Profeet

dejongHet was gisteravond weer gezellig in de Breedstraat. Twee belangrijke onderwerpen waarvan we de behandeling in de commissievergadering hadden moeten missen omdat iemand had vergeten de radioknop aan te zetten.

Wat het de ontwikkeling van het recreatieoord betreft was er een mooi succesje voor de actiegroep (vereniging) Enkhuizerzand die dit gebied open wil houden voor inwoners van Enkhuizen.

Niet helemaal duidelijk of er partijen zijn die het tegenovergestelde willen, maar ik juich het altijd toe als er ergens verzet tegen wordt aangetekend.

De vereniging heeft inmiddels haar eigen website waarop nog één en ander moet gebeuren, maar het eerste succes is binnen. Vrijwel de gehele raad was voorstander van een extra-informatie clausule.

Zodat de burgers zich zouden kunnen uitspreken over het onderhandelingsresultaat voor dat dit door de raad zal worden bekrachtigd.

Een motie met die strekking werd door het college overgenomen.

Bij de behandeling van dit onderwerp werd al snel duidelijk, dat er binnen de raad een tamelijk brede afkeer bestaat voor lieden die plannen maken om dit soort projecten te ontwikkelen. De zogenaamde projectontwikkelaars. Ze worden er van verdacht dit werk alleen te doen om er geld aan te verdienen.

SWLAls dit een serieuze overweging van de raad is, dan hebben we een klein probleem, omdat in dit land (maar ook daarbuiten) het werk meestal wordt gedaan door mensen die daar een boterham mee proberen te verdienen.

Dat neemt niet weg, dat de overgrote meerderheid (met gepaste tegenzin) het college toestond om met deze verderfelijke lieden in zee te gaan op basis van nieuwe randvoorwaarden.

De oude randvoorwaarden waren kennelijk zo onrealistisch dat verder praten geen zin meer had.

De lokale ontwikkelaar Sprookjeswonderland bleek zichzelf in poll-position te hebben geplaatst door alle raadsleden zijn plannen voor het gebied drie dagen voor de raadsvergadering te presenteren.

Voor de Jong (NE) genoeg reden om de overige mededingers meteen terzijde te schuiven.

Dat ging de andere raadsleden wat te ver, maar duidelijk is dat de Jong zich (waarschijnlijk onbedoeld) door deze opstelling een uitstekende uitgangspositie heeft verworven voor de aanstaande verkiezingen.

De toekomst van het recreatieoord wordt beslist tijdens de verkiezingen, zij heet Sprookjeswonderland en Nieuw Enkhuizen is haar profeet.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Profeet”

 1. Gelukkig hecht NE aan officiele procedures en afspraken dus dat zal wel loslopen.
  Ik herhaal maar weer dat je volgens mij ook bij een aanbesteding best op een handige manier best ‘lokale criteria’ kunt gebruiken (niet dat uit je stad komen, dat mag nou weer niet). Ben het met Pim eens dat ontwikkelaars op zich niet slecht hoeven te zijn. Maar wel als ze gaan bepalen wat er moet gebeuren. Dat moet de gemeente doen, met inbegrip van het kostenplaatje. De gemeente moet ook kundig de afspraken met marktpartijen vastleggen want anders zullen ze er meer voordeel uit proberen te halen dan de gemeente mss wil. Kan/wil een marktpartij dat niet, dan niet mee in zee gaan.

  Like

  1. Misschien moeten gemeentebesturen ook eens de hand in eigen boezem steken. Men geloofd maar al te graag dat de bomen tot in de hemel groeien en verwacht dat een projectontwikkelaar dat allemaal financieel eventjes rond breidt. Die gaat echt geen huisjes bouwen die hij niet kan verhuren omdat de kostprijs ervan te hoog is.

   Het mag ook geen selfsupporting park worden van sommigen. Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen, je mag wel benzine verkopen, maar geen winkel er bij. Wetende dat elk benzinestation drijft op de winkel die ze hebben.

   Samengevat, je kunt vanuit je raadszetel wel allerlei dingen opnoemen die de mensen leuk vinden om te horen, maar enig realisme voor wat betreft de wereld waarin we leven heeft ook zijn charme.

   Like

 2. De Jong van NE doet goede zaken. Vertrouwen is de basis van alles.

  Er is weinig vertrouwen in projectontwikkelaars. Er is weinig vertrouwen dat de raad de goede keus kan maken (verwijzing naar SMC). Er is weinig vertrouwen dat het Enkhuizer Zand nog wel toegankelijk blijft voor de gewone Enkhuizers (zelfs een actiegroep). Er is weinig vertrouwen of het nu wel het juiste moment is om het Enkhuizer Zand in de (uit)verkoop te doen.

  Er is in de stad juist wèl een groot vertrouwen in de mensen van Sprookjeswonderland.

  Werken met lokale vaklieden, samenwerken met de zaadbedrijven, activiteiten in de stad ondersteunen, Enkhuizen op de kaart zetten voor uitstapjes en schoolreisjes, plezier bieden voor de kleinsten, maar ook volwassenen laten genieten van de prachtige bloementuin.

  Het zouden argumenten kunnen zijn. Maar men gelooft liever in sprookjes van ontwikkelaars en managers, die nu hier en morgen daar hun geld verdienen.

  Zou er genoeg Enkhuizer Zand zijn om al onze ogen vol te strooien?

  Like

  1. Begrijp dat wantrouwen jegens projectontwikkelaars niet helemaal. Enerzijds zijn wel heel goed in het formuleren van verlangens en eisen, anderzijds koesteren we de onrealistische verwachting dat anderen dat wel even voor ons zullen betalen. In zijn huidige staat stelt het recreatieoord weinig voor. Opknappen zal een smak geld kosten. Ik heb nog niemand horen roepen laten we de belasting verhogen zodat we het strandje kunnen opknappen.

   Waar we met zijn allen stiekem op hopen is, dat iemand zoveel geld kan verdienen aan de verhuur van huisjes, dat hij ook de exploitatie van het zwembad (jaarlijks tekort 3 ton geloof ik) wil overnemen.

   Als je als randvoorwaarde stelt dat de huisjes gebouwd moeten worden door lokale aannemers, dan zal geen projectontwikkelaar daar een punt van maken. Als dat duurder uitvalt dan wat hem voor ogen stond, dan brengt hij dat gewoon in mindering op de grondprijs.

   In dat opzicht heeft de raad een verstandig besluit genomen door haar definitieve keuze nog even uit te stellen.

   Like

   1. tsja, voor het eerst dat ik op dit forum reageer. en tsja, ik heb alle vertrouwen in de ceo’s van sprookjeswonderland. kijk wat er gebeurd is, wat er bereikt is (en wat een ongelofelijke strijd daarvoor gestreden is). maar ze hebben het wel gefikst! en altijd alle werkzaamheden gegund aan plaatselijke ondernemers.
    ik ben er van overtuigd dat sprookjeswonderland ook hier een wonder kan verrichten. ze hebben het allemaal allang bewezen!

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s