Tricky business.

Paljas poster kleinNaast allerhande andere zaken die zich in transitie bevinden (heerlijk woord trouwens, zult U vaker tegenkomen. Transparantie is uit, transitie is in) bevindt Paljas zich ook in transitie.

Van een particulier initiatief heeft ze zichzelf getransformeerd tot een heuse vereniging die zich tot doel stelt de discussie over politieke onderwerpen te bevorderen.

Dat is een wat bescheidener doelstelling dan die van  politieke partijen, die zich tot doel stellen de wereld (dan wel het Enkhuizer deel) te verbeteren. Dat wil Paljas natuurlijk ook, alleen heeft ze geen programma opgesteld dat aangeeft langs welke weg dat zou moeten gebeuren.

Daar zijn er (voor wat betreft Enkhuizen) al negen van. Erg veel verschillen zijn er niet (iedereen heeft het beste met iedereen voor), bovendien zal een aantal van die programma’s in een blender terechtkomen die coalitieakkoord heet.

Daarover hebben niet alleen politieke partijen iets te zeggen, maar ook de ambtelijke top die de plannen uiteindelijk moet uitvoeren en die dus ook iets te zeggen wil hebben over de realiteitswaarde van die plannen.

Ik bedoel, we zijn allemaal voor beter weer tijdens de weekenden, maar of het Enkhuizer (binnenkort SED)  ambtelijk apparaat  zo’n doelstelling ooit zal kunnen realiseren is nog maar de vraag.

Het uitgangspunt voor Paljas is anders. Met het bevorderen van de discussie bedoelen we niet zozeer de discussie tussen raadsleden onderling, maar de discussie met de kiezer. Niet alleen die paar weken vóór de verkiezingen, maar ook tijdens de weken en maanden daarna.

Dat was en is ook de bedoeling van Prietpraat.  Gewone kiezers in staat stellen om te reageren op de gang van zaken in de politiek.

Op Prietpraat ben ik degene die een inleidend commentaar schrijft, waarop kiezers dan kunnen reageren en dat wil ik graag zo houden.

Maar er zou ook een mogelijkheid moeten zijn waar kiezers zelf onderwerpen kunnen aandragen.

Die mogelijkheid bestaat inmiddels op de Paljas.nu  facebook pagina die U hier kunt vinden.

Voor wie Paljas een goed hart toedraagt en zelf op facebook zit, is het handig de Paljas.nu pagina te “liken”. Je krijgt dan automatisch bericht wanneer er een nieuw bericht op het forum verschijnt. Bovendien kun je zo’n bericht ook makkelijker delen met vrienden. De paljas.nu “like” button vindt U rechts naast dit bericht.

Het effect van “delen” via facebook kan niet worden onderschat. Zo heeft iemand een bericht van 11 november 2010  (Kip zonder kop) uit het archief opgediept en  is het vervolgens 9 keer op facebook gedeeld. Daarom staat het nu opeens in het rijtje van meest gelezen berichten.

Wat heeft dit alles met transitie te maken? Toen Prietpraat nog een particulier initiatief was, bestond er al een facebook pagina onder de naam van Pimsep (Pim’s Eigen Persbureau).

Nu Paljas een officiële vereniging is, willen we het begrip pimsep geleidelijk aan vervangen door Paljas.nu zonder de pimsep pagina meteen op te doeken. Tricky business zo vlak voor de verkiezingen, maar wie niet waagt wie niet wint.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Tricky business.”

 1. tja om op iets te kunnen reageren is er eerst 1 of meerdere stellingen nodig en daar kunnen we dan over gaan praten , en kijken of er iets verandert kan worden, het is geen raads vergadering waar je alleen voor mag stemmen en vooral geen vragen mag stellen, en vooral niet moeilijk mag gaan doen

  Like

  1. Dat snap ik wel, maar Pim bevestigt hieronder dat een definitieve reactie volgt. Nou neem ik aan dat het een overzicht zal zijn van alle voors en tegens zonder echt een standpunt in te nemen, want is dat niet zo dan is Pim ‘gewoon’ een normale politieke partij die echter het ‘discussietraject’ op het web doet. Hmmm, dat lijkt best op hoe de SP haar blog gebruikte, hoe Stella een website voer, en… was het niet Rita Verdonk die dit deed? :-P). Begrijp me goed, Pim lijkt nogal gepikeerd te reageren de laatste tijd als er tegengas is maar ik zeg altijd maar ‘door wrijving ontstaat glans!’, het initiatief vind ik tof en gebruik media, nou eeeh, ja dat vind ik grote plus. (Nu twitter nog Pim!).

   Like

  1. Sinds wanneer is het hebben van een standpunt verdacht. Die opvatting geldt voor zover ik weet alleen binnen de SP waarbinnen iedereen zwijgt totdat de grote leider gesproken heeft.
   Ik geef de stelling en mijn (voorlopige) reactie daarop. Op 25 februari geeft ik mijn definitieve reactie die zich mogelijk wijzigt afhankelijk van de discussie die al dan niet zal plaatsvinden. Wat is je probleem?

   Like

    1. Vermoeiend hoor, Om een standpunt te kunnen bediscussiëren moet er eerst een standpunt zijn. Dat doe ik nu al vier jaar. In het openbaar een standpunt formuleren. Wat is daar onduidelijk aan?

     De enige reden waarom ik me kandidaat gesteld heb is om toegang te krijgen tot de informatie die raadsleden wel en gewone burgers niet krijgen. Simpel en alleen omdat gewone burgers (volgens de burgemeester) geen rol spelen in de besluitvorming.

     Theoretisch juist, maar in mijn visie dodelijk voor de democratische beleving van de burgers. Het is heel goed mogelijk dat de burgers dat grotendeels worst zal zijn, in welk geval Paljas niet in de raad komt.

     Like

     1. Daar is niets onduidelijks aan. Je bent daarmee ‘gewoon’ een politieke partij, hoe graag je ook te boek wilt staan als novum. Waar ik gefascineerd door ben is de ambivalente houding: enerzijds draait het om discussie (vandaar standpunten die ter discussie staan enz.), het onderdeel dat me sterk aanspreekt. Anderzijds culmineert dit in standpunten waar je ‘gewoon’ voor gaat stemmen, waarmee je *dus* een positie inneemt. Een politieke partij, met meerdere mogelijkheden om online te discussieren, vooralsnog een handvol mensen. Gelukkig wel wat bovenmeesters want anders viel er helemaal geen ‘wij tegen de rest’ te creeren 😛

      Like

  1. Jawel, ik twitter ook maar ik gebruik het vrijwel alleen om nieuwe berichten op het forum aan te kondigen. Het account is “pimsep2” Er zit een “volgen” button onder de rubriek Pimsep tweet in de kolom naast de berichten.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: