Geen benul

dejongTijdens de commissievergadering over het REZ afgelopen dinsdagavond werd één ding duidelijk. Dankzij zijn promotie tot wethouder heeft het voormalige raadslid de Jong inmiddels zijn incompetentieniveau bereikt.

Anders dan wat clichématige opmerkingen ter verdediging van de plannen voor wat betreft het recreatieoord had hij niet tot zijn beschikking. De “echte” antwoorden moesten komen van de gemeentelijke manus van alles  J.Slagter.

Nadat de gemeentelijke organisatie in het verleden al jammerlijk had gefaald voor wat betreft de ontwikkeling van het recreatieoord , vroeg men nu om toestemming voor een herkansing door middel van een “go” beslissing. Is die beslissing eenmaal genomen dan verdwijnt de verdere voortgang van het project in een soort van zwarte gat, dat ook wel bekend staat als het college van B&W.

Wat me eigenlijk nog het meest verbaasde was de onthulling dat er kennelijk verplichtingen t.a.v. Sprookjeswonderland bestaan die dienen ter bescherming van het gebied (en daarmee de investeringen van SWL in dat gebied).

Men moet daarbij denken aan de verhoging van de dijk rond het gebied van ongeveer een halve meter. Maar feitelijk horen daar ook de aanpassingen van de infra-structuur bij. Noodzakelijk vanwege het grotere aantal bezoekers aan dat gebied dat SWL genereert.

De kosten hiervoor zouden feitelijk betaald moeten worden uit de erfpacht die SWL betaald. Maar de opbrengsten uit die erfpacht zijn inmiddels besteed aan ambtelijk geroezemoes, zoals de verbetering van het vlekkenplan (in het verleden) en de competitieve dialoog (in de toekomst).

ENKHUIZERZAND (1)Anders gezegd, SWL heeft de grond waarop zij gevestigd is “gratis” ter beschikking gekregen, omdat uit de erfpacht die zij betaald de voorzieningen moeten worden betaald die de gemeente moet treffen om haar investeringen veilig te stellen.

Een soortgelijke constructie probeert men (voor de verdere ontwikkeling van het recreatieoord) opnieuw uit te halen.

Ook nu krijgt de toekomstige exploitant van vakantiewoningen de grond “gratis” ter beschikking als hij tenminste bereid is de kosten van een aantal voorzieningen op zich te nemen.

Over de hoogte van die kosten heeft de raad geen enkel benul (zoals de raad ook geen enkele benul had over de kosten die de vestiging van SWL in het recreatieoord met zich mee zouden brengen).

Het verschil is dat SWL de voor haar te maken kosten verrekent via een erfpachtconstructie, terwijl de huisjesexploitant in natura moet leveren.

Dat wil zeggen hij moet iemand zien te vinden die de camping voor hem verplaatst, het strand aanlegt (plus een strand beschermende constructie) en vervolgens ook nog tien jaar lang het beheer van de openbare ruimte op zich neemt.

Het idee achter dit alles is, dat er creatieve ondernemers zullen zijn, die hun creativiteit zullen gebruiken om de gemeente uit de brand te helpen.

Ik vrees dat dit wensdenken is. Creative ondernemers gebruiken hun creativiteit in de eerste plaats om er zelf beter van te worden.

Maar de kern van de zaak is natuurlijk dat niemand ook maar enig benul heeft of deze ambtelijke regeldrift ook maar tot iets tastbaars zal leiden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Geen benul”

  1. Jammer dat u pims prietpraat heet,want dat klinkt niet dat u iets zinnigs te melden heeft,terwijl ik u toch-soms 🙂
    op zinnige teksten betrap. Ik hou met u mijn hart vast. Hoeveel wensdenken kun je ongestraft in een project stoppen.?

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: