Verzoend.

molenwegVandaag lees ik in het NHD dat een ijverige buurtbewoner (Walize de Jonge) handtekeningen heeft verzameld in de Davidstraat en de bewoners aldaar verklaard hebben geen last te hebben van overlast van het parkeerterrein achter het gezondheidscentrum en daarmee lijkt dus de kou uit de lucht.

Nu weet ik nog wel een paar onderwerpen waarover je handtekeningen kunt verzamelen, maar daarmee koester ik nog  niet de illusie dat dit ook maar enige invloed zal uitoefenen op het beleid van de overheid.

Er blijken namelijk altijd wetten of raadsbesluiten in de weg te staan die de realisatie van lokale volkswensen onmogelijk maken.

Zo is er ooit een vereniging Onze Zorg geweest die handtekeningen heeft verzameld als protest tegen de nieuwbouwplannen op het terrein van het voormalige Snouck van Loosenziekenhuis.

Die vereniging had er (meen ik) meer dan duizend verzameld, maar werd toch niet tot de klankbordgroep van de gemeente toegelaten. Omdat ze tegenstander was van het project en de gemeente slechts wilde praten met voorstanders.

Het is ook niet zo dat de beperkingen ten aanzien van het parkeerterrein achter het gezondheidscentrum in het bestemmingplan zijn opgenomen op verzoek van omwonenden.  Die beperkingen vloeiden voort uit wettelijke voorschriften.

De opvattingen van de omwonenden deed daarbij feitelijk niet ter zake. De gemeente wordt geacht te handelen overeenkomstig de daarop betrekking hebbende wetten. Die mogen we met zijn allen onzin vinden, maar naar onze mening wordt niet gevraagd.

Om dicht bij huis te blijven. Zo mag ik in Enkhuizen mijn auto niet parkeren op een plek die voor vergunninghouders is gereserveerd. Parkeertijd, of afwezigheid van “blauwe” parkeerplekken doen allemaal niet ter zake.

Er zijn mensen die even snel een boodschap wilden doen bij AH en in de haast vergaten hun kaart te zetten. Een bekeuring van € 80,- werd hun deel. Argumenten als “er was ruimte zat” of “ik ben nog geen 5 minuten in de winkel geweest” helpen niet.

De gemeente heeft een regel vastgesteld, daar heb je je niet aan gehouden, dus legt de gemeente een boete op.

Dus als Walize de Jonge nog wat tijd over heeft, dan kan ze misschien handtekeningen ophalen om aan die onzin een einde te maken en dan zullen we zien wat dat oplevert.

Wat deze kwestie dan ook interessant maakt is niet de mening van de omwonenden, maar de wijze waarop de gemeente zich van haar eigen regels (die voortvloeien uit  wettelijke verplichtingen) heeft weten te ontdoen.

Met als aanvullende vraag, hoe neutraal is de overheid eigenlijk als ze die mogelijkheid in het ene geval wel benut en in het andere geval niet?

Misschien geen onderwerp dat een breed lezerspubliek zal interesseren, maar dat maakt me niet uit.

Ik schrijf voor mijn plezier en heb me er al lang mee verzoend dat de onderwerpen die ik aanroer niet op grote belangstelling mogen rekenen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Verzoend.”

 1. Bij het bestemmingsplan Molenweg heeft de gemeente enkele jaren geleden zelf een geluidsrapport ingebracht, waaruit naar voren kwam, dat het parkeerterrein ’s avonds na 7 uur niet open mocht in verband met overschrijding van de geluidsnormen. Daar is wetgeving voor. De gemeente moet zich aan de wet houden.en mag de burger niet blootstellen aan teveel geluid. Daarom heeft de gemeente wel moeten bepalen, dat het parkeerterrein vanaf 7 uur ’s avonds op slot moet, ongeacht wat gebruikers of omwonenden daar van vinden.

  Omdat de gemeente bovendien zelf de eis stelt, dat een gebouw niet gebruikt mag worden, als er niet op eigen terrein geparkeerd kan worden, mag het gebouw na 7 uur niet gebruikt worden.

  Welwonen was volledig op de hoogte van die beperking maar “vergat” de huurders daarover in te lichten. Foutje van Welwonen, dat nu door de gemeente hersteld moet worden. Maar hoe?

  De gemeente kan het ontstane probleem natuurlijk niet oplossen door de gebruikers van het Gezondheidscentrum ’s avonds na 7 uur toestemming te verlenen om op de openbare weg te parkeren. Dan krijgt ze het terecht aan de stok met al die mensen, die om dezelfde reden (het niet kunnen parkeren op eigen terrein) een omgevingsvergunning is geweigerd. Dat schiet niet op.

  Een dilemma, waarvoor het College een oplossing heeft gevonden.
  De geluidsrapporten, die ten grondslag liggen aan het officieel bekrachtigde bestemmingsplan deugen achteraf gezien niet. Het is allemaal destijds bekeken en gecontroleerd en er zijn procedures geweest. Maar toch: broddelwerk van het voorgaande College.
  Dus een nieuwe meting, weliswaar onder dezelfde omstandigheden als in 2011, maar met “verrassend” andere uitkomsten. De plaats van de tuinmuur, de afstand tot de huizen en de geluidsnormen zijn niet veranderd in de tussentijd. De uitkomsten wel.

  De normen van de gemeente blijkbaar ook.

  Like

 2. Ach fiets de stad eens door. Je ziet de onderscheiden notabelen hun bolides links en rechts parkeren. De BOA,s lopen er gewoon langs heen en schrijven de zgn onbekende een bon. Het word met de dag erger. Enkhuizen leuk van buiten . Helaas verrot van binnen.

  Like

 3. Zover ik weet was de hele buurt tegen de bouw plannen en bij hoog en laag tegen een parkeerterrein ivm geluid en stank overlast..En nu een handtekening zetten . sorry dit kan ik niet volgen.

  Like

  1. Heb ik wel vaker meegemaakt John. Zelfs dat dezelfde mensen voor tegenstrijdige standpunten tekenden. Zegt allemaal niet zo veel. Scheelt ook wie er langs de deur komt.

   Maar nogmaals de parkeerbeperkingen zijn niet opgelegd vanwege iemands verzoek, maar zijn het gevolg van wettelijke bepalingen op dat gebied.

   Daar kan de een, nog de andere buurman, iets aan veranderen.

   Of het college wel over die macht beschikt moet nog worden uitgezocht.

   Like

   1. Ik las in de krant dat je voor een handtekening een parkeerplaats krijg ,Is dit nu een vorm van omkoperij, wil ik ook wel,Wat zijn ze toch lief bij Welwonen Kan dat ook in de stad. Degene die een handtekening hebben gezet hopen waarschijnlijk op korting bij Wally.Ik zie dit meer als de Jonge tegen de Jong .tjonge tjonge.Dat er maar voor de helft mag parkeren slaat toch nergens op. We zullen zien (Even een foto)

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s