Dirk

doedeldirkIn het NHD van zaterdag een uitgebreid bericht over Dirk van der Leek, ook wel bewoner Burgwal. Dirk claimt daarin dat de gemeente (bij monde van wethouder Wijnne) haar excuses heeft aangeboden voor hetgeen hem is aangedaan.

Ik lees dat artikel toch net even iets anders. Wijnne heeft zijn excuses aangeboden voor het geval de gemeente in het verleden fouten heeft gemaakt, maar laat in het midden of daar ook daadwerkelijk sprake van is geweest.

Wat wel schijnt te zijn afgesproken is dat partijen verder geen uitspraken doen over details van het geschil, maar dat ontkent Dirk dan weer.

Ik heb daar in het verleden over gepubliceerd, omdat ik vond dat de gemeente zich bijzonder onhebbelijk gedroeg t.o.v. een inwoner. Iets wat aanvankelijk ook werd gevonden door toenmalige fractievoorzitters Bokhove(SP)en Fijma(PvdA), alsmede fractievoorzitter Stomp (VVD/D’66).

Na deze aanvankelijke steunverklaring trokken de betrokkenen zich weer bescheiden terug. Ongetwijfeld om zich bezig te houden met wat men gewoonlijk omschrijft als stille diplomatie.

Het toppunt van onhebbelijkheid werd wat mij betreft bereikt, toen de gemeente bij monde van Boland verklaarde dat ze voor 40% in het gelijk was gesteld, nadat ze door de rechter voor 100% in het ongelijk was gesteld.

Het probleem hier is, dat Dirk excuses wenst voor iets dat ten allen tijde door de gemeente zal worden ontkent.

Namelijk machtsmisbruik door ambtenaren. Op dit onderwerp rust een taboe, zoals er lange tijd een taboe rustte op het onderwerp corruptie. Het idee er achter is, dat zolang je een onderwerp taboe verklaart het ook niet bestaat.

Voor wat betreft corruptie lijkt daar (na jarenlange ontkenning) nu een einde aan te zijn gekomen. Voor wat machtsmisbruik door ambtenaren zullen we nog even geduld moeten hebben voor dat dit bespreekbaar is geworden.

Maar dat het ooit bespreekbaar gaat worden lijkt me onvermijdelijk. Wat Dirk betreft, ik hoop dat hij nu eindelijk tevreden is met de excuses die hem zijn aangeboden. Om meer heeft hij niet gevraagd en zal hij dus ook niet krijgen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Dirk”

 1. het is natuurlijk om je dood te schamen dat je zulke mensen toestaat om je te vertegenwoordigen in een gemeente bestuur ( maar ja klein beginnen dan kom je vanzelf in den haag terecht en dan ga je het toepassen in het groot )

  Like

  1. Ik ben bang, dat de mensen die dat zouden kunnen verhinderen afgelopen zondag even geen tijd hadden, omdat ze allemaal druk doende waren koopjes te scoren in de Fashion Outlet in de Westerkerk.

   Like

 2. De gemeente kan niet van jou winnen, maar je kunt wel van hun verliezen, zou Cruijff zeggen.
  Zoiets is hier gebeurd. Je hebt gewonnen, maar het voelt als verliezen.
  De gemeente wil je overwinning niet respecteren en je moet zeuren om excuses.

  Maar Cruijf zei ook: als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.
  Een goed advies.

  Like

  1. Volgens mij was deze opmerkelijke observatie van J.C. uit B.

   “Van de Italianen (gemeente) kun je niet winnen, maar je kunt wel van ze verliezen.”

   Het grappige is dat Dirk had gewonnen, maar daar niet tevreden mee was en ook nog excuses wilde. Die krijg je niet van de overheid of alleen maar postuum, als alle betrokkenen inmiddels zijn overleden en er verder geen juridische consequenties aan kleven.

   Like

   1. Ik doelde op een net even andere uitspraak van Cruijff en citeer:

    “De Argentijnen kennen niet van jouw winnen, maar je kunt wel van hun verliezen;
    das logisch.”

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: