Spreekgunst

baasMet stijgende verbazing las ik in het NHD van deze morgen dat de oud-beheerder van de begraafplaats door de burgemeester een begraafplaatsverbod is opgelegd. Ik heb wel eens van een straatverbod gehoord, maar met een begraafplaatsverbod moet het mogelijk zijn om de landelijke pers te halen.

Daarmee kunnen we Enkhuizen dan weer eens “op de kaart” zetten zoals dat heet. Stuk goedkoper dan het bezoek van de koning.

Ik had ook al eens gehoord van een stadhuisverbod. Opgelegd aan Dirk van der Leek die de euvele moed had te beweren dat het bouwsel naast zijn huis een schuur was. Een bewering die hij onderbouwde met een reeks van documenten, terwijl de gemeente bleef volharden dat het bouwsel een woning was.

Uiteindelijk stelde de rechter vast dat het hier om een schuur ging, hetgeen na enig tegenstribbelen ook door de gemeente werd erkend.

De gemeentelijk woordvoerder liet in deze kwestie weten, dat de burgemeester een dergelijk verbod mag uitvaardigen en dat is ongetwijfeld waar.

Eigenlijk denk ik dat iedereen dat mag, de vraag is alleen of de rechter daar mee instemt.

Volgens mij gaat die over de straat- en begraafplaatsverboden en ik denk niet dat hij een spaan heel laat van het verbod van de burgemeester.

Verder begreep ik uit het bericht dat de druppel, die de emmer deed overlopen, bestond uit de poging van de voormalige begraafplaatsbeheerder om gebruik te maken van zijn spreekrecht bij een commissievergadering.

Uit betrouwbare bron weet ik dat dit recht moet worden toegekend door de burgemeester, zodat we wat mij betreft niet langer meer moeten spreken van een spreekrecht, maar van een spreekgunst.

Gelukkig bemoeit Hans Langbroek zich met deze kwestie en heeft hij (schriftelijke) vragen gesteld. Ik ga er dan ook maar van uit dat alles goed zal komen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Spreekgunst”

 1. Goed dat je dit ook aan de orde stelt Pim. Mensen gebiedsverboden opleggen gebeurt doorgaans alleen bij zeer ernstige vergrijpen als misbruik of zo. Het is heel vreemd dit.

  Like

  1. Toevallig een week geleden op de radio gehoord. Weet niet meer welke gemeente, maar de burgemeester had een gebiedsverbod opgelegd aan een veroordeeld pedofiel. Speelplekken en zo. Genadeloos door de rechter teruggefloten.

   Like

 2. Hallo Pim,

  Dank voor de voorzet.

  De actieve luisteraar zal het zijn opgevallen dat de burgemeester aan het begin van de laatste raadsvergadering op 7 januari zei dat ‘iemand had willen inspreken, maar er vanaf had gezien’.
  Die iemand was ik. Wat ik wilde zeggen had ik op papier uitgewerkt (zie hieronder) en aan de griffier gestuurd. Kort samengevat wilde ik aan de gemeenteraadsleden voorstellen om een werkgroep/commissie ‘Transparantie’ in het leven te roepen. De griffier stelde dat het spreekrecht wordt verleend door de voorzitter/burgemeester. Met de burgemeester had ik een telefoongesprek van wel een half uur lang.
  Hij wilde mij alleen spreekrecht verlenen als ik namens Paljas zou spreken. En dat omdat het op de radio uitgezonden werd! Daar ging het me niet om, dus zag ik er maar vanaf.
  Inderdaad was ook hier wellicht sprake van spreekgunst i.p.v. spreekrecht.

  Concept inspraak gemeenteraad 7 januari 2014

  Ruim 7 jaar geleden ben ik in Enkhuizen komen wonen. Om in te burgeren heb ik toen met veel genoegen de Stadsvisie gelezen en daarna gespeld. Het bevalt mij hier prima. Vanuit een positieve grondhouding wil ik u als gemeenteraadsleden een verbeterpunt in overweging geven. Naar mijn mening is de informatievoorziening aan betrokken inwoners zeer slecht. Een paar voorbeelden. De burgemeester had het in zijn nieuwjaarsrede over ‘taken die Den Haag oplegt of overhevelt naar gemeenten’. (ik citeer het NHD) Hij doelde op de jeugdzorg, AWBZ, passend onderwijs en participatiewet. Regionaal is er ambtelijk al heel wat voorbereid. Maar hier in Enkhuizen heeft de inwoner daar geen kennis van. De AWBZ stond in Medemblik op 28 november 2013 al op de agenda van algemene commissievergadering in Medemblik. Dat kun je daar op TV volgen. Jeugdzorg is in Hoorn al op 10 december 2013 behandeld. Daar worden schriftelijke notulen van gemaakt.
  En nu over tot de orde van de dag. Als inwoner/burger/vrijwilliger/mantelzorger van Enkhuizen wilde ik via Notubiz de commissievergadering volgen van december, waarin u discussieerde over de Routekaart van de Toekomst die straks aan de orde komt. Tevergeefs, ik hoorde helemaal niets. Ik heb geïnformeerd of ik de geluidsopname alsnog achteraf kon beluisteren. Er bleek zelfs geen opdracht gegeven te zijn tot opnemen van de dialoog in de vergadering!
  U bent van de BOB en gaat straks besluiten nemen, maar wat uw overwegingen zijn geweest, kan ik als inwoner niet nagaan. Overigens, als ik wel lijfelijk aanwezig ben hier op de publieke tribune tijdens commissievergaderingen, heb ik de grootste moeite om te volgen waar het precies over gaat. Antwoorden op vragen over onderliggende cijfers kan ik op geen enkele wijze kennis van nemen. Toegang tot Agora is voor inwoners niet mogelijk.
  Ik luid de klok. Als gemeenteraad moet u in 2014 in veel domeinen lokaal beleid vaststellen. U moet mijns inziens uw politieke besluitvormingsproces voor de betrokken inwoners veel transparanter maken. Mogelijk bevindt u zich na de verkiezingen in dezelfde situatie als ik tot nog toe.
  Ik roep u op om vanavond nog een commissie of werkgroep in het leven te roepen die voorstellen moet uitwerken om het politieke besluitvormingsproces in Enkhuizen voor de inwoners veel transparanter te maken.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s