Rol van betekenis.

Paljas poster kleinEn daar is hij dan eindelijk. De verkiezingskrant van de gemeente met daarin het betekenisvolle blanco tekstgedeelte voor wat betreft de Paljas bijdrage. Ik had het mooi gevonden als men de reden hiervoor had vermeld.

“De tekstbijdrage van Paljas is niet geplaatst omdat ze niet voldeed aan het door de gemeente vastgestelde format” of iets van gelijke strekking.

Maar aan dat soort van transparantie heeft de gemeente een broertje dood.

De voltallige raad heeft zich geschaard achter de Stadsvisie 2030, de Structuurnota 2020 en onlangs nog de Routekaart naar de toekomst.

Wonen, werken en welzijn worden daarin uitgebreid behandeld. Kortom de negen partijen kunnen weinig anders dan bevestigen wat zij daar hebben vastgelegd.

Dus hoe de raadsgriffier er bij komt dat de partijen zich op die onderwerpen van elkaar kunnen onderscheiden is me een raadsel.

Paljas wilde het tekstgedeelte gebruiken om uit te leggen waarin zij zich onderscheidde van die andere negen, maar dat mocht dan weer niet omdat het niet overeenkwam met het format dat de gemeente had bedacht.

Bij winst gaat Paljas lekker in de oppositie. Blij van zin, omdat we een oppositie binnen democratische verhoudingen net zo belangrijk vinden als al het gehengel naar machtsposities.

Past mij ook wel. Ben inmiddels zeventig geworden, hoef dus geen carrière te maken in de politiek en heb dus ook niets te verliezen. Alleen een beetje opletten dat ze het niet al te bont maken daar in de Breedstraat.

Is zoiets nuttig? Ik denk van wel, maar mijn mening is niet zo belangrijk, het gaat er om dat 5% van de kiezers dat ook vinden.

Mijn natuurlijk electoraat bestaat uit mensen die er geen brood meer in zien om te gaan stemmen op een programma, dat de dag nadat ze gestemd hebben al weer de prullenmand in kan, omdat men deel wil gaan uitmaken van een coalitie die de stad gaat besturen.

In potentie is dat de helft van de kiezers, in de praktijk aanzienlijk minder, omdat die groep kiezers moeilijk te bereiken is.

In ieder geval denk ik niet dat de verkiezingskrant van de gemeente daarbij een rol van betekenis speelt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Rol van betekenis.”

 1. Ik vind het jammer dat er geen vrije invulling is in zo’n krant.
  Overigens niet eens dat er geen verschil tussen partijen is die stadsvisie onderschrijven. Het ‘probleem’ met visies, jij schreef daar ook over, is dat het zo algemeen is dat je er makkelijk mee kunt instemmen zonder water bij je eigen wijn te doen. Wat natuurlijk altijd de vraag is geweest, is of je daar dan tonnen aan moet uitgeven (nee!).

  Like

 2. Geen namen van de (aankomende) raadsleden bij de groepsfoto’s in de verkiezingskrant van de gemeente.

  Bij de Paljas foto was het makkelijk, de man naast Pim moet haast wel Dick Hage zijn.

  De gemeente had een prijsvraag aan de Verkiezingskrant kunnen verbinden.
  Benoem de personen op de foto’s. Achterin de krant vindt u namen, maar niet in de juiste volgorde.
  Onder de goede oplossingen wordt een geluidsband van de eerstvolgende raadsvergadering verloot,
  zodat u dan ook de bijpassende stemmen kunt proberen te herkennen.

  Like

 3. Als het NHD al word gecensureerd en de raad niet geinformeerd is het inderdaad een Noord Koreaans tafereel. Dit zal hopelijk niet zo lang meer duren. Ach en anders maar wel. Het is al 10 jaar een rommeltje in EH. Paljassen good luck tijdens verkiezingen.

  Like

 4. Een door de gemeente gestuurde verkiezingskrant. Daarin had toch wel in moeten staan waarom het tekstgedeelte van Paljas wit is gebleven. Maar ja in Enkhuizen kun je net als in Rusland en Noord-Korea verwachten dat de gemeente dat niet doet.

  Like

  1. Als het goed is niet want daarvoor heb je een nee-nee-sticker , maar de gemeente zou die krant in alle brievenbussen stoppen. Ja ja, wat hebben we nodig met nee nee stickers

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: