Concurrentie gerichte dialoog.

enkhuizerzandOp 7 januari dan eindelijk de raadsvergadering waarin over twee belangrijke zaken zal worden gediscussieerd.

Zoals bijvoorbeeld het recreatieoord het Enkhuizerzand met als beoogd resultaat;

Ruimte te geven aan het college om het aanbestedingstraject voor de herontwikkeling van het Recreatieoord Enkhuizer Zand voor te bereiden geënt op de op concurrentie gerichte dialoog met daarbij, binnen bandbreedtes, verruiming van de eerder door uw raad vastgestelde randvoorwaarden”.

Het is jammer dat de betreffende commissie vergadering niet is uitgezonden, want daarom weet ik dus nog steeds niet wat er bedoeld wordt met een concurrentie gerichte dialoog.

Gelukkig begrijpen de dames/heren 17 dat wel, zodat we tijdens de raadsvergadering deelgenoot zullen worden gemaakt van dat begrip. Maar ik kom nog uit de tijd dat als de gemeente 20.000 m2 grond in de verkoop had (waar je vakantiehuisjes gebouwd wilde hebben) je gewoon geïnteresseerde partijen vroeg hoeveel ze voor die grond wilde betalen, zodat je als gemeente een beetje wist wat je in handen kreeg.

Maar tegenwoordig beschikken we over zulke slimme onderhandelaars, dat de gemeente van alles en nog wat door anderen gerealiseerd wil hebben zonder dat die in de gaten hebben wat hun dat allemaal wel niet kost.

Zoals bij het SMC bijvoorbeeld, of dat multifunctionele gebouw op het Dirk Chinaplein of het wellnesshotel in de Oksel.

Daardoor raak ik ook het zicht een beetje kwijt op de eerder belofte van ons financiële wonderkind Franx. Die beloofde namelijk dat de financiering van de N23 probleemloos zou verlopen, omdat we de grondprijs van de te verkopen grond simpelweg met € 10,- m2 zouden verhogen en het de gemeente dus eigenlijk geen cent zou kosten.

Gaat dat binnen die verruimde bandbreedtes nu echt gebeuren of wordt mijn vrees bewaarheid, dat we domweg genoegen moeten nemen met een lagere grondopbrengst (vanwege de N23) en dat we dus gewoon minder leuke andere dingen kunnen doen op dat recreatieoord dan we eigenlijk van plan waren.

Maar goed, het college wenst dus verruimde bandbreedtes. Omdat ik er van uit ga dat het college en de ambtelijke ondersteuners slim genoeg zijn om zichzelf niet niet de vingers te snijden (alhoewel in Enkhuizen weet je zoiets nooit helemaal zeker) ga ik er vanuit dat de uiteindelijke goedkeuring van het geheel een fluitje van een cent zal zijn.

De nieuwe raad zal een en ander nog wel formeel moeten goedkeuren, maar die mag alleen maar beoordelen of men binnen de nu nieuw vastgestelde bandbreedtes is gebleven en dat gaat ongetwijfeld lukken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

25 gedachten over “Concurrentie gerichte dialoog.”

  1. De “concurrentie gerichte dialoog” klinkt aardig. De gemeente hoeft geen vast omlijnd plan te creëeren, maar laat dit doen door de betreffende partijen (altijd handig wanneer er geen duidelijke visie is). Het heeft echter 1 groot nadeel: “Gunning vindt altijd plaats op basis van Economisch meest voordelige aanbieding.” (Bron: europeseaanbesteding.eu). Hierdoor ligt een nieuw debacle a la SMC op de loer. De initiële plannen zien er aardig uit, maar de kwaliteit is lastig te beoordelen en voor je het weet zit je met een half afgebouwd kwalitatief slecht vakantiepark wat eigenlijk alleen dienst kan doen als tijdelijk onderkomen voor seizoensarbeiders.

    Laten we in Enkhuizen toch kiezen voor kwaliteit zoals sprookjes wonderland. Wanneer er 1 partij in Enkhuizen er bij gebaat is dat dit plan slaagt op de lange termijn zijn zij het wel. Sprookjes wonderland heeft namelijk al flink geïnvesteerd in dit gebied en is geen lege BV die men kapot laat gaan wanneer het even tegenzit.

    We zitten natuurlijk met Europese aanbesteding regels maar niet elke variant heeft als voorwaarde dat de goedkoopste moet worden gekozen. Wel zal de gemeente dan aan de bak moeten om een duidelijke visie voor het Enkhuizerzand uit te werken inclusief kwaliteitseisen voor de lange termijn en het waarborgen daarvan. Dit is geen gemakkelijke klus, maar dit zal op de lange termijn een gunstiger effect hebben voor Enkhuizen dan nu kiezen voor de goedkoopste.

    Like

  2. Er dreigt hier inderdaad een tweede SMC aan te komen. De raad heeft het college al veel te veel ruimte gegeven. Ik ben het met Lola eens, dat je eerst moet kijken wat je echt wilt en dan pas de boer moet opgaan. En misschien moet je wel een paar jaar wachten. Als de economie wel aantrekt kun je er als gemeente beter uitspringen en hoef je niet zoals nu het geval is aan het handje te gaan lopen van marktpartijen die de dienst voor je gaan uitmaken. Belangrijk is en blijft het om Enkhuizer bedrijven te betrekken bij het Enkhuizerzand. Sprookjeswonderland is altijd een goed voorbeeld geweest. Veel Enkhuizer bedrijven zijn altijd ingeschakeld. Bouwbedrijf Sikkens, metselbedrijf Metten en in het verleden Taxi Kok om er maar een paar te noemen. Maar nogmaals misschien kun je beter niet te hard van stapel lopen en gewoon een paar jaar wachten. Eerst maar eens het SMC (met groot verlies) afronden en kijken hoeveel bulten geld er straks bij de Drommedaris moet.

    Like

  3. Concurrentie gerichte dialoog? Bedoelt de gemeente dat ze dan kiezen voor die partij, die het meeste betalen wil? Of voor de partij die het beste plan heeft?

    Zoiets als bij het SMC. Daar is voor de De Nijs gekozen omdat De Nijs het meeste geld bood.
    Wat nu weer net de verkeerde keus gebleken is. Kiezen uit twee partijen is al moeilijk genoeg.

    Wordt er gekeken wat Landal wil betalen? Maakt het de gemeente bijvoorbeeld niet uit of we dan mettertijd risico lopen op verhuur aan arbeidskrachten in plaats van aan toeristen? (Andijk)
    Of kiezen we bijvoorbeeld voor het plan van Sprookjeswonderland, dat misschien in eerste instantie minder geld oplevert, maar wel een kwalitatieve verrijking is voor de stad? (Efteling-idee)

    Kijk nu eerst eens wat je echt wilt en ga niet met 5 ontwikkelaars tegelijk in zee.

    Betrek daarbij de wenselijkheid om Enkhuizer ondernemers aan het werk te helpen/houden en je komt al snel bij mensen zoals De Vries van Sprookjeswonderland, die altijd gekozen heeft voor lokale vaklieden.
    Werk en geld in de stad houden zou een zwaarwegend argument moeten zijn.
    Vertrouwen geven aan mensen, die hun waarde voor de stad dagelijks bewijzen, zou eveneens vanzelfsprekend moeten zijn.

    Like

    1. Geen idee wat concurrentie gerichte dialoog precies inhoud, maar volgens Arno is het ingeburgerd taalgebruik bij onze bestuurlijk elite.

      Ik begrijp je voorkeur voor het sprookjesimperium van Willem de Vries, een veel voorkomend verschijnsel bij moeders en grootmoeders, maar geef zelf de voorkeur aan een wat zakelijker benadering.

      Dat Willem groot geworden is met het bedenken van sprookjes voor kinderen, wil nog niet zeggen dat je daar als volwassene ook in moet gaan geloven.

      Overigens vind ik verdere Eftelingalisering (is dat eigenlijk wel een woord) van Enkhuizen in het algemeen (en het Enkhuizerzand in het bijzonder) geen goed idee, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak besef ik.

      Like

      1. Pim,

        Ik zie mijn voorkeur voor sprookjes wonderland ook puur zakelijk. Ik ben over de 30 en heb geen kinderen, de kans dat ik daar ooit een voet binnen zet acht ik vrij klein. (Daarbij is het ook niet mijn smaak)
        Het feit dat sprookjes wonderland al veel geld heeft geïnvesteerd in dit gebied zie ik echter als waarborg voor het goed ontwikkelen van het naastgelegen gebied. Dus hoewel ik misschien om andere redenen dan Lola een voorkeur heb voor sprookjes wonderland is het zakelijk gezien ook een keuze met meer waarborg dan andere partijen.

        Mijn smaak speelt hierin geen rol. (Misschien in tegenstelling tot jou, aangezien jij aangeeft geen verdere eftelingisering te willen)

        Like

        1. Robert,
          SWL heeft enige tijd geleden via het NHD laten weten niet te willen investeren in grond, alleen in gebouwen. Zakelijk gezien heel verstandig, omdat de gemeente de grond altijd ver beneden de commerciële waarde aan SWL heeft verhuurd.

          Ik neem aan dat men een dergelijke constructie voor het eigen vakantiedorp ook wenst.

          Ik zie niet in waarom SWL een grotere zakelijke waarborg biedt dan laten we zeggen een Europees opererende exploitant. Of waarom die geen gebruik zou willen maken van lokale aannemers.

          Bottomline is, hoeveel houden we over van de verkoop van dit stukje grond en wat gaan we daar vervolgens mee doen. Daarover lees ik eigenlijk niets in de aangeboden nota.

          Like

      2. Hoho, hoho, bij Willem doen ze het zo. Kalm aan opbouwen en kijken wat de mensen (moeders zijn ook mensen, haha) willen. Zakelijker benadering dan dat kun je toch niet hebben?

        De gemeente heeft helaas zijn eigen folklore, namelijk die van de pot met goud aan het eind van de regenboog. Het sprookje van de lege BV zal ik maar zeggen.

        Daarom denk ik dat de gemeenteraad beter eerst kan kijken wat Enkhuizen wil om te voorkomen dat het college uit de band(breedte) springt.

        Het is bepaald geen sprookje, dat Sprookjeswonderland werkt met Enkhuizer bedrijven. Een bewuste keus van de Vries. Daar houd ik van, ja!

        Like

        1. De gemeente heeft ten behoeve van SWL meer dan een half miljoen uitgegeven (Uilenbanen) zodat SWL haar uitbreidingsplannen zo voordelig mogelijk kon realiseren.
          Volgens mij komt dat heel dicht in de buurt van ongeoorloofde overheidssteun, maar als we net doen of we het niet in de gaten hebben gebeurt er verder niets.

          Vervolgens is SWL de benodigde grond ver beneden de commerciële waarde ter beschikking gesteld.

          Willen we dat ook voor bedrijven die zich (bijvoorbeeld) op Schepenwijk willen vestigen? Daar betaal je volgens mij een viervoud van wat er op het Enkhuizerzand wordt betaald. Waarom moet een “gewoon” bedrijf een viervoud betalen van hetgeen SWL in rekening wordt gebracht?

          Stel je wilt een woning bouwen en gebruikt een lokale aannemer, moet je als gemeente dan de kavelprijs tot een kwart verlagen? En wie denk je dat er voor het verschil in inkomsten moet opdraaien.

          Like

          1. Dat de pachter van de Uilenbanen een half miljoen heeft gekregen om te vertrekken kun je inderdaad zien als ongeoorloofde overheidssteun. Maar dan wel overheidssteun aan de vertrekkende pachter Güthschmidt, die zich een paar dikke oren moet hebben gelachen. Je hebt er zelf uitgebreid over geschreven en het verhaal is zowel treurig als komisch.
            Dat je als gemeente vervolgens niet Sprookjeswonderland kunt belasten voor dezelfde prijs als dat jij er als gemeente (uit onkunde) voor betaald hebt lijkt me logisch.
            Kortom, die paar ton teveel betaalde afkoop moet gewoon als verloren beschouwd worden.Daar kun je moeilijk De Vries mee opzadelen.

            Like

            1. Er bestond vanuit gemeentelijk oogpunt geen enkele reden deze aankoop binnen 3 weken af te wikkelen. De woorden van Baas, “als we nu niet toe happen dan gaat de deal niet door”.

              Dat ultimatum kan onmogelijk zijn uitgesproken door Guthschmidt, maar wel door SWL, die wilde beginnen met de door haar gewilde verbouwing.

              Als elk bedrijf (dat richting zijn buurman wil uitbreiden maar daarover niet met die buurman overeenstemming kan bereiken en zich vervolgens tot de gemeente wendt met het verzoek die de kosten voor zijn rekening te nemen) tegemoet wordt gekomen, dan konden de kosten voor de gemeente zich behoorlijk opstapelen. Maar gelukkig gaat het hier niet om beleid, maar om een vriendendienst die men het liefst voor de buitenwereld verborgen houdt.

              Uiteraard is het teveel betaalde verloren, wat ook geldt voor de erfpachtcanon die ver beneden de door de gemeente zelf bepaalde grondwaarde is vastgesteld.

              Punt is alleen hoe lang wil je daar mee door blijven gaan. Willem tekent een paar Anton Pieck-achtige huisjes en half Enkhuizen ligt in katzwijm. Maakt niet uit wat het ons kost, maar geef hem de opdracht. Het enige wat ik wil weten is, wat is het SWL waard en wat is het die anderen waard om er te mogen bouwen.

              Like

              1. Geloof helemaal niet dat sprwl de druk op de ketel was. Ik ga niet zoeken op je blog maar dacht dat de bloedspoed hem er vooral inzat omdat G er mee wou stoppen. En onder druk, ook onechte, gaat de prijs omhoog, en dat was wel nodig gezien de jaarrekeningen. Een slechte deal, dat zeker, en sprwl is een slimme onderhandelaar tav grondpacht, maar vriendendienst vind ik onterecht. Ik denk dat Enkhuizen blij moet zijn met zo’n park, en ja dat mag imo dan best gunstig. Uiteraatd wel de totale kosten in de gaten houden; of het uit kan.

                Like

                1. Dat de bloedspoed het gevolg was van het feit dat G er mee wilde stoppen is inderdaad wat je is wijs gemaakt, maar als je er toch even over nadenkt, dan besef je toch wel dat dit de reden nooit kan zijn geweest. Maar goed, het staat ieder vrij te “geloven” wat hij wil en daar wordt en werd in de gemeenteraad van Enkhuizen ruimhartig gebruik van gemaakt.

                  Natuurlijk kun je het geen vriendendienst noemen, want dat maakt formeel geen deel uit van het beleid van de gemeente, maar hoe wil je die plotselinge daling in de grondprijs dan wel verklaren. Er zijn mensen die 4 jaar met de gemeente in onderhandeling zijn over een bouwvergunning, zonder dat men daar ook maar een centimeter beweegt.

                  Tot slot, als je de grond voor 60 euro m2 ter beschikking stelt aan SWL, voor hoeveel denk je die grond dan te kunnen verkopen aan andere marktpartijen?

                  Like

                  1. Je redenering blijft toch altijd merkwaardig. Waarom denk je dat marketingbedrijven of colporteurs altijd net doen alsof hun aanbieding alleen maar geldig kan zijn als METEEN wordt beslist. Om druk uit te oefenen. Dus ook met ‘even nadenken’, en het feit dat de grootste spekkoper G is geweest, lijkt het me duidelijk dat dat de doelstelling was. Even slecht maar kom niet zoals gewoonlijk aan met wat conspiracy theories. Ik zie het ‘gewoon’ als handige onderhandelaars waar de raad, incluis ik, scherper had kunnen zijn.

                    Zelfs als achter de schermen WdV met G sprak dan is het simpele feit dat hij niet in grond wil investeren genoeg om aan te nemen dat hij het niet van G zou kopen. Natuurlijk zal hij de gemeente wel prachtige plannen presenteren. Logisch, want imo is sprwl 1 van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Enkhuizen (vind wel dat er wellicht een betere opzet voor het in de stad lokken van bezoekers zou kunnen komen, maar belasting, direct werk en indirect werk is ook vrij positief). Dan vind ik het niet gek als je zelfs voor elkaar krijgt dat grond voor 60 ipv 77 verpacht wordt. Dat is nog los van ‘andere marktpartijen’, maar om eerlijk te zijn is dat natuurlijk niet realistisch: een bedrijventerrein is wezenlijk anders dan een Recreatiegebied.

                    O ja, een andere theorie die je eerder lanceerde, was dat WdV ging cashen op het parkeren. Bij mijn weten is het nog steeds gratis. Kun je zeggen: ja, logisch want betaald parkeren is er nog steeds niet. Ik zou eerder zeggen: dat is het gevolg van fact-free speculeren in de ruimte 😉

                    Like

                    1. Ach, daar ben je weer met de conspiracy theorie als de feiten weer eens in tegenspraak zijn met je eigen verklaringen.

                      Dat SWL asap uitbreiding wilde richting Uilenbanen lijkt me een feit. Dat G. voor zijn medewerking een zo hoog mogelijke prijs wilde bedingen lijkt me ook een feit.
                      Dat de gemeente wilde assisteren bij dit belangenconflict tussen twee particuliere ondernemers lijkt me vanzelfsprekend en daarom ook een feit.

                      De vraag is alleen, op welke manier en hoever je daarin mag gaan. Daarvoor zijn wetten en regels die bepalen wanneer steun van de overheid wel of niet geoorloofd is.

                      Maar om die discussie te ontlopen verzin je dus gewoon wat anders en ziedaar, plotseling zijn er politici die bereid zijn om van alles te geloven. Schreeuwen ze de ene keer moord en brand als het gaat om ongeoorloofde overheidssteun, de andere keer doen ze er het zwijgen toe, want het gaat nu eenmaal om een bij het electoraat populaire onderneming.

                      En dat is dus precies wat hier gebeurd. SWL is een succesvolle en geliefde onderneming en dus mag de gemeente wel wat bijpassen.

                      Dat SWL een toeristisch trekpleister voor Enkhuizen is zag ik graag eens onderbouwd, Ik ben 1 keer naar de Efteling geweest, maar heb volgens mij nog nooit Waalwijk met een bezoek vereerd. Ik heb het gevoel dat na bezoek van Sprookjeswonderland een bezoek aan de “big M” als volgende traktatie op de meeste verlanglijstjes staat.

                      Dan je opmerking over fact-free speculeren. Ik heb begrepen dat SWL betaald parkeren pas mag invoeren als in de stad ook betaald parkeren zou worden ingevoerd, maar ik twijfel er niet aan of vroeg of laat wordt die bepaling vergeten.

                      Op het moment dat SWL (die tot op dat moment nog geen stuiver in parkeervoorzieningen had geïnvesteerd, welk ander bedrijf van enige omvang kan haar dat nadoen) parkeergrond kreeg aangeboden voor 30 euro m2, was de gemeente zelf al geruime tijd op zoek naar parkeerruimte in de buurt camping aan de Vest. Hemelsbreed een afstand van nog geen 500 meter.

                      Als voormalig insider zul je ongetwijfeld weten welke prijs er werd gevraagd, maar dat die ook maar in de buurt van de 30 euro zal zijn gekomen wens ik te betwijfelen.

                      IK vind dat moeilijk te rijmen, de ene wethouder probeert grond te kopen om parkeerruimte creëren maar slaagt daar vanwege de hoge vraagprijs niet in, de andere wethouder biedt dezelfde grond op 500 meter afstand aan voor minder dan 1/3.

                      SWL koopt de grond uiteraard niet, maar huurt ze, voor laten we zeggen 6% van de grondwaarde. Als we ruimte voor een parkeerplaats schatten op 20 m2, dan betaald SWL dus jaarlijks 6% over 600 euro = 3,60 euro voor een parkeerplaats.

                      Zou men op enig moment besluiten toch over te gaan tot betaald parkeren (op dit moment nog even niet mogelijk) en zou men daarbij hetzelfde tarief hanteren als bijvoorbeeld het ZZM (5,-) dat zou men die plek maar 1 keer per jaar hoeven te verhuren om winst te maken. (Ik tel de gemaakte investering even niet mee). Maar hoe waarschijnlijk is het dat men die plek maar een keer per jaar verhuurd? Is het niet veel waarschijnlijker dat men die plek zeker 180 keer per jaar verhuurd?

                      In dat geval is de rekensom verhuur aan bezoekers 180 x 5 = 900 euro. huur van de gemeente 3.60 euro. Winst 896,40 per parkeerplaats (exclusief kosten onderhoud en investering).

                      Dus als je me de volgende keer weer eens wilt verwijten dat ik me bezig houdt met feiten-vrije speculaties, komt dan zelf ook eens met wat feiten in plaats van hele en halve verdraaiingen

                      Like

                    2. Conspiracy: nee, je stelt (drie) feiten en stelt dat de drie samenhangen. DAT is jouw conspiracy.
                      Overheidssteun: inderdaad, daar zijn regels voor. Helaas ben je zowel rechter als beul. Althans, ik neem aan dat jij DENKT dat het ongeoorloofd is.
                      SPRWL van belang: wat een omgekeerde wereld zeg. Nou vooruit: belastingen, bouwprojecten lokaal aanbesteed, werknemers die er werken. Je vraagt hier om analyse waarbij je zelf ten allen ten tijde bedenkingen hebt. Zoals met de Floriade,
                      Parkeren: gemeente was helemaal niet op zoek, dat waren rookgordijnen. J edenkt toch niet dat er ooit echt sprake was van een terrein?
                      Insider: nee. Toen ook niet. Je toon wordt steeds venijniger. Zelf vind je wsl. dat het vanwege ‘de feiten is’. Ik denk dat je je extra afzet omdat er belangen zijn. Graag bewijs als dit niet zo is.
                      Speculatie: 5 euro per kaartje vragen. Tov. een 9.20 (of zo) kostend kaartje. Het kan, maar ik vind het niet geloofwaardig. Mss kun je uitleggen waarom.

                      Like

                    3. Intrigerend trouwens dat mn standpunt voorheen mss anders was dan die van jou (vaak niet) maar dat dat kan. Nu opeens, sinds een nieuw college (waar ik niets mee te maken heb) en de eigen vereniging die toch drijft op ‘die bestuurders toch’, is hetzelfde standpunt een ‘bewijs’ van pluche-minnende navelstaarderij. Het kan verkeren. Dat noem ik nou ‘conspiracy’ denken.

                      Like

              2. Guthschmidt’s vertrek was een verrassing voor vriend en vijand. Hij wilde zelfs midden in een erfpachttermijn afhaken. Na zijn abrupte vertrek zijn de tennisbanen nog een heel seizoen verhuurd geweest aan de Enkhuizer Tennisclub. Dat Sprookjeswonderland zo snel mogelijk met verbouwen wilde beginnen, is dus niet waar. Er bestond vanuit SWL wat dat betreft geen enkele reden om druk uit te oefenen om deze onverstandige deal binnen 3 weken af te wikkelen.

                Veel waarschijnlijker is (en dat wordt door CB min of meer bevestigd) dat Guthschmidt hoog spel gespeeld heeft. De gemeente had al veel vaker aan het kortste eind getrokken in de jarenlange strijd met deze slimme en onverzettelijke pachter van de Uilenbanen.
                Dat wilde Baas misschien niet opnieuw laten gebeuren.

                Guthschmidt wilde zelf weg, had niets te bieden, maar slaagde er in de hoofdprijs binnen te halen. Als dat geen sprookje is?!

                Like

                1. Ik geef het op. Volgens mij hadden de verbouwingsplannen (inclusief tekening hoofdgebouw) allang in het NHD gestaan. Het enige drukmiddel dat G had was die plannen frustreren en daar heeft hij handig gebruik van gemaakt.

                  Maar goed, volgens jou bestond er vanuit SWL geen enkele druk. Als eerder gezegd, in dit land mag iedereen geloven wat hij wil en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

                  Alvorens je kunt verbouwen moeten er nog een paar dingen geregeld worden, zoals erfpacht-overeenkomst en wijziging bestemming.
                  Ik schat dat in mei zo’n beetje rond was. Het seizoen waar je over spreekt heeft maar een paar maanden geduurd.
                  Dat Baas “misschien” niet wilde laten gebeuren dat hij aan het kortste einde zou trekken bij deze slimme pachter is natuurlijk reinste speculatie. Bovendien komt dat niet overeen met zijn karakter.

                  De ene keer verwijt je hem dat hij tot het bittere eind door gaat om zijn gelijk te halen, (van der Leek) en de andere keer veronderstel je dat hij een half miljoen weggeeft omdat hij bang is bakzeil te moeten halen.

                  De enige die belang had bij de aanschaf van het zakelijke recht dat op de Uilenbanen rustte was SWL, die in die richting wilde uitbreiden.
                  Dat de gemeente daarbij behulpzaam is geweest is vind ik prima. Alleen de manier waarop roept vraagtekens op en komt dicht in de buurt van ongeoorloofde overheidssteun.

                  Daarom doet iedereen er zo geheimzinnig over en begint men plotseling de meest onwaarschijnlijke zaken te “geloven”.

                  Maar in werkelijkheid weet men de ware toedracht, men weet ook dat het eigenlijk niet mag, maar omdat het nu eenmaal SWL betreft doen we graag een oogje dicht. En de Hooymayers van deze wereld weten dat natuurlijk ook en maken daar dan ook gretig gebruik van. Zodat wij daar dan (achteraf) met zijn allen weer verschrikkelijk verontwaardigd over kunnen zijn.

