Plichtsverzuim

molenwegEr gaat geen dag voorbij of je leert weer wat nieuws. Zo lees ik in de krant van gisteren dat het hoofd technische zaken van de stichting Welwonen de mening is toegedaan dat een bestemmingsplan niet meer voorstelt dan wat fictieve afspraken, die je vervolgens naar eigen behoeven kunt wijzigen.

Die opvatting moet in gemeentekringen als een bom zijn ingeslagen.

Er zijn daar immers nog steeds mensen die geloven dat een bestemmingsplan een reeks bindende voorschriften bevat over het gebruik van een gebouw of gebied.

In dit geval gaat het om het SMC waarvan projectontwikkelaar Welwonen de eigenaar en huurbaas is.  Het bestemmingsplan bepaalt dat het bij het gebouw horende parkeerterrein na 19.00 uur niet meer gebruikt mag worden.

Huurbaas Welwonen vindt dat maar onpraktisch (niet meer dan een fictieve afspraak) en houdt zich niet aan die bepaling.

Dit tot ergernis van de omwonenden, die zich vervolgens tot de gemeente wenden met het verzoek er op toe te zien dat deze huurbaas zich wel aan die (door de gemeente opgelegde) bepaling houdt.

En dan wordt het plotseling heel erg moeilijk.

Zoals  de gemeente Enkhuizen tegenover een individuele burger jarenlang kan volhouden dat een schuur onderdeel is van een woning (totdat de rechter het tegendeel vaststelt en dan nog is men niet overtuigd), zo  weigert men nu de gevolgen te aanvaarden van de regels die men zelf heeft opgesteld en heeft vastgelegd in een bestemmingsplan.

wijnne-1Voor dergelijk gedrag bestaat een goed Nederlands woord.

Willekeur.

De oorsprong daarvan ligt natuurlijk binnen het ambtelijke apparaat, maar dat is onschendbaar en dus kom je uit op de politiek verantwoordelijke voor deze gang van zaken, wethouder Wijnne.

Die breekt zich nu al meer dan een jaar het hoofd over wat hij hier nu aan moet doen.

Terwijl de oplossing toch tamelijk simpel is.

De overheid heeft het recht om burgers bindende regels voor te schrijven. Tegenover dit recht staat de plicht er op toe te zien dat die regels ook worden nageleefd.

Dit na te laten kan ook met een enkel (en voor iedereen te begrijpen woord) worden omschreven. Plichtsverzuim.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Plichtsverzuim”

  1. Willekeur inzake verstrekken parkeervergunning is absoluut aan de orde. Het lijkt me normaal dat je een bezitsverhouding aantoon. Welnu dan moet het een lease auto zijn waar je notabene je handtekening voor moet zetten. Je krijgt ook gewoon de bekeuring thuis als men je weer eens voor 4km te pakken neemt. Enfin die lease auto word in Enkhuizen als eng gezien. Dus geen vergunning. Dit zal met de rooien nu aan het bewind niet snel veranderen vrees ik. Over willekeur gesproken in dit enge incestueuze bestuur . Brrrrr.

    Like

  2. Bestemmingplan fictief ,kom er maar eens om als burger bij de gemeente.Maar we hebben het over Welwonen en de gemeente,bekend is dat ze elkaar wel mogen .Zal mij benieuwen .Het gaat weer over PARKEREN .Degene die indertijd het parkeervergunning systeem heeft bedacht moet wel een grote JAN l.. geweest zijn, waarschijnlijk niet wetende dat dit op heden 1 van de grootste ergernis is onder de bevolking van Enkhuizen (dan valt de verbouwing van de drom nog wel mee )en wat ze op heden er allemaal bij verzinnen.!! Nu dat we het toch over het MC en parkeren hebben. Ik weet dat als je wil parkeren in een blauwe zone je schijf moet zetten op je aankomt tijd en deze NIET mag verzetten,Tijdens de bouw van het MC molenweg stonden er minstens 20 a 30 busjes van de bouw bedrijven op het AH terrein .Aankomst 7 uur schijf meteen op 10 uur .Om +/- 11.40 kwamen onze geweldige boa;s langs om even wat auto’s te voorzien van een bekeuring van mensen die hun schijf vergeten waren om de schijf te plaatsen ,wel liepen ze even langs de busjes maar die mochten er staan tot 12 uur en dan weer vlug weg.Om even voor 12 uur werden massaal de schijven verzet zelf meerdere auto’s door 1 man .Ik heb namelijk dit enige dagen gevolgd. Ook s’middags gebeurde dit.En heb wel eens een uitspraak gehoord ,gelukkig hebben we de foto’s nog .De gemeente en Welwonen hadden duidelijk belang in dit project

    Like

  3. Of het nou om wonen, bouwen, parkeren of een uitzondering op het bestemmingsplan gaat, je hebt een vergunning nodig. In het woord vergunning zit al willekeur, de een gun je het wel, de ander niet. Geld helpt doorgaans.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s