Peterprincipe

ENKHUIZERZAND (1)Het kostte de raad 5 jaar geleden nog geen half uur om te besluiten om € 550.000,- te onttrekken aan de exploitatie van het grondbedrijf om tot een verbeterde versie van het vlekkenplan van het recreatieoord te komen. Die € 200.000,- die nu gevraagd wordt  om een op concurrentie gerichte dialoog te voeren zal er dus ook wel komen.

Kortom, er is inmiddels driekwart miljoen uitgegeven aan de opwaardering van het recreatieoord, maar er is geen cijfermatige onderbouwing of de gestelde doelen ook maar enigszins realistisch zijn.

Wil het vakantiehuisjesplan gerealiseerd worden dan zal de bestaande camping verplaatst moeten worden, maar het ontbreekt aan een betrouwbare indicatie over de kosten van zo’n verplaatsing.

De strandfunctie moet worden verbetert, maar ook hier geen enkele indicatie van de kosten. Alleen complexe constructies waarbij de gemeente de grond gratis ter beschikking stelt aan een projectontwikkelaar en van hem gevraagd wordt de kosten van (o.a.) de strandfunctie te betalen.

Projectontwikkelaars zijn gewoonlijk niet van de straat. Die vragen dus gewoon om een indicatie van de kostprijs van het verbeteren van  de strandfunctie bij een bedrijf dat daar in is gespecialiseerd.

Stel dat die kostprijs 1 miljoen is, dan wil dat dus zeggen dat je bij 200 woningen al op een kavelprijs zit van 5000 euro. Tel daar bij op de kosten van het bouwrijp maken van de grond en de verplaatsingskosten van de camping en je komt tot een totale kavelprijs.

peter principeVoor de verplaatsingskosten geldt het zelfde. Het moet toch niet al te moeilijk zijn om een bedrijf als de Grondmij een indicatie te vragen van de kosten voor het inrichten van een camping terrein. Maar nee dat gebeurt niet. Het vormt een van die vele losse eindjes die tijdens de op concurrentie gerichte dialoog die zal moeten worden vastgeknoopt.

In plaats van zelf indicaties op te vragen en enig rekenwerk te verrichten, wordt er dat uitbesteed aan deelnemende bedrijven, die dat uiteraard niet gratis zullen doen. Wel wordt er een ingewikkelde matrix opgesteld waarmee de diverse aanbiedingen kunnen worden vergeleken.

Maar het zou dus zo maar kunnen, dat we tijdens die dialoog tot de ontdekking komen dat al die plannenmakerij (financieel gezien) volstrekt onrealistisch is en dat we dus driekwart miljoen hebben uitgegeven aan onhaalbare plannen.

De pot waaruit de opwaardering gefinancierd had moeten worden (exploitatie grondbedrijf) is in middels leeg, dus daar staan we dan.peter principle

Lijkt allemaal verdacht veel op het SMC en de brede school. Mooie plannen, eindresultaat nul. Bij het SMC en de brede school wordt nog de illusie gewekt  dat de kosten van die plannenmakerij kan worden verhaald op derden,

Bij het REZ zal het precies het omgekeerde gelden. De deelnemers aan de op competitie gerichte dialoog zullen de kosten van hun rekenwerk gewoon bij de gemeente indienen.

Misschien wordt het voor de leden van de raad toch eens tijd dat ze zich gaan verdiepen in de uitgangspunten van het Peterprincipe.

Tweedehands versies van dit standaardwerk zijn nog steeds verkrijgbaar bij Bol.com of in de originele Engelse versie, bij Amazon.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Peterprincipe”

 1. @Lola Ik hoop dat de raad jou bijdrage in deze discussie meeleest. Maar zoals de Nederlandse politiek tegenwoordig spreekt en doet . En de lokale politiek het voortzet overgoten met haar eigenbelang sausje is het onwerkbaar . Zo is SMC ,REZ, Brede School niet tot een goed einde te brengen. Inzake Drom is er WEL geluisterd naar de gebruiker. Of dit dan de goede weg is geweest? Of het eigenbelangen sausje is hierbij inbegrepen.

  Like

 2. Bij het SMC werd de deskundigheid van de zorgpartijen in twijfel getrokken. Het college adviseerde nadrukkelijk het plan van De Nijs te kiezen. De raad heeft dat advies opgevolgd.
  Dat was tegen het zere been van de toekomstige gebruikers van het gebouw, die het plan Scholtens hadden omarmd. Zij gooiden de kop in de wind. Het doel van de gemeente (zorg in de Vijzelstraat) werd daarmee onbereikbaar.
  .
  Bij de Brede School dreigt hetzelfde te gebeuren. De deskundigheid en de wensen van de gebruikers (de schoolbesturen) worden in twijfel getrokken. Het College adviseert vast te houden aan het “eigen” plan van de gemeente.

  Als het plan van de gemeente bij nader inzien niet voldoet aan de wensen van de mensen die erin moeten werken, dan kan daar wel eens een goede reden voor zijn.
  De eerste gedachte van de gemeente lijkt dan te zijn: dreigen met een proces.

  Het is niet leuk als je plannen niet met gejuich worden ontvangen, maar reageer niet zo kinderachtig als gemeente zijnde. Het schoolbestuur (en destijds de zorg) wil het beste voor de kinderen en heeft verstand van zaken. Dat moet je als gemeente erkennen en niet goedwillende partijen met procesgang bedreigen.

  Like

  1. Het lijkt me de taak van de gemeente dat ze alle belangen tegen elkaar afweegt en niet alleen maar rekening houdt met de belangen van een van de eindgebruiker. In dit geval de schoolbesturen. Van hun ontwerp het ik begrepen dat men nauwelijks rekening heeft gehouden met de belangen van andere eindgebruikers. Lijkt me ook geen al te sterke positie.

   Dat laat onverlet dat het me niet verstandig lijkt om meteen aan met procedures te dreigen. De gemeente zet tegenwoordig zwaar in op het gebruik van mediators in geval van een geschil tussen gemeente en burgers. Maar kennelijk is men in deze kwestie alweer van zijn geloof afgestapt.

   Het zou mooi zijn als er vanuit de raad een oproep zou komen om ook in dit geval gebruik te maken van een mediator in plaats van naar de rechter te stappen.

   Like

  1. Denk het ook niet en daarom heb ik aangegeven waar je het kunt kopen. Vanaf € 7,50. Een diepte investering die zichzelf terugbetaald in de vorm van doeltreffender analyse van de onderliggende problemen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: