Okselfris

Project Oksel
Project Oksel

Door middel van een raadsbrief laat het college weten dat de in de zogenaamde Oksel geplande werkzaamheden (bouw hotel) weer met een jaar zijn uitgesteld.

Over dat plan schreef ik al in op 7 augustus 2009.

Het bijzondere was dat het college oorspronkelijke van plan was de grond voor € 270.000,- te verkopen, hetgeen de toenmalige raad kennelijk net iets te gortig was, waarna er 4 maanden later een nieuw voorstel van het college kwam om de grond dan maar voor circa € 1.180.000,- te verkopen.

Een tweede bijzonderheid was, dat de koopsom pas betaald zou worden als de grond daadwerkelijk zou worden overgedragen en dat er, zolang dat niet zou zijn gebeurd, er een jaarlijkse renteopslag zou gelden van 6 %. Toentertijd een normaal rentepercentage.

Volgens mij is de grond nooit daadwerkelijk overgedragen. Althans dat bleek in 2009 niet uit de jaarrekening van de Krabberszand BV.

Maar inmiddels heeft de gemeente al laten weten dat grondpositie van de Oksel (met winst) is afgesloten. De vraag is echter op basis van welk bedrag?

Het oorspronkelijk overeengekomen bedrag (€1.180.000,-) of het bedrag waar men op grond van de overeenkomst met Krabberzand BV recht op heeft?

Dat laatste bedrag is als gevolg van de samengestelde interest inmiddels uitgegroeid tot ruim 2.6 miljoen.

Het verschil tussen de oorspronkelijke € 270.000,- en de uiteindelijke verkoopprijs van € 1.180.000,- laat zich wellicht verklaren uit het bouwrijp maken van de locatie. Althans ik begrijp dat gemeente het op zich heeft genomen om ter plekke nog een aantal voorzieningen te treffen.

Maar het feit dat de gemeente de grondpositie in de Oksel heeft afgesloten, terwijl de verkochte grond nog steeds niet is betaald wekt het vermoeden dat de gemeente ook afstand heeft gedaan van de jaarlijkse opslag van 6%.

Dat laatste zou me overigens niet verbazen, want het hele Oksel project was niet meer dan een probeerseltje van lokale vastgoedspeculanten.

Je persoonlijke contacten met de gemeente gebruiken om goedkoop grond los te peuteren om het vervolgens door te schuiven naar een “echte” vastgoedontwikkelaar. De opzet is tot dusver mislukt en de vraag blijft, of ze ooit zal lukken.

Het probleem is natuurlijk dat als de hele opzet niet doorgaat, de gemeente een verlies van tenminste € 1.189.000,- op haar grond bedrijf zal moeten nemen en dat op een moment dat de tekorten toch al oplopen. Dus doet men voorlopig nog even “net alsof”.

Maar verbazingwekkend is natuurlijk ook de coulance waarmee de gemeente Krabberzand BV tegemoet is getreden door niet de jaarlijkse 6 procent op te eisen. Althans ik heb daar in de jaarstukken niets over gelezen.

Ik ben benieuwd of er één raadslid bereid is om de kwestie, die ik al in 2009 aan de orde gesteld heb, te onderzoeken.

Het gaat per slot van rekening om miljoenen. Maar omdat de plannen van meet af aan al weinig okselfris roken, zal het wel blijven bij de gebruikelijke Pavlov reactie.

De kop in het zand steken en net doen alsof er niets aan de hand is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Okselfris”

 1. Wat een gewldige kop. Okselfris. Tsja de vastgoedlieden die hier aan deelnemenof namen zijn inmiddels allen Drees gepasseerd. Of zelfs overleden. Wat een stel slimmerikken zijn dat geweest zeg. De grond die je niet betaald heb afschrijven in een BV tje. B&W en raadsleden af en toe eens rondrijden in een rijtuig met wuivende wethouder Franx en BUR, Baas op de bok. Dan ga je toch geen moeilijke vragen stellen? Laat lekker gaan want zij hebben het zo goed met de stad voor. Ha ha. En nu krijgt EH de rekening. Artikel 12 komt in zicht. Of hebben we nog een wethouder die een drempel kan opwerpen? Of de raad ? Lijkt me sterk . Die knikken op alles ja…….

  Like

  1. De “äankoop” dateert uit 2001 en ze stond niet op de balans die ik in 2009 via de Kvk heb opgevraagd. Dus van afschrijven (zoals je meent te suggereren) is dan ook geen sprake.

   Opmerkelijk is wel dat de directeur van de BV een vooraanstaand Enkhuizer zakenman is. Wie de aandeelhouders van de BV zijn weet ik niet alleen dat je voor destijds 5000 gulden kon deelnemen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s