                  Like

                  1. Natuurlijk wist Guthschmidt wel dat SWL de aangewezen kandidaat was voor het pachten van de Uilenbanengrond en dat hij de gemeente daarmee bespelen kon.
                    Van Guthschmidt hoefde dat niet, de twee pachtende buren waren duidelijk geen vrienden van elkaar.
                    Er was inderdaad een andere gegadigde om de tennisbanen te exploiteren. Die gegadigde kon echter geen half miljoen op tafel leggen en dan nog bovendien met de wetenschap dat de pacht door de gemeente drastisch verhoogd zou worden. Exit gegadigde.
                    Dat Guthschmidt er desondanks in geslaagd is de gemeente te laten geloven, dat ze snel moesten handelen om de zeggenschap (weer) in handen te krijgen tegen betaling van ruim een half miljoen, omdat er nog een gegadigde was, dat is een knap staaltje.

                    Guthschmidt werd beter van deze snelle actie.

                    De Vries werd hier niet beter van. Integendeel, de prijs zo laag mogelijk houden was voor hem van belang. Waarom zou de Vries druk uitoefenen op de gemeente om zó snel te beslissen, terwijl hij nog helemaal niet aan bouwen toe was? De tennisclub heeft zelfs nog de banen opgeknapt en een beheerder aangetrokken voor de kantine.

                    Over Boland (niet Baas) het volgende: Om zijn doel te bereiken gaat hij inderdaad door tot het bittere eind. Bij van der Leek wilde hij zijn gelijk halen, zelfs de rechter kon hem niet overtuigen. Het enige verlies voor Boland zelf was gezichtsverlies, dat wilde hij tegen elke prijs vermijden.

                    Bij de Uilenbanen was zijn doel de pachtgrond binnen te halen voor SWL. Zijn doel was NIET om dat voor zo min mogelijk geld te doen.
                    Hij zou juist gezichtsverlies lijden als hij de grond NIET binnenhaalde.

                    De overeenkomst is, dat in beide gevallen de angst voor gezichtsverlies klappen geld heeft gekost.

                    Like

                2. Dit geloof ik dus ook. Let wel, ik weet verder niets van het verloop van gesprekken met G. Wat ik weet is dat er haast was en dat uit stukken bleek dat de cijfers achter de uilenbanen niet gunstig waren. Dan moet je bluffen. He, eigenlijk doe ik nu waar ik Pim steeds van ‘beschuldig’, zonder bewijs twee observaties aan elkaar koppelen en dat als ‘zeer waarschijnlijk’ neerzetten! Graag gedaan! 😀

                  Like

  4. Chris, je haalt volgens mij dingen door elkaar. Een paar opmerkingen:
    1) Ik ben niet zeker wat je bedoelt met die opslag op de grondprijs van de gronduitgifte van Schepenwijk en de financiering van de N23. Je weet ongetwijfeld dat dat destijds (ik meen najaar 2010) het voorstel van Franx was, maar dat heeft het niet gehaald. Een amendement van Christian Bokhove en Joke Kuijsten heeft een andere wijze van financieren geregeld: uit de algemene reserve alsmede toekomstige (maar wel al overeengekomen) ontvangsten inzake aandelenverkoop Nuon. Dit amendement is destijds opgesteld omdat we de voorgestelde financieringswijze boterzacht vonden: de vastgoedmalaise en financiele crisis waren immers al een tijdje aan de gang en daardoor de toekomstige inkomsten uit grondverkoop uitermate onzeker. Dat is ook gebleken, want er is nadien vrijwel geen grond meer verkocht op Schepenwijk. Het amendement was een conservatieve invulling van de financiering: boter bij de vis, meteen laten zien wat de effecten zijn op de financiele positie van de gemeente.
    Er is dus, voor zover ik het overzie, geen directe relatie tussen de opbrengst uit de opslag op de grondprijs enerzijds en de mogelijkheden om uit de algemene middelen mooie dingen te doen in en met REZ anderzijds. Wel indirect natuurlijk, want als er veel grond zou zijn verkocht zou de gerealiseerde opslag ook beschikbaar zijn voor financiering van andere zaken, waaronder REZ.
    2) Dat GG niet opgenomen is, is natuurlijk bijzonder knullig, maar voor informatie over een “op concurrentie gerichte dialoog” ben je niet aangewezen op die geluidsband: die informatie staat gewoon op internet, het is geen lokaal semantisch bedenksel maar een geaccepteerde en beschreven wijze van aanbesteden voor complexe projecten. Dit had idd wel wat duidelijker beschreven kunnen worden in het raadsvoorstel, mijn reactie na eerste lezing was ook iets van: “wat is dit nu weer?”
    3) De nieuwe raad gaat straks de randvoorwaarden en criteria vaststellen voor de aanbesteding. Een belangrijke klus dus, want in de aankomende vergadering beslissen we alleen of we het college ruimte geven (“bandbreedte”) om die randvoorwaarden en criteria voor te bereiden voor besluitvorming door de raad. En ervan uitgaande dat de door de portefeuillehouder beschreven tijdsplanning wordt gerealiseerd en jij gekozen wordt, kun je in mei 2014 meteen je stempel hierop drukken. En hiermee ook op de kans van slagen van het project. En vervolgens, aan het eind, het hierop geente bestemmingsplan. Onderschat je eigen rol straks dus niet. Ben benieuwd wat je straks met die randvoorwaarden en criteria gaat doen, als nieuwbakken lid van de raad.

    Like

    1. Arno,

      1. Ik ridiculiseerde hier de neiging van de politiek om zaken gunstiger voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. De formule 10 euro boven de gerealiseerde grondprijs was volgens mij een provinciaal bedenksel waarmee de bijdrage per gemeente werd vastgesteld.

      Niet door Franx bedacht, maar wel door hem verdedigd, meen ik te weten. Dit bedenksel had tot gevolg dat bijvoorbeeld de gemeente Koggelang slechts 2 miljoen bijdroeg aan de realisatie van de N23, terwijl op haar grondgebied omvangrijke infrastructurele werken werden uitgevoerd. De resterende 6 miljoen zouden worden opgehoest door de provincie die eigenaar was van de in Koggenland verkoopbare grond. (Distriport)

      Uiteraard herinner ik me dat jij die wijze van financieren afkeurde en tijdens de commissievergadering een andere manier van financieren voorstelde die het uiteindelijk wel haalde.

      Dus waar haal ik eigenlijk dingen door elkaar als ik een plaagstootje uitdeel richting oude college over de wijze waarop ze ons wijs probeerde te maken dat de investering in de N23 ons eigenlijk niets zou kosten (omdat we de grondprijs eenvoudig met 10 euro zouden verhogen) terwijl een kind kan begrijpen dat de dingen zo niet werken.

      2. Ik denk dat we het op dit punt eigenlijk eens zijn, zij het dat jij wat toleranter bent voor wat betreft het ambtelijk taalgebruik dan ik.

      3.Het is me niet duidelijk om welke ruimte het college nu eigenlijk vraagt, maar eenmaal gegeven lijkt het me bijzonder moeilijk die weer in te perken.

      Bovendien het is niet de Raad die de “bandbreedte” beschrijft, dat doet het college. De taak van de Raad bestaat er slechts uit om datgene wat het college heeft voorbereid goed te keuren. Aangezien het de Raad geen argumenten heeft om de op voorhand reeds verstrekte ruimte weer te begrenzen is het uiteindelijke resultaat een hamerstuk voor de dan zittende coalitie.

      Dat ik er D.V. op dat moment voor joker bijzit is iets waar ik me op voorhand mee verzoend heb. Vandaar ook de naam Paljas.

      Like

      1. Ad 3. Ik hoop het niet. Bij het SMC is DAAR het probleem ontstaan: een constellatie van wegingen die NIET weergaf wat de raad wou, nl. zorg, zorg, zorg. Dus het is met name van belang dat die wegingen langs de raad gaan. Inderdaad wel oppassen met ‘economisch meest gunstige’. Dek een aanbesteding zo af dat je nooit troep kunt krijgen ‘omdat het de goedkoopste is’. Denk aan de OV-taxi met onderbiedingen.

        Overigens snap ik oproepen om ‘rustig aan te doen’ gezien de markt.

        Ik ben zeker wel geporteerd van SWL, ik heb nooit begrepen waarom Pim het vaak neerzette als ‘slecht zaken doen’. Let wel, je kunt zover ik weet best ‘lokale criteria’ invoeren, mn op vlak duurzaamheid.

        Like

        1. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf vanuit welke positie je redeneert. Maar raadsleden willen nu eenmaal graag alles zijn. Iemand die het beste met de gemeente voor heeft en vriend is van SWL en dan krijg je dit soort dingen.

          Als gemeente zeg je dat de grond 110 euro waard is en als vriend van SWL leg je de canon voor 25 jaar vast voor bijna de helft van de prijs. https://pimsep.wordpress.com/2009/08/01/onze-rekenmeesters-in-de-breedstraat/

          Overigens kan ik me de term “slecht zaken doen” niet herinneren. Hoogsten dat het prettig zaken doen is met de gemeente als je over de juiste connecties beschikt.

          Like

Reageer !