Warmlopen

oostendeWat afgelopen dinsdag ook behandeld werd waren de jaarstukken. Die staan bol van wetenswaardigheden en vind ik dus leuk om te lezen (Ik weet, ik ben niet goed bij mijn hoofd). Ik heb nog geprobeerd een fysiek exemplaar bij de griffier te scoren, maar dat kost me € 64,10  en dat is me net iets teveel.

Maar goed, de behandeling van de jaarrekening was een mooie gelegenheid voor de heren van Reijswoud (VVD) en van Oostende (PvdA) om te demonstreren dat deze materie voor hen gesneden koek is.

Het lijkt me dus, dat we (de komende raadsperiode) aan beide heren het nodige plezier zullen beleven.

ReijswoudVan Oostende kwam met een leuke definitie voor de Algemene Reserve. Dat is het bedrag dat we nog verantwoord kunnen lenen. Daar had ik nog nooit zo bij stilgestaan. Ik gebruik meestal de metafoor “spaarpot”, maar dat kan ik dus beter niet meer doen.

Beiden spraken hun zorg uit over de snelle daling van de algemene reserve wat door Wijnne werd gepareerd met de mededeling dat dit het gevolg was van raadsbesluiten. Ook waar natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat ik het gevoel heb dat er de afgelopen jaren niet echt bezuinigd is.

Zo vind ik het verlengen van een afschrijftermijn geen echte bezuiniging, maar meer een cosmetische ingreep en zo zijn er wel meer zaken waarvan ik denk, dat wordt nu wel geroepen, maar dat moet ik toch eerst nog maar eens zien.

Het echte werk moet, vrees ik, nog komen.

Overigens kreeg ik de indruk dat Wijnne zich niet helemaal senang voelt in deze portefeuille. Veel gefluister van Baas op de achtergrond.

wijnne-1Wijnne zit dicht tegen zijn pensioen aan, heeft in Elburg een nieuw huis laten bouwen en het zou dus zo maar kunnen dat hij halverwege de rit het gevoel krijgt dat hij misschien toch beter van zijn nieuwe huis kan gaan genieten.

Ik bedoel, proberen de financiële situatie van Enkhuizen onder controle te krijgen is niet echt dankbaar werk.

Wat hem ook kwetsbaar maakt, net als Olierook trouwens, is dat hij niet in Enkhuizen woont. De wet schrijft voor dat hij dat wel moet en dus moet er elk jaar ontheffing voor hem worden gevraagd.

Normaal gesproken stemt iedereen voor zo’n ontheffing, maar als de onvrede toeneemt, kon het wel eens gebeuren dat de oppositie zich van stemming gaat onthouden of zelfs tegenstemt.

Dat geeft formeel geen probleem, want een meerderheid is er toch wel, maar je zit als wethouder toch niet lekker meer in je stoel. Als ik de CU/SGP was, dan zou ik toch alvast even rondkijken of iemand anders zich voor die functie kan gaan warmlopen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: