Beren op de weg

busZoals viel te verwachten bleek tijdens de Provinciale staten vergadering van 10 november  de SP de enige partij die bereid was om € 280.000,- belastinggeld te besteden aan een buslijn die van het station te Enkhuizen, via het station Grootebroek, en via Andijk naar het stadhuis in Wervershoof  loopt.

De overige partijen zijn blijkbaar de mening toegedaan dat je dit geld misschien nuttiger kan besteden dan aan een al jarenlang kwijnende busverbinding voor een uiterst kleine groep gebruikers.

Wat resteert is een zogenaamde buurtbus. Connexxion stelt daarbij 8-persoons busjes ter beschikking  die door vrijwilligers kunnen worden gereden.

In dat geval zal er een vereniging (van vrijwilligers) tot stand moeten komen die de exploitatie te hand neemt. De exploitatie wordt namelijk niet gezien als een taak van de (bij dit project betrokken) gemeenten. Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik.

Op zichzelf vind ik dat een merkwaardig standpunt. Het organiseren van openbaar vervoer lijkt me bij uitstek een taak van gemeenten en niet van een vereniging van vrijwilligers. Aan de andere kant zit je dan (voor dat je het weet) vast aan een beleidsambtenaar openbaar vervoer en wat gemeentelijke planners en rijzen de kosten helemaal de pan uit.

Op de website van de gemeente Enkhuizen lees ik dan geschat wordt dat er in totaal 60 vrijwilligers nodig zijn om het buurtbus project op te starten.

Daarnaast dient er een bestuur te komen dat over de nodige organisatorische capaciteiten beschikt om alles in goed banen te leiden en dat moet dan allemaal in 3 maanden gerealiseerd zijn. Het lijkt me een onmogelijke opgave.

Maar bovenal vraag ik me af of de organisatie van een lijndienst die een kopie is van de door Connexxion georganiseerde lijndienst wel een oplossing is voor het vraagstuk.

Zonder te weten hoe groot die behoefte is kan ik me voorstellen dan een buslijn Wervershoof, via Andijk naar station Stede Broec in een behoefte voorziet, maar of het verstandig is om een dergelijke buslijn te combineren met een buslijn nieuwbouw Enkhuizen/Station Enkhuizen lijkt me de vraag.

Misschien moeten we het transport binnen de Enkhuizer stadsgrenzen wel afzonderlijk regelen van de lijn Wervershoof/Stede Broec.

En misschien moeten we dat dan niet via een reguliere buslijn regelen, maar eerder denken aan een soort taxi-centrale.

Kortom ik zie nogal wat beren op de weg, maar wens alle vrijwilligers die zich willen inzetten natuurlijk alle succes van de wereld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Beren op de weg”

 1. @pim . Je laatste zin is leidend. We hebben de SP zien blunderen met de Drom toen ze op het pluche zaten. Enfin er is in ieder geval discussie. Helaas zijn we overgeleverd aan een soort van open Communisme.

  Like

 2. SP de enige partij? Slordig. Ere wie ere toekomt: ook Groen Links, Christen Unie, Partij voor de Dieren, 50Plus en de Ouderenpartij stemden voor het behoud van buslijn 138.

  Like

 3. Toch vind ik, buiten het eventueel wel of niet zinvolle, dat de SP een dappere poging gedaan heeft deze lijn 138 te behouden. Respect! Ze komen op voor waar ze voor zeggen te staan en ze hebben de mankracht ervoor.

  De buurtbus zou best kunnen werken volgens mij, al deel ik je conclusie wel dat een Enkhuizer stadsbus die nieuwbouw, binnenstad, gezondheidscentrum aan de Molenweg en station Enkhuizen sowieso aandoet, meer kans van slagen heeft. Stond trouwens in het verkiezingsprogramma van HEA.

  Dat nu een buurtbus geprobeerd wordt op te starten voor Stede Broec, Andijk/Medemblik en Enkhuizen is an sich niet verkeerd. Met wat meer marketing en reclame zou het in klein verband kunnen gaan werken. De dorpsraad in Andijk gaat er z’n best voor doen en Gerrit van Keulen is wel een doorpakker (om het even in Wijcherstermen te zeggen 🙂 )

  Like

  1. Als gezegd, ik weet niet of dienstverlening in de vorm van lijndiensten nog van deze tijd is. Venhuizen, Hem en Wijdenes zijn florerende dorpen zonder dat ze over openbaar vervoer beschikken

   Like

   1. Als je het zo stelt: misschien floreren die dorpen juist wel door het gebrek aan openbaar vervoer. Mensen die in die dorpen gaan wonen zullen sowieso dan genoeg geld moeten bezitten of verdienen om minstens één betrouwbare auto, maar doorgaans meerdere auto’s, per gezin te kunnen betalen. Tenslotte moeten kinderen naar school, mensen naar hun banen die bijna per definitie verderop zijn, voorzieningen bereikt kunnen worden etc.
    In dergelijke dorpen gaan waarschijnlijk de mensen wonen die wat meer bezitten en/of verdienen, waardoor zo’n dorp eerder de kans heeft te gaan floreren dan als dit niet zo is.

    Like

    1. Kom op Hans, er wonen in Venhuizen, Hem en Wijdenes niet alleen maar mensen die er zijn gaan wonen omdat ze een auto bezitten.

     Als ik wethouder Kok mag geloven, dan worden er op de lijn Wervershoof/Stede Broec dagelijks 70 ritten verkocht. Er vanuit gaande dat die mensen heen en terug reizen kom je op 35 klanten per dag. Moet je voor zo’n aantal een buslijn in stand te houden of onderzoek je mogelijk andere alternatieven, zoals een door vrijwilligers gerunde taxi centrale.

     Ik sprak ooit iemand die met zijn eigen auto voor bezoekers een shuttle service reed naar het WFG. Welwonen heeft haar eigen lokale taxi dienst. Kortom er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

     Bovendien als je dat doet voor Wervershoof en Andijk, waarom dan niet voor Venhuizen, Hem. Kost misschien ook € 280.000,- per jaar maar wat zou het, geld zat volgens SP, Groen Links, Christen Unie, Partij voor de Dieren 50plus eb de Ouderenpartij.

     Er zijn binnenkort weer verkiezingen en dat is de tijd van de loze beloften. Wat mij betreft wordt de SP zo groot dat ze een gedeputeerde mogen leveren. Wedden dat je ze dan niet meer hoort over lijn 138?

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s