Vinger in de pap.

vinger in de papDe aankomende verkiezingen gaan over de vraag wie straks de grootste vinger in de bestuurlijke pap krijgt voor wat betreft Enkhuizen.

Het is een onderwerp dat 50% van de bevolking niet of nauwelijks interesseert en waarvoor men ook de deur niet meer uitgaat.

Ook Paljas heeft in het verleden gezegd dat het haar niet uitmaakt wie de grootste vinger in de pap heeft. Dat zegt namelijk niets over de uiteindelijke samenstelling van de pap.

Die samenstelling wordt bepaald door coalitiebesprekingen en zeker niet in de laatste plaats door het ambtelijke apparaat, dat tijdens die besprekingen zal aangeven wat wel en niet mogelijk is in de komende vier jaren.

Wat Paljas wil is proberen de 50% van de bevolking (die haar vertrouwen in de politiek inmiddels heeft verloren) te verleiden om toch naar de stembus te gaan door een alternatief te bieden.

Dat alternatief bestaat niet uit het doen van allerlei beloftes voor de toekomst. De wrange werkelijkheid is, dat zelfs als één partij de absolute meerderheid zou krijgen, zij toch niet in staat zal zijn haar beloftes na te komen.

Domweg omdat daarvoor de middelen ontbreken en het “apparaat” daartoe niet in staat zal zijn. Om die reden acht Paljas het zinloos om te gaan wedijveren met de overige 9 partijen in het doen van beloften.

Het enige wat Paljas wil beloven is dat ze de pap, die het bestuur de komende 4 jaar zal opdienen, kritisch zal beoordelen op doelmatigheid en financiële haalbaarheid en dat zij daarover verslag zal doen, zoals zij dat de afgelopen 4 jaar ook heeft gedaan.

Dat laatste is iets wat de meerderheid van de politieke partijen (die nu proberen een grotere vinger in de pap te krijgen) nadrukkelijk hebben nagelaten.

Men is nu (vanwege de verkiezingen) even actief, maar de ervaring leert, dat als de zetels eenmaal verdeeld zijn, het animo om de kiezer nog te informeren verdwijnt.

Kortom, Paljas hoeft niet zo nodig deel te nemen aan het bestuur, maar steekt haar energie liever in het controleren van het bestuur. Als 10% van de mensen die nu niet gaan stemmen dat een nuttige bezigheid vindt, dan hebben we een zetel en kunnen we onze bezig houden met datgene wat we nuttig vinden.

Anders gezegd, Paljas gunt elke politieke partij zijn vinger in de pap en hoopt er slechts op, dat er voldoende kiezers zijn die háár in staat stellen een vinger aan de pols te houden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Vinger in de pap.”

 1. Vinger in de pap?. Lees het NHD hoe deze achterlijke ambtenaren en college Enkhuizer ondernemers ruineren. Raadsleden schaamt u dat u dit laat gebeuren……..

  Like

  1. Inderdaad weer een schoolvoorbeeld van de ambtelijke terreur waar de raadsleden verantwoordelijk voor gehouden moeten worden. Ook in verkiezingstijd!!!!!!
   De volgende tekst uit de beleidsnota 2011: dat wonen boven winkels vanuit een oogpunt van levendigheid
   van de binnenstad en sociale controle moet worden gestimuleerd. Dit is wel een heel loze kreet als je het NHD van vandaag leest. Ik vraag me af boven hoeveel winkels er in de binnenstad gewoond kan worden met de voorwaarde van 1.3 parkeerplaats op eigen grond.

   Like

 2. De beeldspraak is wel terecht, maar waarom krijg ik dan meteen het beeld van al die coalitievingers in mijn hoofd? En hoe weet ik, waar die vingers nog meer in gezeten hebben? Afijn, snel over naar de orde van de dag.

  DE KIEZER IN TRANSITIE – STAP 3.

  En? Hoevéél u er in de vorige stap goed had was in dit geval minder belangrijk dan wíe u er goed had, want een Paljaskiezer kent zijn Raadsheimers. Voor je het weet, zit er iemand weer vier jaar met zijn vinger in uw pap, en dan is het maar beter te weten, wie er aan die vinger vast zit.

  Om dat precies te weten, is de stem/kies/kompas/wijzer uitgevonden of vergelijkbaar equivalent. Een lijst met 25 meerkeuzevragen voert u regelrecht naar de juiste partij.

  Bijna iedere zichzelf en zijn kiezers respecterende gemeente heeft er wel een; 48 andere gemeenten gingen ons voor. Enkhuizen zelf dus (nog) niet, want zoiets kost geld en dat heeft de gemeente niet. Maar als de electorale nood hoog is, is de mediaredding nabij.

  De omroepen van Hoorn en Enkhuizen hebben namelijk het initiatief genomen voor een stemwijzer voor de zeven Westfriese gemeentes Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stedebroec.

  Daartoe roepen zij bijna wanhopig op, vragen en stellingen te leveren die gaan over zaken die in uw gemeente spelen en waarover een keuze gemaakt moet worden. Volgens mij zijn er op dit blog nog niet zo heel lang geleden een paar besproken, die ze bij het NHD hadden bedacht. Zouden ze bij de radio geen krant lezen?

  Ach, weet je wat: ik doe een paar voorstellen.
  1. Raadsleden zouden een vak/functiegerichte opleiding moeten volgen
  2. Het (Drechterlandse) dualisme dient onverwijld in Enkhuizen ingevoerd
  3. Een bestuurlijke fusie nuttig, kostenbesparend en onvermijdelijk
  4. Er moet een gratis digitaal politiek discussieplatform komen
  5. De schriftelijke notulen van raad en commissies dienen in ere hersteld
  6. De ‘Agora’ moet openbaar toegankelijk/beschikbaar zijn
  7. Hondenbelasting in Enkhuizen is een goede zaak
  8. …

  Maak zelf het rijtje af en kleur de plaatjes.

  Like

 3. als het ambtelijke apparaat ook maar iets te zeggen heeft over wie wel en wie niet! en wat wel en niet !! dan heeft stemmen totaal geen nut ( dan verandert er niets )

  Like

 4. Je maakt via je blog denk ik veel mensen een stuk wijzer over een aantal zaken. Zelf heb ik er in een aantal dingen ook nieuwe inzichten van bij gekregen.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: