Niet beantwoord

Semantisch
Semantisch

Omdat iemand weer eens vergeten was een knop om te draaien begon de uitzending van de raadsvergadering voor mij pas op het moment dat Langbroek (HEA) in een semantische discussie beland was met burgemeester Baas.

Volgens een uitspraak van de Hoge Raad kan het college de raad geen geheimhouding opleggen, dus hoe kon de raad een geheimhouding, die eerder door het college (illegaal) was opgelegd, bekrachtigen.

Mooie vondst van Langbroek, zo als er wel meer waren tijdens de vergadering. Zoals van Marle, die er op wees dat een amendement op de voorjaarsnota in strijd was met de daarover gemaakte afspraken.

Meestal worden raadsleden met procedurele zaken om de oren geslagen. Nu gebeurde het eens in omgekeerde richting. Verheugende ontwikkeling.

Bonuspunten
Bonuspunten

Maar waar ik natuurlijk naar uitkeek was de behandeling van de brief aan Kamper. De inhoud ervan is natuurlijk onbekend aan de gewone sterveling maar zal vroeg of laat wel eens opduiken. Vrijwel iedereen kon zich verenigen met de inhoud, maar Snoek (SP) verdient bonuspunten met zijn suggestie de laatste alinea te schrappen.

Omdat dit gewone burgers zou kunnen ontmoedigend contact op te nemen met de raad. Een mooie gedachte, die bij collega raadsleden op niet al te veel sympathie kon rekenen.

Voor dat je het weet beginnen Jan en Alleman naar de raad te schrijven en dan is het hek van de dam leek daarbij de leidende gedachte. Die alinea bleef dus staan, maar de schade blijft gelukkig beperkt. De brief gaat namelijk alleen naar Kamper.

Maar wat me een beetje teleurstelde was dat iedereen om de kern van de zaak bleef heen draaien. Die bestaat er volgens mij uit, dat je als gemeente niet moet dreigen met dingen die je toch niet kunt uitvoeren. In dit geval een gebiedsverbod voor de begraafplaats.

Je schept daarmee een “pak me dan, als je kan” situatie waar niemand verder beter van wordt. Spierballenbeleid in optima forma, dat behoudens  Quasten en Langbroek, kennelijk door iedereen wordt gedeeld.

Weinig gelukkig
Weinig gelukkig

Ook de opmerking van Kooiman (CU/SGP) vond ik in dit verband weinig gelukkig. De CU/SGP had Kamper lange tijd de hand boven het hoofd gehouden, maar vond nu dat hij te ver was gegaan. Weinig gelukkig, maar wel eerlijk natuurlijk.

Politiek bedrijven komt feitelijk neer op “iemand de hand boven het hoofd houden tot het niet langer kan”. Het fundament van elke coalitie.

Tot slot liet Baas weten dat (hoewel hij persoonlijk werd aangesproken) hij zijn uitspraken gedaan had als functionaris van de gemeente.

Inderdaad, en de kernvraag is dus, met welk recht denkt de gemeente (zonder tussenkomst van de rechter) een inwoner een gebiedsgebod op te kunnen leggen.

Maar als zo vaak werd zo’n vraag niet gesteld en hoefde dus ook niet beantwoord te worden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

12 gedachten over “Niet beantwoord”

 1. En zo is het weer Baas die zijn raad zwaar op de proef stelt. Maar deze zijn zelf zo zwak dat ja…. Ze zitten er allemaal voor zichzelf en dat weet die slimme Baas ook. Hier profiteerd hij bovenmatig van. Hoe lang moet hij eigenlijk nog door in Enkhuizen?

  Like

  1. Volgens mij worden burgemeesters voor een termijn van 6 jaar benoemd. Als ik me niet vergis is hij halverwege de vorige raadsperiode herbenoemd, zodat herbenoeming over een kleine 4 jaar weer aan de orde is.

   Like

 2. net zoals een invalide parkeerplaats aanvragen ! een normale burgen dient hem eerst aan te vragen ,komt in de krant , mogelijkheid om protest in te dienen ,maar sommige mensen die gaan naar de gemeente en er komt in de krant te staan dat de plaats er komt ra ra hoe kan dit ???

  Like

 3. Waar doelde Kooiman van CU/SGP op, toen hij zei, dat Kamper te ver was gegaan?
  En houdt Kooiman nu de burgemeester de hand boven het hoofd?
  Waarom ging Kamper te ver en de burgemeester klaarblijkelijk niet in de ogen van de CU/SGP?

  Like

  1. Kooiman gaf geen verdere toelichting, maar ik neem aan dat de kwalificatie van Kamper in het NHD dat “Baas een brullende muis was”, niet goed is gevallen in CU/SGP kring. Dat de gemeente (en dus de raad die daarmee stilzwijgend instemde) onrechtmatig handelde door aan een inwoner een gebiedsverbod op te leggen is geen van de raadsleden opgevallen. Dat gebeurt wel vaker. 😉

   Liever verklaard de raad zichzelf onbevoegd, dan denken ze overal vanaf te zijn..

   Like

   1. Iemand de hand boven het hoofd houden, betekent dat je iemand afhankelijk maakt.

    Die hand wordt teruggetrokken, als de persoon in kwestie naar de mening van de eigenaar van de hand “te ver” gaat.
    Pas op, als je vervelend wordt, dan zwaait er wat. Wat dan? Ik trek mijn hand terug. Oké. Maar de zaak waar het om draait, hoe denkt u daar over?
    Je krijgt een geheime brief, want we willen niet in het openbaar antwoorden.

    Het is eigenlijk te kinderachtig voor woorden.

    Ik heb de indruk dat de gemeente het liefst “het dossier van Kamper” zou laten verdwijnen, zoals zij ook gedaan hebben met “de brief van de Nijs”. Dat kan in dit geval niet, omdat Kamper zijn klacht openbaar gemaakt heeft.
    Eerlijk gezegd vind ik het een ingewikkelde materie, maar Kamper heeft verstand van zaken vanuit zijn achtergrond en ik veronderstel, dat de gemeente dat gevaar ook ziet. Als Kamper gelijk heeft, dan kon het wel eens financiële consequenties hebben voor de gemeente, omdat er wellicht mensen onjuist zijn behandeld.

    Moet je dat als gemeente uitzoeken?. Of pak je de boodschapper aan met een bordje bij de ingang: verboden voor oud-begraafplaatsbeheerder Kamper?
    De gemeenteraad zwijgt in meerderheid, net zoals destijds bij van der Leek.

    Misschien kan de gemeente nu vanaf het begin bijhouden hoeveel ambtenarenuren er in gestoken worden, om deze zaak bij de rechter te begeleiden, zodat Langbroek (en daarmee de Enkhuizer bevolking) niet weer met een kluitje in het riet gestuurd hoeft te worden.

    Like

    1. Of Kamper gelijk heeft met zijn bezwaren kan ik niet beoordelen. Ik ben echter bang dat hij tegen windmolens vecht.

     Wat ik wel kan beoordelen is dat de gemeente (en haar vertegenwoordiger burgemeester Baas) haar bevoegdheden overtreed als ze meent dat ze een inwoner (zonder tussenkomst van de rechter) een gebiedsverbod kan opleggen.

     Wat mij betreft handelt de gemeente in dat opzicht onrechtmatig.

     Maar in plaats van dat de raad die onrechtmatigheid ongedaan maakt, verklaart ze zichzelf onbevoegd. Ik zou graag het artikel in de gemeentewet willen inzien waaruit valt op te maken dat de raad niet bevoegd is het onrechtmatig optreden van haar functionarissen ongedaan te maken. Ik denk namelijk dat wetsartikel niet bestaat en een verzinsel is van de griffier.

     Dit alles neemt niet weg, dat het voorstel waarmee Kamper de raad benaderde absurd is. Hij vraagt immers de raad om geld, zodat hij de onrechtmatigheid van hun optreden kan aanvechten.

     Het heeft verder ook geen zin om Baas, persoonlijk aan te vallen. Zijn beleid is inmiddels door vrijwel de voltallige raad gesanctioneerd.

     Zijn klacht naar de rechter toe zou in mijn ogen dan ook moeten zijn, dat de gemeente Enkhuizen (bij monde van burgemeester Baas) zijn bewegingsvrijheid op ongeoorloofde wijze heeft beperkt.

     Ik denk dat hij met vlag en wimpel in het gelijk wordt gesteld.

     Like

 4. @Hans Langbroek. Waarom dan de brief niet openbaar maken? Geheimhouding in dezd is geen optie. Het komt alleen Baas beter uit.

  Like

  1. Het lijkt me, dat de geadresseerde (Kamper) dient te bepalen of hij de brief die hij van de gemeente heeft gekregen openbaar maakt of niet.

   Maar ik twijfel er niet aan of de inhoud van de brief komt vroeg of laat boven tafel.

   Like

 5. Over dat gebiedsverbod heb ik ook al eens via de raadsvragen gevraagd hoe dat zat. Ook daar kwam geen relevant antwoord op, Baas blijft om de zaak heen draaien door gewoonweg geen werkelijke antwoorden te geven.
  Dit zegt me alles over de plek waar hij staat in het geheel, guilty as hell.

  Like

 6. En gaat Baas door met zijn private treiterpraktijken uit naam van de gemeente……..Wat een rotte zooi in Enkhuizen. Eng hoor….

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: