Gelijk niveau

Ik wil mijn serie over het sportdebat niet afsluiten zonder een glimmertje hoop voor de stichting Sport Beweegt.

Hoewel tijdens de debatavond het gebrek aan geld breed is uitgemeten doet de stichting er verstandig aan om ook zelf eens naar de begroting te kijken.

De programmabegroting voor 2014 kunt U hier vinden. Het relevante onderdeel staat hieronder.

begroting

Uit het overzicht baten en lasten van het sportbeleid blijkt, dat  in 2016 er aanzienlijk lagere kapitaallasten zullen zijn. (€ 283.000)

Kapitaallasten zijn de kosten voor het verwerven van geld, dus rente en aflossingen. Kennelijk is een eerder (gefinancierde) investering op het gebied van sport afbetaald.

Op dat moment ontstaat er een keuze. Handhaven we het investeringsniveau voor de sport op hetzelfde niveau of laten we dit voordeel wegvloeien in de algemene middelen.

Gelet op de luidkeels beleden liefde voor de sport en de erkenning van nut en noodzaak ervan door alle fracties, kan het bijna niet anders dan dat er ook in de nieuwe samenstelling van de raad een ruime meerderheid zal zijn die kiest voor het handhaven van het investeringsniveau voor de sport.

Praktisch gezien wil dat zeggen jaarlijks voor bedrag van € 283.000,- nieuw leningen kunnen worden aangegaan waarmee geïnvesteerd kan worden in nieuwe sportlocaties (of oude sportlocaties kunnen worden gerenoveerd).

Jaarlijkse kapitaallasten van € 283.000,- staan gelijk aan een investeringscapaciteit van ongeveer 6 miljoen euro.

Het lijkt me dus verstandig als de stichting Sport Beweegt er in een vroeg stadium op aandringt dat het investeringsniveau voor de sport op gelijk niveau moet blijven en zich niet moet laten afschepen met de mededeling dat er geen geld is.

Dat geld is er wel, als men er voor kiest om het investeringsniveau voor de sport op gelijk niveau te houden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

12 gedachten over “Gelijk niveau”

   1. met die mensen worden dus de ambtenaren bedoelt die al op de gratis geld lijst van de gemeente staan, ( of ontvangen ze 2 keer de pret vergoeding ) ik kom dat overal tegen !!
    bij de gemeente moet je het bij elkaar optellen zal je raar staan te kijken hoeveel de apparaat kosten dan opeens bedragen

    Like

   2. Beetje onvolledig antwoord. Naast loonkosten is zijn er algemene kosten (huisvesting, bestuurskosten etc) die in de vorm van overhead aan de loonkosten worden toegerekend. Die overhead bedraagt circa 110% van de feitelijke loonkosten.

    De hier opgevoerde apparaatskosten bestaan dus voor minder dan de helft uit loonkosten.

    Besparen op loonkosten geeft niet automatisch een besparing op de overhead.

    In theorie zou je alle ambtenaren die zich met sport bezig houden kunnen ontslaan, maar dat levert slechts een besparing van de helft van de apparaatskosten op. De andere helft (overhead) wordt dan uitgesmeerd over de nog resterende loonkosten.

    De tragiek is dat gemeentelijk personeel in de uitvoeringssector (als gevolg van de enorme overhead) never nooit kan concurreren met de private sector omdat die gewoonlijk veel lagere overhead kosten heeft.

    Like

  1. Uiteraard, maar zoals ik zeg, er is een keuze. Willen we het voorzieningen niveau voor de sport op peil houden of accepteren we dat het niveau nog verder verloedert.

   Like

   1. Op pagina 140 kun je lezen dat dit het zwembad is.
    Ben het helemaal met je eens maar ‘het is een keuze’ is natuurlijk wat gratuite, want ook als de kapitaallasten gelijk waren gebleven had je kunnen betogen dat -als alle partijen vinden dat het zo niet langer kan- je er geld bij moet vinden. En ook dan moet je -als je de begroting sluitend wilt houden- een andere plek vinden; dat is immers het wezen van een gesloten begroting.

    Like

    1. Zie het als een poging om de stichting “Sport Beweegt” op te roepen zich te baseren op concrete cijfers.

     Overigens worden dit soort van boekhoudkundige trucs met enige regelmaat ook door de gemeente gebruikt om beleid dat wenselijk wordt geacht er door te drukken. Zo worden uitgaven gerechtvaardigd op basis van besparingen die in het vooruitzicht worden gesteld, maar nimmer worden waargemaakt.

     Ik hoef in dat opzicht niet heiliger dan de paus te zijn,

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s