Desinteresse

brede school1Van de discussie over de brede school vorig jaar heb ik weinig meegekregen omdat ik destijds nogal wat tijd in het ziekenhuis doorbracht. Wel begreep ik dat de voltallige raad dit een prima voorziening vond en dat om die reden het gevraagde krediet was toegekend.

Over het verdere verloop is me verteld, dat de samenwerkingspartner van de gemeente (in deze kwestie) de samenwerkende schoolbesturen zijn.

Die hebben een nieuwe voorzitter gekozen die niet van de straat is, maar vaker met dit bijltje (het oprichten van een brede school) heeft gehakt.

Vanuit die expertise hebben de schoolbesturen een alternatief plan ingediend, dat niet helemaal lekker is gevallen bij de ambtelijke staf en de verantwoordelijke wethouder, Klaas Kok.

Verder heb ik begrepen, dat (na het indienen van de alternatieve plan) de communicatie tussen schoolbestuur en gemeente tot het nulpunt is gedaald wat uiteindelijk resulteerde in de raadsbrief van 12 augustus 2014.

Die raadsbrief is weer gevolgd door een nieuwe raadsbrief van 27 augustus 2014 waarin de vervolgstappen worden aangekondigd.

Die komen er op neer, dat tenzij het schoolbestuur zich op korte termijn voegt naar hetgeen er (volgens het college) in een raadsbesluit is vastgelegd, het college het schoolbestuur in rechte zal aanspreken over de door de gemeente tot dusver gemaakte kosten inzake de brede school.

Die zijn door het college begroot op € 500.000,-.

Een vorstelijk bedrag natuurlijk, wat mij weer doet afvragen, hoeveel heeft de gemeente dan wel niet uitgegeven aan projecten als bijvoorbeeld het SMC en de Drommedaris en waarom zijn die samenwerkingspartners niet op soortgelijke (krachtdadige) wijze benaderd.

Beide hierboven genoemde raadsbrieven zijn informatief, dus de raad hoeft zich verder nergens mee bezig te houden. De beslissing of het schoolbestuur wel of niet voor de rechter gedaagd zal worden ligt kennelijk binnen de privileges  van het college.

Ik kan me trouwens ook niet voorstellen dat een raadsmeerderheid daar zinnige opmerkingen over zou kunnen maken. Op 19 augustus j.l is er een raadsinformatiebijeenkomst geweest waarin de schoolbesturen hun plannen hebben uiteengezet.

Volgens mijn informant waren van de 9 fracties in de raad er maar 3 vertegenwoordigd.

Of de plannen van de schoolbesturen beter of slechter zijn dan die van het gemeentebestuur kan ik moeilijk beoordelen.  Ik verbaas me alleen over de desinteresse van raadsleden als het gaat om plannen die niet (op voorhand) de goedkeuring van het college wegdragen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Desinteresse”

  1. Schande dat dit wederom geen harmonisch plan kan worden. Duidelijk dat het college altijd in de clinch ligt. Met welke partij dan ook. SED zo snel mogelijk. GEEN vertegenwoordiging uit Enkhuizen.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: