Hete Hangijzers

Paljas poster kleinDe bedoeling achter Paljas is dat we niet alleen maar blind blijven varen op de argumenten die door het ambtelijke apparaat worden aangeleverd, maar ook rekening  houden met kennis die onder de bevolking aanwezig is.

De bestaande situatie is, dat ons de besluiten worden meegedeeld, maar dat de argumenten (op grond waarvan die besluiten zijn genomen) niet of nauwelijks in de openbaarheid komen.

Reden voor Paljas om mee te doen aan de raadsverkiezingen en (indien succesvol) ook de argumenten openbaar te maken en de kiezer in staat te stellen daar op te reageren.

RTV NH  heeft een website  geopend waarbij je tot 3 maart kunt stemmen op “Hete Hangijzers”. Voor Enkhuizen is het eerste hete hangijzer.

In heel Enkhuizen moeten ondergrondse vuilniscontainers moeten worden geplaatst.

Hieronder de reactie van een ervaringsdeskundige. 

vuilnis2“Sinds half december woon en werk ik in de Westerstraat. Ik ben dus nog niet zo erg ingevoerd in de lokale politiek.

Wel spel ik de Enkhuizer Courant.

Daar las ik iets over ondergrondse vuilcontainers in de hele stad. Iemand in de gemeenteraad vond die wekelijkse vuilniszakken bij de stoepranden “ontsierend en uit de tijd” (oid).

Nu kom ik uit Amsterdam, waar al jaren ondergrondse vuilcontainers zijn. En raad eens: één grote rotzooi. Alleen vuilniszakken die maar max. driekwart gevuld zijn, kunnen erin. En de rest zet je er gewoon naast.

Je gaat voor een te volle vuilniszak, oud wasrekje of leeg wijnkistje natuurlijk niet de afdeling ‘grof vuil’ bellen. Dus dan maar ernaast – bij voorkeur vlak nadat de containers geleegd zijn.

Dus zit je met de hele buurt dagenlang naar een berg rotzooi te kijken. En om dit alles mogelijk te maken, heeft de gemeente Amsterdam vuilnismannen ontslagen. Goed, hè?

Dus ik hou mijn hart vast. Want ondergrondse containers in de binnenstad verpesten de pittoreske schoonheid en houden helemaal geen rekening met de o zo moderne mentaliteit van ‘kan mij het schelen’. Die zakken die nu een avondje voor de deur staan bij winkels die om 9.00 uur open gaan – so what?”

Tot zover de ervaringsdeskundige. Op basis van wat zij zegt ben ik geneigd om te zeggen “niet doen”.

Maar als U er anders over denkt, barst dan maar los.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Hete Hangijzers”

 1. Een goed gesprek: Paljaszieltjes winnen doe je zó!

  Verleden week kwam ik met de schrik vrij. Met nog vijftig meter te gaan brak opeens de poort van de Westerkerk open en een in groenwitte CDA-regenjacks gehulde kudde kandidaat-raadsleden zwermde uit. Ondanks de onchristelijke weersomstandigheden overduidelijk op verkiezingspad. Juist nu! Met gebogen hoofden kwamen ze mijn kant op. Ik maakte mij onzichtbaar en uit de voeten door mij te vermommen als hekwerk van de dienst Gemeentewerken, maar de lijsttrekker had mij al herkend. Ik hem niet. Hij had zijn handen vol aan een rolstoel en daardoor kwam het niet tot een politiek slecht-nieuwsgesprek. De karavaan moest immers voort! Eerst moest Deen flyergewijs worden ingenomen, dan zou van daaruit de rest van de Vijzelstraat wel volgen!

  Een gewaarschuwd mens stoot zich geen tweemaal, zou je denken, maar vanmiddag liep ik op dezelfde plaats in dezelfde val. Geen ontkomen aan. Dit keer was het een eenmanskudde en geheel in stijl herkenbaar aan een sandwichbord van lijst 10. Ik zag hem naar het plastic tasje in mijn hand kijken en vreesde voor een interpellatie over ondergrondse vuilcontainers in de Westerstraat, maar het bleek de campagnestrateeg zelf. ‘Doe jij de buitenwijken, dan doe ik de binnenstad wel’, had hij met de lijstaanvoerder afgesproken. Even briljant als charmant, want al spoedig voerden wij een prettig gesprek over het partijprogramma. De vinger ging uit de pap, want Paljas doet op politiek hygiënische gronden niet aan coalities – maar aan de pols, op de zere plek, desnoods aan de trekker.

  ‘Want je kunt op je vingers natellen,’ verklaarde hij nader, ‘dat van wie de Raad een vinger geeft, omdat hij de vinger achter bestuurlijk lange- of nattevingerwerk heeft gekregen, de hele hand genomen wordt. Tegen hem wordt al snel de vinger geheven of anderszins op de vingers getikt, terwijl niemand een vinger uitsteekt, behalve hem met de vinger na te wijzen. Paljas laat zich echter niet de vinger op de mond leggen of om de vinger winden, want heeft het inmiddels al aardig in de vingers om bestuurlijk Enkhuizen te volgen, zonder daarbij iets door de vingers te zien of zijn vingers te branden aan “de gemene zaak”. Het Paljasblog als digitale fractiekamer demonstreert bijna dagelijks wat er uit des pelsluis’ vingers komt.’

  ‘Hoelang moet je nog?’ vroeg ik naar zijn exit-strategie, want in de verte roerde men de carnavalstrom. ‘Voor de optocht ben ik hier weg’, was zijn repliek, terwijl hij me ten afscheid nog een stemadvies in de vingers gaf. ‘Met zo’n bord om je nek ben je dan toch in de verkeerde film, op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Bovendien zou dat een politiek verkeerd signaal afgeven.’ ‘Klopt als een zwerende –‘ begon ik nog, maar hij was mij al door de vingers geglipt. Evenals mijn plastic KCA-tasje. Nadien bleef het nog lang onrustig in de stad.

  Like

 2. Ik twijfel. Ik denk dat het een dure oplossing is voor een klein ‘probleem’. Een probleem dat voor velen nog kleiner wordt als de afvalrechten omhoog gaan. In zekere zin faciliteert -of betaalt Holland Collect dit?- de gemeente de ambitie van het bedrijf om verzamelpunten te hebben. Ik had begrepen dat er wat onvrede was over het naar een centraal punt brengen van containers; hoe is dit anders?

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: