Meer emotiepolitiek

ENKHUIZERZAND (1)Tijdens de laatste raadsvergadering vlogen de superlatieven (voor wat het recreatieoord betreft) door de lucht. Men had het over een kroonjuweel dan wel een parel van Enkhuizen.

Een overdreven voorstelling van zaken als je het hebt over het openbare gedeelte van het recreatieoord dat er tamelijk desolaat bijligt.

Verbetering is echter alleen mogelijk als dit kostenneutraal gebeurt. Ik heb daar op 11 mei 2009 al over geschreven dus we mogen aannemen dat het begrip al geruime tijd bij de raadsleden bekend is.

Wat het college daarmee zegt is, dat opwaardering van het recreatieoord uitsluitend zal plaatsvinden als er partijen gevonden kunnen worden die zoveel geld investeren (bijvoorbeeld door middel van grondaankoop) dat daaruit de voorgenomen verbeteringen kunnen worden betaald.

Zijn die er niet te vinden, dan blijft de situatie zoals die is. De post stadsonderhoud vertoont op termijn aanzienlijke tekorten en dat alleen maakt dat er weinig hoop is dat de gemeente geld zal vrijmaken om de boel op te knappen.

De vraag is, kunnen we een sukkel vinden die zoveel geld voor de daar aanwezige grond betaald, dat we met dat geld bijvoorbeeld het strand kunnen opknappen of het tekort op het zwembad kunnen opheffen.

De inkomsten van die sukkel bestaan uit de verhuur van huisjes. Waarschijnlijk is hij niet eens  geïnteresseerd in aankoop van de grond, huren ervan is wel net zo makkelijk.

Ik denk ook niet dat hij uit is op een privé strand voor de huurders van zijn huisjes. Voor hem is het voldoende dat er op loopafstand van de huisjes een goed onderhouden openbaar strand aanwezig is. Waarom zal je geld uitgeven aan een privé strand en ligweiden? Dat maakt de huurprijs van de huisjes alleen maar hoger en voor dat je het weet prijs je jezelf uit de verhuurmarkt.

Maar dan opeens ontstaat er oproer onder de bevolking, men vreest dat een deel van het recreatieoord niet meer vrij toegankelijk zal zijn voor de bevolking.

Waar het de vakantiewoningen betreft zal dat ongetwijfeld het geval zijn. De investeerder zal zijn investering willen beschermen. Zoals dat ook het geval is bij de camping, SWL en het zwembad.

Maar niemand is geïnteresseerd in het afsluiten van de openbare voorzieningen zoals strand en ligweiden, al was het maar vanwege het onderhoud dat er moet worden gepleegd.

Maar het oproer heeft effect, er worden haastig communicatievoorwaarden opgenomen. Niet omdat men daar in zijn algemeen zo’n voorstander van is. Het liefst behandelt men zaken achter gesloten deuren. Maar de verkiezingen naderen en dan zet men zijn beste beentje voor.

Maar wat IK vooral mis, is een overzicht van de inkomsten uit dat gebied. Dat wil zeggen de erfpacht die zwembad, camping en SWL betalen en die de basis zou moeten zijn van waaruit het onderhoud kan worden betaald.

Dan kan de discussie gaan over concrete zaken en houden we op met het emotionele gezever over projectontwikkelaars die in de ogen van raadsleden alleen maar boemannen zijn, omdat die proberen oplossingen te bedenken die ze zelf niet kunnen bedenken.

De enige echte projectontwikkelaar voor dit gebied is de gemeente zelf en die heeft er onder de luidde aanmoedigingen van de raad tot dusver een potje van gemaakt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

17 gedachten over “Meer emotiepolitiek”

 1. bezoekers van sprookjeswonderland en het zzm hebben geen huisjes nodig om te overnachten . op de camping kunnen ook huurcaravans geplaatst worden waar ze kunnen overnachten . veel goedkoper dan huisjes bouwen . en de camping loopt met de seizoen opening gelijk met sprookjeswonderland en het zzm .dat idee heeft het bestuur van de belangenvereniging enkhuizerzand al voorgesteld aan de gemeente met heel veel andere plannen om de camping te verbeteren en zo meer inkomsten te genereren voor de gemeente en ons voortbestaan te verzekeren . maar de gemeente droomt van grote geldbedragen die binnenstromen als er een bungalowpark komt.

  Like

 2. overzicht van inkomsten . jarenlang kreeg de gemeente ongeveer 200/250 keer 2000 euro per staplaats de laatste jaren zij door de onzekerheid steeds meer plaatsen leeg komen te staan . niemand koopt een caravan als je misschien eraf moet na een paar jaar . nu loopt de gemeente ongeveer 50 keer 2000 = 100.000 euro mis per jaar

  Like

 3. Graag draag ik een steentje bij. Vanuit een positieve grondhouding. Ik zat op de publieke tribune. Blijkbaar had Sprookjeswonderland een brief gestuurd. Zij hebben een derde van de grond van de gemeente verworven, dit plan gaat over de rest.
  Laat SWL en de raadsleden de inhoud van die brief openbaar maken. Transparantie! Dat wordt dan een benchmark in het heden waar je al die ‘feiten’ uit het verleden tegen kunt afzetten. En dat bevordert dan de kwaliteit van de andere plannen rond die ‘aanbesteding op basis van “op concurrentie gerichte dialoog””.
  Dan gaan we tenminste vooruit: de toekomst in.

  Like

 4. Om weg te gaan van de emotie van “betaald parkeren invoeren en we kunnen het anders inrichten” (het broertje van de emotionele gedachte dat het voor niets kan) kan Pim alvast beginnen met de erfpacht van SWL (mei 2009 toegezonden). Ik wacht wel even 😛

  Like

 5. Het overgrote deel van de huurders van de toekomstige huisjes komt echt niet voor het strandje of het zwembad, dat is een leuke bijkomstigheid Zij zullen in de eerste plaats komen voor Sprookjeswonderland. Met als goede tweede trekpleister het buitenmuseum.

  Waarom zou het zwembad zijn grondgebied moeten omheinen? Als Enkhuizen 400.000 bijdraagt in het verlies, dan kunnen we voor dat geld wel wat voordeeltjes krijgen toch? Zoals een vrij toegankelijk zwembadTERREIN (niet het zwembad zelf uiteraard) en de mogelijkheid om te parkeren op die gereserveerde plaatsen. Een ijsje halen en van het toilet gebruik maken, zullen het zwembad ook niet nog zwaarder in de rode cijfers brengen, maar als voorziening in de buurt van het strandje een welkome aanvulling voor de recreanten, die goed beschouwd daar al voor betalen, simpel omdat ze Enkhuizer burgers zijn.

  Like

  1. Ik neem aan dat dit omheinen te maken heeft met de veiligheid en enige bescherming biedt tegen inbraak. Dat mensen gebruik maken van de in het zwembad gevestigde horeca voorziening is nu al mogelijk tijdens de openingsuren van het zwembad en zal door de directie van het zwembad alleen maar worden toegejuicht.

   Dat de te bouwen huisjes voornamelijk de functie zouden moeten hebben bezoek aan het Sprookjeswonderland te stimuleren is een opvatting die ik niet deel. Het park zou ook aantrekkelijk moeten zijn voor andere doelgroepen. Zo is er ook een ondernemer die een zeilschool probeert te exploiteren.

   De kern van mijn betoog is echter dat de kosten voor het beheer van de openbare ruimte voor een belangrijk deel opgebracht zal moeten worden door de ondernemingen die zich daar gevestigd hebben.

   Camping, Zwembad en Sprookjeswonderland. Zij huren delen van het terrein en die huuropbrengst zou je moeten oormerken voor onderhoud aan het gehele terrein. Kom er daar niet mee, dan zou je betaald parkeren voor het hele terrein kunnen overwegen.

   Mijn vraag is, hoeveel huur betalen ze, zodat je een beeld kunt vormen voor wat betreft de mogelijkheden voor onderhoud.

   Like

   1. Voor de goede orde: ik bedoel het juist andersom. de aanwezigheid van Sprookjeswonderland stimuleert mensen om een huisje te huren in Enkhuizen.

    Like

   2. Overigens zijn ZZM en SWL niet genoeg voor huisjes. Eerlijk is eerlijk, beide zijn niet groot en interessant genoeg voor vaker ezoek dan 1 keer (itt Slagharen, Efteling bv). Dus je moet meer hebben. Ijsselmeer is een trekker, dus idd zeilen, oude VOC plaats, watersport, strand EN zzm/swl. Dat je bv 2 gratis/goedkopere swl of 2 zzm bezoeken krijgt voor week in huisje. Oh, en sorry Pim, ik zal niet meer trollen. De extra erfpacht sinds 2009 is 77k per jaar naast ‘de oude grond’ (die ca. 40 euro per m2 is, mag zelf ha bepalen van oude swl).

    PS. Las nog wat oude mails, en vind dat 60 euro per m2 helemaal niet zo weinig is. m2 prijzen komen tot stand op basis van gebruik (ozb ook). Leeg is goedkoop, bebouwd meer, dit zit er tussen. Voor een halve ha idd 30 per m2 maar dat is niet hele parkeerterrein volgens mij, alleen het stuk dat swl al vanaf begin bestaan mocht gebruiken. vandaar de lagere prijs.

    Like

    1. Om voor de niet ingewijden de zaken iets begrijpelijk te maken. De getallen die je noemt zijn de zogenaamde grondwaarden waarop de erfpachtcanon is gebaseerd. Die is een percentage van de hierboven genoemd grondwaarden. Je huurt de grond dus tegen (laten we zeggen) 5%. van de grondwaarde.

     Midden 2009 liet de gemeente Gutschmidt weten dat zij de grondwaarde op 110 euro m2 schatte, Wat ik dan niet begrijp is waarom die grondwaarde 6 maanden later is gedaald is naar 60,- euro m2 (en nadat men 90 euro m2 heeft uitgegeven om zeggenschap over die grond te krijgen). Maar genoeg over dit punt.

     In mijn visie zouden camping en zwembad ook een huurprijs moeten betalen evenals een nieuwe exploitant van vakantiewoningen.

     Dit totaal aan huurprijzen zou je vervolgens moeten aanwenden voor onderhoud aan het openbare deel van het park. Je krijgt dan ook een veel zuiverder beeld van wat er wel en niet tot de mogelijkheden behoort.

     In plaats van verwachtingen wekken met geweldige plannen onder de toevoeging “het moet wel kosten neutraal zijn”. Dat heeft men ook van de Drommedaris beweerd. Maar uiteindelijk zal blijken dat men ook daar met enorme kostenoverschrijdingen te maken zal krijgen.

     Maar of het recreatieoord op dezelfde soepele benadering kan rekenen als de Drommedaris waag ik te betwijfelen. Misschien wordt dat anders als Baas in een comité van aanbeveling gaat zitten. 😉

     Met het eerste deel van je reactie ben ik het volledig eens.

     Like

    2. Dat Sprookjeswonderland niet interessant genoeg zou zijn voor meer dan 1 bezoek, wil ik graag tegenspreken.
     Er valt daar heel wat te ontdekken voor peuters en kleuters.
     De doelgroep bestaat bovendien uit steeds weer nieuwe prinsjes en prinsesjes en hun trotse familie. Die doelgroep wordt constant ververst. Bovendien zijn die peuters niet aan schoolvakanties gebonden.
     Het niveau en de grootte van het strandje met het ondiepe IJsselmeer-water, het zwembad en het oude stadje sluiten aan bij de mogelijkheden en wensen van de kleintjes en hun (groot)ouders, maar zijn geen publiekstrekkers op zich.
     Dat vind je immers bijna overal en vaak nog beter en mooier dan wij hier ooit kunnen realiseren (we hebben bijvoorbeeld geen bos, je kunt geen strandwandeling maken zoals aan de Noordzee en we zitten in een uithoek).

     Ambitie is goed, maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden. Tweehonderd huisjes is wellicht te veel om vol te krijgen.
     Het gaat hier bovendien om allemaal zomerse activiteiten.
     Het Enkhuizer Zand lijkt me in de winter ook niet zo aantrekkelijk, dat je er voor je plezier een huisje wilt huren.

     Like

   3. @Pim. De camping huurt/pacht/leased NIET van de gemeente. Het terrein is volledig in beheer door-en eigendom van gemeente Enkhuizen. Gebruikers van de seizoenplaatsen op de camping doen rechtstreeks afdracht aan de gemeente; de enige exploitant!

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s