WMO

KritiekHiernaast een ingezonden brief in de Volkskrant. Het toeval wil dat ik een bijeenkomst, georganiseerd door de Enkhuizer WMO raad, over dit onderwerp heb bijgewoond.

Een gemeenteambtenaar gaf een toelichting. Inderdaad veel technisch jargon en vragen mochten niet worden gesteld.

Ik heb het er toch maar op gewaagd en gevraagd wat ze met frictiekosten bedoelde.

Iets met huisvesting en personeel begreep ik.

Verder begreep ik dat (zoals de briefschrijver ook opmerkt) veel regionaal zal worden geregeld en de term “iets borgen” tegenwoordig bijzonder populair is in ambtelijke kringen.

De briefschrijver signaleert dat er als gevolg van onwetendheid bij raadsleden een democratisch tekort zal ontstaan.

Daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in. Alleen weet ik niet of dat democratisch tekort niet nu al aanwezig is.

Jeugdzorg in zijn huidige organisatievorm wekt niet bepaald de indruk dat er een effectieve democratische controle aanwezig is.

Als ze in de publiciteit komt, dan gaat het meestal over het feit dat men er telkens weer in slaagt om op verbluffende wijze langs elkaar heen te werken.

Wat het democratisch tekort  betreft. Ik heb dat zelf al eerder gesignaleerd en daar zelf een bepaalde uitdrukking voor het proces bedacht. Bureaucratisering van de democratie.

Wat ik daarmee wil signaleren is voornamelijk bureaucraten zijn die oplossingen zoeken voor problemen die zij ervaren en die vaak nauwelijks aansluiten op de problemen die de burger ervaart.

Paljas is niet anders dan een poging dat proces te vertragen, maar de kloof die de burger ervaart is natuurlijk niet alleen maar de schuld van bureaucraten.

Het dichten ervan lukt alleen als ook de burger zich bewust wordt dat hij tenminste zal moeten deelnemen aan het debat over dit soort zaken en niet alleen maar kan eisen dat “de dingen worden opgelost”.

Met dit blog, wat feitelijk een forum is, heb ik geprobeerd het debat aan te zwengelen.

Door op prikkelende wijze onderdelen van het gemeentelijk beleid onder ogen van een breder publiek te brengen op een manier die voor de burger waarschijnlijk beter is te begrijpen dan welke ambtelijke notitie ook.

Maar voor het democratisch tekort geldt het spreekwoord, “Je kunt paarden naar het water geleiden, maar niet dwingen om te drinken”.

Zolang slechts een heel klein percentage van de mensen bereid is zich in dit soort kwesties te verdiepen, blijft het democratisch  tekort bestaan.

folderBij jeugdzorg, zoveel heb ik er wel van begrepen, gaat het om vaak ernstige (soms levensbedreigende) situaties en of de gemeenten in staat zijn zullen adequaat in te grijpen is nog maar de vraag.

Het systeem is overgenomen van een in Denemarken gehanteerd model, maar daar nam men 6 jaar de tijd voor de transitie.

In Nederland wil men het in een jaar doen.

Kortom de uitkomst van dit proces is onvoorspelbaar. In de ogen van bureaucraten wordt het probleem voornamelijk voorgesteld als een kwestie van geld en het creëren van de juiste papierwinkel. Zodat (althans op papier) alle risico’s  zijn “geborgd” .

Maar ik denk dat een goede democratische begeleiding van de transitie een rol van betekenis heeft. Maar hoe je dat zou moeten oplossen?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “WMO”

 1. misschien een optie dat alle burgemeesters wethouders en raadsleden hun lidmaatschap van die partijen die dit mogelijk maken opzeggen ?
  zo zouden ze daad werkelijk kunnen laten zien dat ze het niet eens zijn met wat er in den haag door hun partijen beslist gaat worden niet door de beugel kan !!

  Like

 2. Gemeenten worden verplicht de maatschappelijke ondersteuning af te stemmen op de zorg die zorgverzekeraars leveren. Die verplichting is er andersom niet. Daarmee gemeenten afhankelijk van de bereidheid van zorgverzekeraars om afspraken te maken. Dat moeten we gewoon niet willen…

  Like

 3. De manier waarop het nu dreigt te gaan in Enkhuizen kan echt niet
  3 zware transisties *over de schuttingkiepacties* die zoveel mensen gaat raken en waarover::
  – de gemeenten in het land tegen te hoop lopen,
  – bestuurlijke ongehoorzaamheid aan het groeien is onder colleges die een streep in het zand trekken
  – de G32 woest zijn op de VNG die zich heeft laten piepelen en met een waardeloos akkoord terug is gekomen
  – er in de 1e en 2 Kamer er nog steeds geen duidelijkheid is
  om dat even in 2 avonden erdoor te jassen en beleidskaders vast te stellen.

  Het beleidskader voor overheveling AWBZ naar WMO kan trouwens meteen bij het oud papier aangezien een groot deel van dat stuk niet meer klopt met dank aan de pipo van een VNGonderhandelaar die met duidelijke opdracht op pad is gestuurd en met een akkoord terug kwam die contra op de opdracht staat..

  Ik krijg echt rillingen van termen als pedagogische civil society om maar wat te noemen

  Zo, dat is eruit…

  Like

 4. Kritische mensen moet je koesteren. Dit blog getuigt daar wel van. Zoveel zinnige discussies bij elkaar heb je in Enkhuizen nog nooit gezien.
  Maar er zijn ook gedreven mensen, die geloven in de maakbaarheid van de samenleving, Die vanuit een positieve grondhouding handelen. Die leggen ook transparante archieven aan, Dus zittende raadsleden kunnen een bron van kennis aanboren (bijvoorbeeld http://www.wmoraadenkhuizen.nl met vele links naar wat er elders te leren is).
  Overigens is er vanavond een informatieavond in het Stadhuis waar een bevlogen wethouder zijn gemeenteraadsleden, en betrokken burgers die het maar horen willen, zal informeren wat er allemaal in Enkhuizen vorm te geven valt in het ‘Sociale Domein’. Daarover later meer ……………..

  Like

 5. Pim, het is totaal onverantwoord waar de landelijke overheid de gemeentes nu mee opzadelt. Het is een enorme bezuinigingsactie die heel direct raakt aan zaken waar zowel ambtenaren, raadsleden en wethouders zich nooit eerder mee bezig hebben behoeven te houden.
  Nu wordt er ineens verwacht dat besluiten die feitelijk alleen door gespecialiseerde bestuurders genomen zouden kunnen worden, gemaakt zullen worden door grotendeels raadsleden die het raadslidmaatschap naast hun reguliere baan hebben.

  En inderdaad, waar in Denemarken 6 jaar voor uitgetrokken werd moet in Nederland in 1 jaar gebeuren. Vlak ná de verkiezingen waarna een groot deel van de raadsleden volledig nieuw is en nauwelijks een idee heeft waar het allemaal over gaat.
  Dan óók nog zonder het bijbehorende geld, het is tenslotte een bezuinigingsoperatie van ongekende omvang…

  To.taal.on.ver.ant.woord!

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s