Afhandeling

rechterZoals ik in mijn vorige bericht “Verzoend” al schreef gaat het (bij het gebruik van het parkeerterrein achter het gezondheidscentrum) niet over de vraag wat de omwonenden er van vinden.

Maar over de vraag of de door de overheid neergelegde regels op correcte wijze worden uitgevoerd door de eigenaar en verhuurder van het gebouw.

Uit de raadsbrief van 29 april 2014 valt de volgende gang van zaken op te maken.

Op 3 april 2013 attenderen omwonenden de gemeente er op, dat het gebruik van het parkeerterrein achter het gezondheidscentrum niet overeenkomstig de regels is.

De gemeente neemt vervolgens op 6 mei 2013 contact op met de verhuurder, Enkhuizer Woondiensten. (EWD) Die erkent de regels te overtreden, maar komt ruim  3 weken later (aanraden gemeente??) met een verzoek de regels te versoepelen.

De omwonenden worden niet van dat verzoek op de hoogte gesteld.

Vervolgens (aanraden gemeente??) laat EWD een geluidsonderzoek doen. Ook hier worden de omwonenden niet van op de hoogte gesteld en het resultaat van dat onderzoek krijgen zij evenmin onder ogen.

Wel suggereert de gemeente om een mediator in te schakelen die tussen omwonenden en EWD  zou kunnen bemiddelen.

De omwonenden wijzen dit van de hand.  Als er sprake is van een conflict dan is dat tussen de gemeente (die de bepalingen heeft opgesteld) en EWD  die ze niet wenst na te leven.  Welke rol zouden de omwonenden daarin moeten spelen? Mogen zij plotseling bepalen welke wettelijk voorschriften er wel of niet moeten worden toegepast?

Nadat deze omtrekkende beweging niet is gelukt, besluit het college het maatwerkvoorschrift zodanig te versoepelen dat aan de wensen van EWD tegemoet wordt gekomen.

Feitelijk komt het er op neer, dat men daarmee de draagwijdte van het bestemmingsplan beperkt.

De volgende vragen wellen op. Kun je met een Algemene Maatregel van Bestuur de draagwijdte van een bestemmingsplan beperken en is daarbij ook de nodige zorgvuldigheid in acht genomen?

Het definitieve antwoord daarop kan alleen door de bestuursrechter worden gegeven, maar er is natuurlijk ook een andere weg.

De gemeenteraad is de instantie die bestemmingplannen vaststelt. Zij zou zich kunnen buigen over de vraag op welke basis het college zich het recht toe-eigent  om besluiten van de raad te wijzigen en te versoepelen.

De gemeenteraad bespreekt op 6 mei aanstaande de herstructurering van de bezwaarprocedure.  Wat mij betreft kunnen ze dit onderwerp meteen meenemen.

Als die afhandeling onbevredigend verloopt, kun je altijd nog de stap naar de bestuursrechter overwegen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Afhandeling”

 1. Ha ha. Het college B&W iets laten opsteken dmv dit soort overleg . Je zal ze niet bij elkaar krijgen. ZIJ bepalen. Met in het bijzonder baas B. Ik zal……..

  Like

 2. Het is duidelijk dat een College geen besluiten van de raad kan negeren of wijzigen. Mijn inziens opnieuw een bewijs op welke arrogante wijze het College van Enkhuizen (in het kielzog van hun ambtenaren) denk te kunnen regeren(!).
  Juist vanmorgen een bijeenkomst bijgewoond (zie onderstaande uitnodiging) waarvan ik denk dat het college en de raadsleden van Enkhuizen (en overige politiek betrokkenen) daarvan iets zouden kunnen opsteken. Burgemeester dhr. Nijpels van Opmeer wist op uitstekende wijze het functioneren van het politieke bestuur binnen een Gemeente toe te lichten. Een functioneren waaraan het nodige binnen Enkhuizen m.i. ontbreekt. Dus misschien een idee voor Enkhuizen om op dezelfde wijze Dhr. Nijpels uit te nodigen!
  __________________________________________________________________________________________________
  Uitnodiging

  Beste politieke vrienden,

  Hierbij de uitnodiging voor ons a.s. overleg.
  Doordat er veel nieuwe mensen zijn aangetreden in deze nieuwe collegeperiode hebben we Gertjan Nijpels burgemeester van Opmeer gevraagd ons mee te nemen in werkwijzen in raad en commissies
  die ons rendement als bestuurders kunnen verbeteren of verhogen.
  Een mooie start, ter ondersteuning, van het ook in onze regio gegroeide aantal lokaal georganiseerde bestuurders.

  De bijeenkomst wordt gehouden, 3 mei a.s. in het gem.huis van Stede Broec, aanvang 10.00 uur (eindtijd 12.00 uur), de koffie staat om 09.45 uur klaar.

  Ook niet benaderde fractieleden of steunfractieleden zijn welkom. (we hebben nog niet alle e-mailadressen)

  Ik gebruik een algemene verzendlijst, enkelen hebben al aangegeven niet te kunnen, maar krijgen op deze manier in ieder geval het verslag van de vorige keer.

  Tot zaterdag.

  M.vr.gr.
  Peter Raven
  Lokaal Overleg Westfriesland

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s