Terug verlangen

nieuwenkhuizenNieuw Enkhuizen lanceert een meldpunt klachten over gemeentelijke beantwoording van vragen van burgers lees ik op de website van Nieuw Enkhuizen.

Auteur van het bericht is Rob de Jong, de meestal uiterst gezagsgetrouwe voorman van Nieuw Enkhuizen. In zijn persbericht verontschuldigt hij zich dan ook al bij voorbaat. Ik citeer:

Het is er Nieuw Enkhuizen met deze actie niet om te doen om het ambtenarenapparaat als onkundig of inefficiënt te bestempelen, wij kunnen ons heel goed voorstellen dat bezuinigingen op dit zelfde apparaat en een grotere werkdruk leiden tot de stagnatie in afhandeling van allerlei zaken.

Dat had hij wat mij betreft nu ook niet weer niet hoeven doen. Het probleem dat hij aan de orde stelt is reëel en vrij algemeen bekend.

dejongBehalve bij de wethouder natuurlijk. Die vaart gewoonlijk blind op wat zijn ambtenaren hem vertellen en die staan natuurlijk niet te dringen om te vertellen dat het zo nu en dan niet zo soepel loopt als wordt voorgesteld.

De instelling van het meldpunt heeft natuurlijk te maken met de verkiezingen, maar dat vind ik niet zo erg. Ik hoop alleen maar dat ze hun kritische benadering van het ambtenarenapparaat ook na de verkiezingen zullen handhaven.

Daar ben ik eerlijk gezegd niet helemaal gerust op. Als gezegd, Rob de Jong is een gezagsgetrouw man die het benoemen van pijnlijke zaken al snel onbetamelijk vindt.

De Enkhuizer burger heeft de afgelopen jaren zeker een half miljoen extra in het ambtelijk apparaat geïnvesteerd.

€ 280.000,-  om te leren hoe ze efficiënter kunnen werken en € 300.000,- om te leren hoe ze moeten samenwerken met de buurgemeenten.

Voor dat soort van bedragen mag je best iets terug verlangen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Terug verlangen”

 1. Dit lijkt op die vermaarde enquete van 4 jaar terug waarbij ‘de burger bepaalde’ (de koers van NE). Ik vond het altijd verrassend dat de burger volgens NE graag vergunningen wou.

  Like

 2. ‘Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat’, moet onze gemeente gedacht hebben, als het gaat om op ambtelijk niveau efficienter (samen) te werken. En als je dan ook nog digitaal een beetje wilt meedoen, krijg je een paar dagen later Adrie van Bohemen aan de lijn.

  ‘Met de burgemeester. Waarom belt u?’
  ‘Met SSG DeSom’
  ‘Met wie zegt u?’
  ‘DeSom, het nieuwe ICT Shared Service Center in West Friesland’.
  ‘Hadden wij een afspraak?’
  ‘Wel zeven. De Bijdrageverordening SSC DeSom 2014, de Archiefverordening SSC DeSom 2014, het Algemeen mandaatbesluit 2014 ten behoeve van het Shared Service Center DeSom, de Financiële verordening SSC DeSom 2014, de Klachtenregeling SSC DeSom 2014, de Organisatieverordening SSC DeSom 2014 en het Reglement van orde van het SSC DeSom 2014. Kijk anders maar even op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2014-2310.html. Ja, ik wacht. Bent u daar nog?’
  ‘Want?’
  ‘De gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec, Opmeer en Medemblik hebben op bestuurlijk niveau afgesproken om een share service centre (SSC) op te zetten voor de gezamenlijke ICT uitvoering en de technische beheerorganisatie. Quarant levert het team specialisten onder leiding van Wim Hoekstra om de eerste fase van de planvorming te begeleiden. Samen met de gemeenten gaat Quarant plannen maken voor de uitwerking van de architectuur, financien, HRM en de besturing en organisatie van het gewenste SSC-ICT. De eerste fase is gestart op 1 februari en duurt tot 1 juli en sluit af met de besluitvorming door de Stuurgroep.
  ‘Adrie! Van de stuurgroep! Voor al uw ontwikkelen van propositie en echt ondersteunen gemeenten in decentralisaties bij TrotZ Netwerk voor realiseren van decentralisaties! Zeg dat dan meteen! Ik herkende je stem niet. Wacht, ik pak even je http://nl.linkedin.com/in/adrievanbohemen profiel erbij. Maar vertel, waarom bel je?’
  ‘De nieuwe nieuwsbrief voor medewerkers is klaar.’
  ‘Ach.’
  ‘Met lekker veel nieuws over Bestuurlijke besluitvorming, digitaal en toch zaakgericht, Sharepoint en zo. En de BGT natuurlijk, want die moet per 2016 klaar zijn.
  ‘Fijnz, Adrie. En waarom zouden onze burgurs dit willen weten, Adrie? Al weet ik wel een blogger, die dat zeker wil weten – en wat het kost. En schuift.’
  ‘Nou, over dat laatste kan kort zijn, want het dagelijks bestuur stelt namelijk jaarlijks in een bij de begroting behorend jaarwerkplan de hoogte van de bijdrage voor uitvoering van taken als bedoeld in artikel 4 derde lid van de regeling vast, waarbij de kostprijs voor de aanvullende dienstverlening wordt vastgesteld in een bedrag per uur. Snap je?’
  ‘Oja. Bruto met veel nullen, dat werk zeker. En, kennen wij die voorzitter van dat bestuur?
  ‘Even kijken, eh, J.G.A. Baas. Ring a bell?’
  ‘Welke bel?’
  ‘We bellen!’

  Wat leren wij hiervan? Dat kosten noch moeite noch ambtenaren worden gespaard als het om ambtelijk digitaal efficient samenwerken gaat. Topprioriteit: het beantwoorden van Raadsvragen op Lucky Luke-snelheid. En het werkt! Chapeau!

  Like

 3. eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat reageren van de gemeente de laatste paar mnd redelijk snel verloopt , je wordt zelfs terug gebeld ( wat een jaar geleden nog niet gebeurde ! hoe het met de schriftelijk gestelde vragen gaat weet ik nog niet )

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: