Lijstduwer

Elke partij heeft meestal wel een lijstduwer. Meestal een belangwekkend persoon met een omvangrijk netwerk. Succesvol ondernemer of de populaire voorzitter van de plaatselijke voetbalclub.duwen

De bedoeling is dat de mensen uit het netwerk of de leden van de voetbalclub denken, “Hé, die ken ik” en dan op hem gaan stemmen.

Ik moet eerlijk bekennen dat Paljas op dat gebied een probleem heeft. Om een of andere merkwaardige reden willen vooraanstaande lieden zich liever niet (althans in het openbaar) associëren met een organisatie die zich voorneemt een luis in de pels te zijn.

De tweede reden heeft Paljas zichzelf opgelegd. We willen eigenlijk alleen maar mensen op de kieslijst die bereid zijn om hun mening kenbaar te maken op ons forum. Waar anderen een steunfractie hebben, heeft Paljas een forum.

Wat ons betreft geen vergaderingen in kleine zaaltjes met gelijkgestemden, maar politieke kwesties gewoon in het openbaar bespreken. Daarmee voorkom je volgens mij dat je al te ver van de werkelijkheid afdwaalt.

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar iemand heeft ooit eens de opmerking gemaakt “door wrijving ontstaat glans” en daar ben ik het hartgrondig mee eens.

Die iemand zou overigens onze ideale lijstduwer zijn. Hij heeft veruit het meest aantal keren gereageerd op dit forum, maar is helaas niet beschikbaar.

Fysiek niet, want hij woont in Engeland, maar ook geestelijk niet, want hij heeft zijn hart verpand aan een politieke partij. In de merkwaardige hoop dat als die partij eenmaal aan de macht is, de dingen ten goede zullen keren.

Dat ben ik dan weer niet met hem eens. Ik denk dat welke partijen er ook aan de macht zullen komen er altijd Paljassen nodig zullen zijn om de boel een beetje in de gaten te houden.

U weet natuurlijk allang wie ik bedoel. Christian Bokhove, voormalig raadslid van de SP. Voor ons de ideale lijstduwer, hij reageert op het forum en zal nooit of nimmer namens Paljas in de gemeenteraad gaan zitten. Maar wie weet wat de toekomst nog zal brengen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Lijstduwer”

 1. ‘Ik bén gevraagd, mijn naam wórdt genoemd – en RTV Enkhuizen heeft al belangstelling getoond’. Bent u de lokale Prof. Dr. Ir. P. Akkermans?
  Reageer dan snel, want Paljas heeft dringend luizen in de pels nodig.

  Wie eerdere publicaties op dit blog leest, komt al snel tot de conclusie, dat de profielschets om op de kieslijst komen even eenvoudig als ongevaarlijk voor je cv is:
  1. In woord en geschrift enigszins relativerend over de gemeentepolitiek kunnen spreken/schrijven, om daarmee
  2. de openbare (want via het internet) discussie over lokale politieke onderwerpen te bevorderen, en
  3. al moet er af en toe ook corvee gedaan worden: het lidmaatschap van de gemeenteraad.
  Moeilijker kan Paljas het niet maken. Wel leuker. Op dit forum – dat fungeert als een extended fractie – maken we dan onderling wel uit, wie Paljas in de raad mag duwen.

  Omdat een Paljas ook een luis in eigen pels verdient, heb ik even wat desk research gedaan:
  De Pelsluis is niet genetisch verwant aan de Paljas, maar heeft daarmee een gast-gastheerrelatie. De zijderups en de moerbeiboom hebben samen iets dergelijks, maar de relatie van de teek met zoogdieren, waaronder de mens, is veel algemener. Van zijn gastheer betrekt de teek immers zijn drie bloedmaaltijden per dag.
  Wij onderscheiden de harde teken of schildteken en zachte teken of lederteken. In Nederland zijn ongeveer 406 ondersoorten bekend: de zgn. raadsteken, te herkennen aan een geringe lichaamsbeharing en een afwijkende gevormde steeksnuit. Veroorzaakt voornamelijk jeuk bij zijn gastheer: lastig, maar verder niet levensbedreigend. De raadsteek wordt gemiddeld vier jaar oud.

  Like

 2. Ik reageer graag hoor. Ik moet je wel corrigeren voor wat betreft “want hij heeft zijn hart verpand aan een politieke partij. In de merkwaardige hoop dat als die partij eenmaal aan de macht is, de dingen ten goede zullen keren.”. Eerste helft klopt (al blijf ik natuurlijk kritisch). Tweede deel: ja, maar dat is vanuit twee aannames: (i) niks doen en alleen slimme kritische opmerkingen maken=zeker geen verandering (daar is SP groot mee geworden maar wat nu?) , en (ii) geen politieke partij past 100% bij me. Hoogste percentage echter bij de SP.

  Like

  1. Ik denk dat de kritische opmerkingen van Fortuyn en nu weer Wilders wel degelijk verandering te weeg hebben gebracht. Hun makke was/is alleen dat ze alle twee het land willen willen leiden. En daar begint mijn twijfel. Paljas levert de kritiek, maar heeft geen ambities inzake de macht.

   Like

 3. tja dat gaat dan moeilijk worden wie is er bekend genoeg en wie wil ,ik zou wel willen maar ik ben niet bekend,en de burgervader en enige wethouders mogen me echt niet , ( ik schijn als een olifant door hun porselijn kast te stampen en dat mag nou eenmaal niet want ze houden de afgods beeldjes graag heel ) 🙂

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s