Pikant detail

asterixNu Bokhove elders heeft gezegd, dat hij niet meer zal reageren kan ik met een gerust hart een andere (in het NHD)  geplaatste stelling behandelen.

De gemeente Enkhuizen moet de komende 4 jaar fuseren met de buurgemeenten Stede Broec en Drechterland.

Omdat de fusie van de ambtelijke organisaties per 1 januari 2015 een feit zal zijn, is de resterende vraag, wat is de meerwaarde voor het in stand houden van drie afzonderlijke bestuurlijke organisaties.

Het meest gebruikte argument is dat het “bestuur” dan dichter bij de bevolking staat.

Feit is, dat het grootste deel van de bevolking nauwelijks belangstelling heeft voor het bestuur en haar werkwijze. De helft van de bevolking gaat niet naar de stembus (de enige kans om invloed uit te oefenen op het bestuur).

Hoogtepunt in de bestuurlijke cyclus is het aannemen van de programmabegroting. Behalve een paar insiders is geen buitenstaander die zich daarvoor interesseert.

Er is zelfs een redelijk vermoeden dat een groot deel van de gemeenteraad zich er nauwelijks in verdiept, terwijl dit toch het hoogtepunt van de democratische controle (verdeling van inkomsten en uitgaven) zou moeten zijn.

De meeste contacten die de burgers hebben met de “gemeente”  zijn contacten met ambtenaren van de gemeente en niet met bestuurders van een gemeente. Een gewaagde veronderstelling die de gemeenteraadsleden niet zal aanspreken, maar de ervaring leert, dat gemeenteraadsleden in individuele gevallen weinig kunnen uitrichten.

Formeel gesproken zijn ze daar ook niet voor. Ze zijn er hoofdzakelijk voor om beleid vast te stellen en zolang het optreden van ambtenaren binnen dat beleid past, staan ze feitelijk machteloos.

Natuurlijk is het een prettige gedachte dat Enkhuizen een Gallisch dorpje is waar onze lokale Asterixen onze vrijheid tegen alles en iedereen weten te verdedigen, maar de hedendaagse werkelijkheid is toch echt anders.

Als gevolg van allerlei gemeenschappelijke regelingen is de bewegingsvrijheid van raadsleden minimaal en moet je je dus serieus afvragen of die geringe bewegingsvrijheid het rechtvaardigt, dat je drie relatief kostbare bestuurlijke organisaties in stand houdt.

Verschillende partijen bepleiten dat voor een eventuele fusie de bevolking moet worden geraadpleegd. Geen enkel probleem mee, maar dan zal je dus eerst moeten beginnen de bevolking te informeren.

Erg veel animo daarvoor valt niet af te lezen in de bijdragen van de diverse partijen. Het is meer een kwestie van afwachten wat de anderen doen, terwijl regeren toch echt een kwestie van vooruitzien is.

Pikant detail bij dit alles is, dat de grootste voorstanders van wethouders van buitenaf (SP en CU/SGP), tegelijkertijd ook de grootste terughoudendheid vertonen wanneer het gaat om een fusie van de drie gemeenten.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Pikant detail”

  1. Ja, als burgemeester of wethouder ga je toch niet in je eigen voeten schieten! Wat dat betreft zijn ze niet anders dan onze landelijke regenten. Als ze eenmaal op het pluche zitten hebben ze geen ander belang dan hun zelf zo lang mogelijk in het zadel te houden met schijt aan de burgers.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: