, ijsje, in Enkhuizen. Juist omdat de camping aan het stadje grenst. Er zitten op een camping ook mensen die slecht ter been zijn, wat ouder zijn, die juist hierdoor hun dagelijkse beweging krijgen, omdat het voor hen nog te belopen is. Zit de camping straks een rot end verder op, drie keer raden wat ze gaan doen: de auto pakken naar het Streekhof, want je zit toch bij die uitvals weg. Dan komt er van lopen of fietsen het stadje in, weinig meer. Mijn jongens denken dan, toedeloe, ik blijf we in Amsterdam, ga ik daar stappen, of ga elders op vakantie en stappen. Het groen op de camping wordt steeds minder onderhouden door de gemeente, veel doen de bewoners zelf. Is er een wallenkant weggeslagen bij een caravan: doe het zelf maar, is de steiger weggeslagen: een nieuwe is neer gezet door een campingbewoner. Maar campingbewoners die al 35 jaar horen dat ze weg moeten investeren niet of nauwelijks, dus de boel verouderd, verpaupert, mensen trekken weg. De gemeente loopt 80.000 euro of daaromtrent per jaar mis door campinggasten die zich hebben laten ontmoedigen, die lege standplaatsen geven dus ook niets uit in de stad, dat lopen jullie ook nog eens mis. Als ik op een vergadering zit en ik zie 90% vd aanwezige Enkhuizenaren hun vinger opsteken dat ze TEGEN herontwikkeling volgens uitgifte vd grond zijn (dus door een buitenstaander/ondernemer, niet de gemeente zelf) en we krijgen via de enquete terug dat 90% vóór is…sorry, maar dan zou ik als Enkhuizenaar toch maar eens achter mijn oren krabben wat voor volk er in de raad zit en wat die voor goeds voor de gemeente en de campingbewoners in de afgelopen decennia nou hebben betekent en voortgebracht, buiten giga gaten in de begroting…

  Like

 2. naast de camping, inderdaad, zijn wellicht de andere ‘harde’ eisen die kunnen komen te vervallen( en daar heb ik echt al wel het een en ander over gehoord, maar de Enkhuizenaren laten zich zo hard een rad voor de ogen draaien): een VRIJ toegankelijk niet afkalvend strand voor iedereen en de enkhuizenaren, zwembadtoegang tegen gesubsidieerde prijzen ipv kostprijs (16euro ongeveer, minimaal, ligt eigenlijk nog hoger). En een dwingend advies aan de huisjesbewoners om in de winter er vooral te gaan zitten en al hun inkopen in enkhuizen te doen om te voorkomen dat er nog meer winkels vertrekken..Had al die jaren niet zo zitten zwammen en ruzieen en doorschuiven in de gemeente, maar had geinvesteerd, had zelf het gebied met de plaatselijke ondernemers ontwikkeld (kijk alleen al wat één jong stel kan bewerkstelligen, met die zeilschool en paviljoen. Dit paviljoen heeft met die stek en hun inzet de capaciteit om tot een grote horeca en toerisme trekker uit te groeien, een ondersteuner van dit gebied. IEDEREEN, campingbewoners, ALLE badmeesters en juffen -en ja, ik heb alledrie mijn kinderen meerdere zomers 3 weken snelcursus zwemles daar laten doen, net als meer campingbewoners- en Enkhuizenaren missen het buitenzwembad, vroeger lag het buitenbad vol, je moest zoeken naar een plekje op de grote ligweide, het recreatiebad zat vol met gezinnetjes. Het kost iets, een zwembad, maar had dan niet zo’n achterlijk zogenaamd semiesubtropisch ding ‘onder architectuur’ laten bouwen, maar een gewoon functioneel bad, met buitenbad en goeie horeca erbij, die ook het strand bedient, 100 vliegen in een klap, komen strandbezoekers nog even na zwemmen en horeca gebruiken, laat ze desnoods voor gebruik vd toiletten betalen, laat er eens SAMENWERKING groeien ipv mekaar het gebied uit te concurreren: een combi kaart sprookjesbos-zwembad, na een warme dag door het sprookjesbos nog een frisse duik met uw gezin, als ik dat soort dingen als ‘stomme’ campingbewoner kan bedenken en zo zijn er nog talloze dingen te bedenken. Het stel vd zeilschool proberen tenminste wél op deze wijze te denken, maar worden weer beperkt door ontzettend lullige sluitingstijd van 00.00u op straffe van sluiting, net als die achterlijke horeca regelingen van na 00.00u geen bezoekers meer binnenlaten, DUS geef ik daarna geen geld meer uit in Enkhuizen, als ik laat een borrel wil gaan drinken, niet mijn schuld als campingbewoner, maar door iedereen bekritiseerde gemeenteregels die uitbaters gigantisch veel geld schelen), had er een 5 sterrencamping van gemaakt, anwb en recron terug, en half duitsland had er van voor tot na seizoen ook gezeten. Het zwembadveld had de gemeente zelf vol huisjes kunnen zetten (caravan variant, als op zoveel campings), samen met de exploitant van het sprookjesbos en had de gemeente er vast beter voorgestaan (in de afgelopen 35 jaar…).

  Like

  1. Marlies, ik begrijp je frustratie, maar ondanks het optimistisch geroep door het college is de race nog lang niet gelopen. Er bestaat immers nog steeds een reële kans dat er helemaal niets van al die plannen doorgaat en dat we straks als gemeente alleen maar 2 ton armer (als zijnde de voorbereidingskosten) armer zijn.

   De pogingen om in de Vijzelstraat een Sociaal Medisch Centrum in te richten zijn na 7 jaar gedoe door college en raad op niets uitgelopen.

   Hetzelfde zou zo maar kunnen gebeuren met de herinrichting van het recreatieoord.

   Dank zij particulier initiatief is er inmiddels (elders in de stad) een Sociaal Medisch Centrum gerealiseerd. Misschien zouden jullie daar ook lering uit kunnen trekken. Neem het beheer van de camping over van de gemeente en realiseer de camping die je jezelf toewenst.

   Like

   1. Pim de belangenvereniging probeert al jaren het beheer te krijgen.
    Maar horen niks ja ze moeten allerlei dingen invullen en brieven opstellen weet ik veel zit niet in die vereniging.
    Maar weet wel dat ze er heel druk mee bezig zijn om het beheer te krijgen.
    Alleen de gemeente hoeft maar ja te zeggen en dan weet ik zeker dat de camping een heel andere uitstraling gaat krijgen.
    Wat het gebied betreft je kan willen opknappen maar waar is de controle op het gebied?
    Auto’s worden opengebroken of vernield, op de camping worden ook spullen gejat van fietsen parasols tot scooters aan toe.
    Niemand die hier maar iets van hoort in Enkhuizen boten die in de stad vernield of gejat of motoren die gejat worden wel maar gebeurt het op de camping hoor je niks.
    En de wintermaanden geen 1 lampje die er aan is.
    In ieder geval camping eigen beheer is camping vol middenstand blij en hopen dat er weer winkels bij en vol komen. Want aan het koop gedrag van de camping bewoners ligt het niet hoor.
    ben afgelopen seizoen Enkhuizen niet uit geweest alleen als we even naar huis gingen.

    Like

 3. Begrijp me goed het wordt ons allen door de gemeente Enkhuizen door de strot geduwd. Ik kan me niet voorstellen dat je als campinggast blij bent op het einde van Enkhuizen. Dus om in de bewoonde wereld te komen als je daar straks “gast” bent wordt je niet blij. Je loopt nml niet even lekker de stad in. Dat heb ik bedoeld te zeggen. Ik vind het jammer dat we straks geen toegankelijk en bereikbaar recreatiegebied hebben op zo’n unieke locatie in Enkhuizen. Ik ken ook ook de campinggasten die al jaren met veel plezier hier staan. Staan straks achter West Frisia…gezellig? Lijkt me niet. Dus we zijn gezamenlijk niet blij.

  Like

  1. Oke Liesbeth heb ik je verkeerd begrepen sorry.
   Wij willen het ook toegankelijk houden en hadden op steun van de Enkhuizers gehoopt maar die zien alleen euro tekens (de meeste die reageren tenminste).
   Samen kan je er iets moois van maken en de economie zorgt voor lege winkels waar zijn alle winkels bezet.
   Hoe meer steun van de bewoners hoe meer kans dat wij kunnen blijven en dan is de kans op het openbaar blijven van het recreatie gebied ook groot.
   Maar dan moeten we als camping gasten en als inwoner van Enkhuizen samen de boel netjes houden. En als alles opgeknapt is gebied en camping komt de rest vanzelf ik bedoel de toerist want waar je kijkt de camping staat nergens. Alleen als toeristen camping maar als seizoenscamping met vaste plaatsen we zijn al afgeschreven en knokken al jaren.
   Raar dat dan ook de camping leegloopt toch.

   Like

    1. Je kreeg inderdaad de indruk dat de gemeente bezig was met een sterfhuis constructie aangaande de camping, maar in het krantenbericht wordt toch echt gesproken van een harde eis.

     Met andere woorden, als de toekomstige exploitant van vakantiewoningen niet gelijktijdig een nieuwe camping inricht voor sta-caravans dan komt de grond van de bestaande camping niet vrij en kan de bouw van vakantiehuisjes niet door gaan.

     Tegelijkertijd begrijpt iedereen dat de kosten van het opnieuw inrichten van een camping, het aanleggen van een strand en het onderhoud van de openbare ruimte gedurende 10 jaar de mogelijkheid tot rendabele exploitatie van vakantiehuisjes ernstig zal beperken.

     Dus naar mijn gevoel zal er iets moeten wijken en dan zou wel eens kunnen blijken dat die nieuwe camping helemaal niet zo;n harde eis is als er nu wordt voorgesteld.

     De ontsnappingsclausule zou dan zijn, dat er geen exploitant gevonden kan worden voor de nieuwe camping. Die zul je ook niet vinden zolang je niet weet met welke kosten de exploitant geconfronteerd gaat worden.

     Like

     1. Wij laten ons niet zomaar wegjagen hoor.
      We blijven knokken. Maar als ik in de wintermaanden kom kijken als we naar een vergadering gaan doet het pijn de camping er zo bij te zien liggen pikke donker geen 1 lampje aan zo triest.
      Er moet eerst een goede beveiliging komen zodat alles goed bewaakt word en er niks vernield of in de fik gestoken kan worden( reddings brigade).
      Ik durf er s’avonds laat in het donker niet te lopen hoor. Er loopt staat genoeg.

      Like

 4. Nou Liesbeth wij willen niet verhuizen hoor word ons ook door de strot geduwd.
  En de boodschappen halen we zelfs en ja met fiets of lopen in Enkhuizen.
  Denk dat er ook veel Enkhuizers naar Streekhof gaan voor de winkels.
  De leegstand komt niet door de camping,, verkeersdrukte ook niet en dat de natuur weg moet voor camping is ook niet ons idee maar van de gemeente zelf.
  Dus ik hoop dat ik je hier een beetje duidelijkheid in heb gegeven.
  Alles komt ineens door de camping gasten voel me dan ook behoorlijk op mijn pik getrapt hierdoor.
  We doen er alles aan om de middenstand te steunen.
  We gaar er uit eten doen onze boodschappen noem maar op.
  De middenstand herkennen ons zelfs en roepen niet voor niks ja hoor seizoen is weer begonnen de campinggasten zijn er weer.
  Dit zegt toch heel wat.
  Ik kan hier zo boos om worden al die negatieve reacties.
  Wij denken met de Enkhuizers mee om de boel op te knappen maar krijgen de kans niet.

  Like

 5. Van de vaste campinggasten gaat het grootste aantal graag lopen, om in de stad boodschappen te doen. Zij hebben geen auto nodig. Welke campinggasten dan wel, @liesbeth ? De vaste gasten shoppen heel veel bij Deen, AH, Aldi, Action, Hema en vele andere winkels IN de stad. Nu de campinggasten er een half jaar niet (mogen) zijn, blijken er opnieuw winkels leeg te zijn gekomen. Tja, wie heeft daar dan schuld aan? En laat s.v.p. duidelijk zijn, beste @liesbeth, dat er niet 1 campinggast zit te wachten op een (gedwongen) verhuizing naar de noordzijde. De campinggast, als geen ander, respecteert juist de natuur en de instandhouding ervan. Het zou je sieren, om je beklag te doen bij de, door jou mede gekozen, gemeenteraad. Zij hebben een “go” gegeven aan herontwikkeling van het REZ. En niemand kent op dit moment de gevolgen van hun beslissing (raad en het college van B&W). Het is n.m.m. onterecht om hier de campinggast de schuld te geven, of hen verwijten te maken. Dan heb je beslist niet door, wat er zich op dit moment afspeelt en gaat afspelen.

  Like

 6. Laten we de verkeersdruk voor de stad maar opvoeren of zijn we zo naïef te denken campinggast gaat lopen of fietsen naar de stad. En gaan ze wel naar de stad of gaan ze liever direct even naar de lidl of gezellig naar het Middend. En dat het natuurgebied verdwijnt door de verhuizing en de al jaren broedende kiekendief moet verdwijnen….ach er verdwijnt al zo veel.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: