Gebral

Stadsvisie_Zoals het voorwoord van de Routekaart naar de toekomst al aangeeft gaat het hier om een uitwerking van hetgeen er in de stadsvisie 2030 is vastgelegd.

Van die stadsvisie 2030 is ook de structuurvisie 2020 afgeleid en daar komt dus nu nog eens de routekaart naar de toekomst overheen.

De tragiek van Enkhuizen is natuurlijk dat we een regiegemeente zijn. Dat wil zeggen dat we beschikken over ambtenaren die graag ergens de regie over willen voeren, maar die net weer niet slim genoeg zijn om te bedenken waarover.

Zoals ze ook niet slim genoeg zijn om te bedenken hoe ze efficiënter kunnen werken.

Daarvoor huren we dan externe deskundigen in, die ons voor honderdduizenden euro uitleggen wat lean-management is of vertellen dat Enkhuizen in de winter er heel anders uit ziet dan in de zomer.

In de zomer hebben we allemaal kekke winkeltjes die leuke dingen verkopen aan toeristen en en de winter bouwen we die winkeltjes allemaal weer om tot toffe werkplaatsen waar je je auto voor de deur kunt parkeren. Of die jaarlijkse metamorfose ergens in de wereld  ook werkt, vermeldt het rapport niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat het ergens werkt.

De meeste badplaatsen die het van zomerse toeristen moeten hebben bieden in de winter een desolate aanblik.

Het is dus allemaal modieus gebral, waar we niet te veel tijd aan zouden moeten besteden. Deze keer zijn het de HUB’s die het moeten doen of anders moet de belevingseconomie worden gestimuleerd.

Het zou prachtig zijn als er nu eens een paar raadsleden de wethouder zouden ondervragen over het nut van dit alles en (ook niet onbelangrijk) de kosten van dit alles.

En dan bedoel ik niet alleen de kosten van de inhuur van externe deskundigen, maar ook de kosten van de ambtelijke ondersteuning van die deskundigen.

Zou me niet verbazen als we daarmee al dicht in de buurt van een miljoen zitten en als we daarop nu eens zouden besparen dan kan de weekmarkt blijven en de waterweek (als stukje belevingseconomie) weer terug.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Gebral”

  1. Goed dat er een BVR (Bureau Voor Routekaarten) is die ons helpt herinneren en ons behoedt voor een overdosis visie. Waren we toch bijna de Stadsvisie 2030 vergeten! Wie herinnert zich niet de files voor de Westerkerk en andere vrijplaatsen waar het volk te visionaire hoop liep? Eindelijk konden de stemmen des volks per flap-over hun gedroomde toekomst aan de boven hen gestelden ontvouwen. En zij werden gehoord! Immers:

    In 2030 is Enkhuizen een moderne waterstad met een uniek historisch hart, een sterke toeristische functie en grootschalige werkgelegenheid in de buitenring. Een ‘octopus-model’ van kruiproutes verbindt moeiteloos – want langzaam – het Enkhuizer Zand, het Zuiderzeemuseum en het Dirck Chinaplein. Een ‘waterplein’ rondom de Gependam functioneert als toeristisch decor voor de Bruine Vloot, de universiteit van Wageningen opent een dependance op Krabbersplaat, het parkeerprobleem wordt per burgerreferendum opgelost verklaard en fietsen in de Westerstraat wordt nu echt voor de laatste keer verboden.

    Met zo’n visie heb je geen gemeentebestuur meer nodig, zou je zeggen. Maar voorlopig kunnen we eerst nog ouderwets visieloos gemeenteraadsverkiezingen houden en daarna net doen of we het woord visiegemeente voor het eerst horen (of was het: fusiegemeente?).
    Voor een visie van de straat, kies een Paljas in de raad!

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: