Betwijfelen

chaletNadat de aankoop van de Uilenbanen was gerealiseerd, liet de toenmalig wethouder Boland weten dat hij verwachtte nog voor het einde van het jaar de eerste biedingen binnen te krijgen voor de resterende grond.

We zijn inmiddels vijf jaar verder. Geen sprake van biedingen. Voor ons ligt slechts een “Risicodossier en afwegingsmatrix herontwikkeling Recreatieoord Enkhuizen Zand” en een aantal bijlagen.

Ik heb dat een abstract werkstukje genoemd omdat het (na 5 jaar) voornamelijk bestaat uit een opsomming van te volgen procedures, terwijl er geen enkel uitzicht bestaat of deze procedures ook maar enig concreet resultaat zullen opleveren.

Dat men op het terrein van de huidige camping een vakantiedorp wil realiseren is al 5 jaar bekend. Daar hebben tot dusver een 5 tal “marktpartijen” positief op gereageerd. Zover ik weet zit daar niemand tussen die zich bezig houdt met de exploitatie van vakantiewoningen.

Het zijn stuk voor stuk aannemers/projectontwikkelaars die zich bezig houden met het ontwikkelen van vakantieparken waarbij de te bouwen woningen aan individuele beleggers worden verkocht. Een deel daarvan zal ongetwijfeld bereid zijn zijn woning te verhuren aan derden, maar de overgrote meerderheid reserveert zijn woning voor eigen gebruik.

Daarmee komt een belangrijke doelstelling van dit project meteen al op losse schroeven te staan. Het belangrijkste oogmerk van dit project is dat er wekelijks een wisselende groep huurders zijn intrek neemt, die vervolgens bestedingen gaan doen in Enkhuizen.

Maar voor de marktpartijen (met uitzondering van SWL) die zich tot dusver gemeld hebben is dat helemaal geen punt van overweging. Voor hen geldt slechts dat zij de door hen te bouwen huizen tegen een aantrekkelijke prijs kunnen verkopen. Of die huizen vervolgens voor de helft van het jaar leeg staan zal hun verder een zorg zijn.

Kortom, de economisch impuls die de gemeente verwacht van het vakantiedorp zal nauwelijks groter zijn dat de economisch impuls die je kunt toeschrijven aan de  eigenaars van sta-caravans. De bezitters van vakantiehuizen zullen ongetwijfeld kapitaalkrachtiger zijn dan de bezitters van sta-caravans of vakantiechalets, maar of dit verschil van doorslaggevende betekenis is, waag ik te betwijfelen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Betwijfelen”

 1. Hoezo zijn sta caravan bezitters niet kapitaalkrachtig hebben meer te besteden dan straks de huizenbezitters welke hun geld in een huis hebben gestopt en wij doen al 40 jaar boodschappen in enkhuizen is niets waard zeker

  Like

  1. Dat is ook niet wat ik beweer. Ik betwijfel namelijk of er een verschil in koopgedrag is tussen huizenbezitters en de bezitters van sta-caravans.

   In ieder geval vind ik het geen deugdelijk argument om de bouw van huisjes te bepleiten als dat ten koste gaat van staanplaatsen voor sta-caravans of chalets.

   Like

  1. Er is geen andere keus. De gemeente brengt alleen (gratis) grond in en investeert verder niets. Opwaardering van het recreatieoord moet betaald worden door degene die de vakantiehuisjes mag bouwen.

   Like

 2. Alles weer mooi weergegeven door Pim. Ook dit gaat de Raad en College weer verkloten. Rechtszaak wannneer? Gokje … Volgend jaar om deze tijd.

  Like

 3. Ik vond ook veruit de meest verontrustende passage dat de woningen privé mogen worden verkocht. Dat gaat helemaal nergens goed. Ik dacht ook dat privé verkoop juist uitgesloten zou zijn. Al die privéparken worden polenhotels zoals Andijk, of criminele broedplaatsen met prostitutie e.d.
  Ik was een zeer groot voorstander van het park, maar op deze manier niet. Nou ja, hopelijk wordt het alsnog aanbesteed aan SWL, daar blijf ik een enorme impuls voor de Enkhuizer economie in zien. Desnoods Landal of Centerparks, maar geen privé bezit!

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: