Stemvee

Ons kakelverse raadslid Fokko Snoek (SP) twitterde het onderstaande bericht.

Snoek vindt commentaar overbodig, zodat we mogen aannemen dat hij het met de briefschrijver eens is. Die schetst een somber beeld van een raad die met modder gooit en daar is Snoek het dus mee eens.

snoekTijdens de laatste raadsvergadering betrof de eerste aanvaring de korte tijd die collega-raadsleden kregen toegemeten door de coalitiepartijen om zich inhoudelijk in het coalitieakkoord te verdiepen. Pakweg 48 uur, inclusief zondag en feestdag. Terwijl de coalitiepartijen ruim een week de tijd hadden genomen om het (povere) resultaat met de eigen achterban te bespreken.

Protesten daartegen lijken me geen moddergooien, maar volkomen terecht. Dit akkoord had makkelijk een week eerder openbaar gemaakt kunnen worden.

Uiteraard met vermelding dat het ook nog door de diverse achterbannen moest worden goedgekeurd, wat gewoonlijk niet meer is dan een formaliteit.

Moeten we uit de gang van zaken respect voor collega-raadsleden opmaken? Of is dit een voorbeeld van de overdreven neiging van de SP om alles in achterkamertjes te willen regelen? Zoals bij de voorafgaande formatie ook al het geval was.

Wij hebben bij voorbaat een meerderheid in de raad, dus protesten tegen de maatregelen die we willen nemen heeft geen zin.

Vier jaar geleden werd er een minderheidscollege gevormd die het moeiteloos 4 jaar had kunnen volhouden als ze zelf niet was opgestapt. Die vierde wethouder is dus alleen maar nodig om een raadsmeerderheid te garanderen.

De oorspronkelijke reden voor wethouders op 0.8 fte basis was om ook te bezuinigen op de kosten van bestuur, maar dat principe lijkt alweer achterhaald te zijn. Nu krijgt iedereen weer fulltime betaald voor een werkweek van 80%.

MdejongMaar als je daar wat van zegt, vindt de briefschrijver dat je met modder gooit en Snoek is het daar mee eens. Net als dat andere kakelverse raadslid van Nieuw Enkhuizen, Michel de Jong die de tweet van Snoek re-tweet.

De fatsoensrakkers zijn weer onder ons. Gezonde en normale oppositie wordt meteen uitgelegd als disrespect.

We hadden ooit een wethouder die zei dat hij recht had op vertrouwen, maar die (bij nader inzien) toch niet bleek te vertrouwen.

En dan zijn er nu dus (nieuwe) raadsleden die menen recht te hebben op respect. De toekomst zal leren of ze dat verdienen of dat (zoals in het verleden al zo vaak gebeurd is) ze niet anders zijn dan stemvee.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Stemvee”

 1. Volgens mij is hetzelfde bedoeld als in Stedebroec. 4 wethouders tegen een betaling van 0,8 Fte tegenover een werkweek/inzet van 100%!

  Like

  1. Tuurlijk Klaas, roepen ze allemaal. Lekker toch als je je eigen werkgelegenheid kunt creëren. Zouden al de thuiszorgers die worden ontslagen ook wel willen.

   Like

 2. Ik heb begrepen dat het not done , respectloos, politiek niet correct , respectloos en op de man spelen is om te verklaren dat:

  1.Lijst Quasten niet in zee wilde gaan met wie dan ook van de ‘oude hap’ ;
  2.een 4e wethouder waarvoor een portefeuille bij elkaar geschraapt moet worden, onzinnig en overbodig is;
  3.de schijn is gewekt dat het voor bepaalde personen het pluche het doel is, no matter what;.
  4.er een deal gesloten lijkt te zijn waarbij een extra wethouder aan kon schuiven om meerderheid te verkrijgen.

  We konden het natuurlijk sugarcoaten en omfloerst naar voren brengen hoe wij ertegen aan kijken, maar zijn liever duidelijk. Het naar voren gebrachte was naar onze mening helemaal niet op de persoon spelen, maar ach, wie de schoen past etc*.

  Het gaat hier om onze observatie van de periode voor 2013 waarbij wij hebben geconstateerd dat de kwaliteit die je mag verwachten voor bestuurders, onder de maat was.
  Dit gestaafd door het aantal dossiers dat niet, niet goed en/of meermalen bijgesteld moest worden of waar achteraf een groot probleem bleek te zijn ontstaan, dat met kunst en vliegwerk gerepareerd moest worden.
  Daarnaast vinden wij dat ALLE wethouders bewezen vakkennis, kwaliteit, deskundigheid, affiniteit met portefeuilles op zak moet hebben en dat is naar onze mening nu niet het geval.

  Mooier kunnen en willen we het niet maken.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: