Sinterklaas politiek

Leden van de huidige coalitie poseren in hun werktenue
Leden van de huidige coalitie poseren in hun werktenue

Maar liefst ruim 1000 mensen hebben getekend voor het behoud van buslijn 138 (die tot de minst rendabele buslijnen van Noord-Holland hoort) lees ik in de Enkhuizer Krant. Dat is volgens mij meer dan de Facebook actie tot het behouden van het hertenkamp, maar als de voorstanders daarvan een beetje hun best gaan doen komen ze ook wel op dat aantal.

Margreet Keesman (SP) de initiatiefneemster van de actie “behoud buslijn 138” stelt in dezelfde Enkhuizer Krant, dat goed openbaar vervoer een doel moet zijn en niet de winstgevendheid.

Dat ben ik met haar eens, alleen winstgevendheid is in deze kwestie geen punt van overweging.

Hier gaat het om de vraag hoeveel verlies je bereid bent te nemen om een buslijn gaande te houden.

Volgens Keesman is de oplossing de lijn over te doen aan Arriva die elders al jaren onrendabele lijnen verzorgd. Die logica ontgaat me.

Connexion verzorgt ook al jaren onrendabele buslijnen, alleen stelt ze nu voor de meest onrendabele van allemaal op te heffen en iets in me zegt, dat ook Arriva er niet op zit te wachten om die buslijn dan maar in haar pakket op te nemen.

De meeste bedrijven willen dan een of andere compensatie voor het verlies dat ze op zich nemen. Door middel van een subsidie bijvoorbeeld.

Daarom verwacht ik dat Keesman (en haar medestanders) volgende week opnieuw de Westerstraat intrekken, ditmaal met een aangepaste vraagstelling.

Bijvoorbeeld met de vraag “bent U bereid om jaarlijks € 20,- bij te dragen aan de instandhouding van buslijn 138.”

Ik ben benieuwd of ze dan ook 1000 handtekening ophaalt. Is dat niet het geval, dan kan ze altijd nog tijdens de begrotingsvergadering voorstellen om die buslijn vanuit de gemeentekas te subsidiëren.

Laat ze dat na, dan is ze eigenlijk alleen maar bezig met Sinterklaaspolitiek. Het idee dat er ergens in de wereld een goedheiligman rondloopt die met cadeautjes strooit zonder dat het iemand geld kost.

Keesman lijkt me echter op een leeftijd gekomen waarop je zou moeten beseffen, dat Sinterklaas niet echt bestaat. Maar bij politici weet je dat eigenlijk nooit helemaal zeker.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Sinterklaas politiek”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: