Zijlijn Zwaargewichten.

bokhoveGisteren stevig onderhanden genomen door een tweetal zijlijn zwaargewichten. Bokhove (SP) en Van Oostende (PvdA).

Beetje lastig reageren want ik breng (hopelijk voor de laatste keer) weer eens week door in het ziekenhuis.

Ik hield beide heren voor redelijk intelligent, maar het begint er op te lijken dat ik mijn mening moet herzien.

Zo kunnen beide heren maar niet begrijpen dat je vrijwillig afstand doet van betrokkenheid bij de verdeling van de macht.

vanoostendeOmdat ze zelf bijna alles uit de kast halen om een wethouder uit eigen kring te kunnen leveren, kunnen  ze zich niet voorstellen dat er mensen zijn die het geen ene mallemoer interesseert welke “politieke kleur” een wethouder heeft, zolang hij zijn werk maar doet.

En dus verzinnen onze zijlijn zwaargewichten allerlei bezwaren tegen Paljas. Van Oostende ziet ondemocratische toestanden, maar heeft tot dusver niet aan kunnen geven wat hij daarmee bedoeld.

Bokhove voorziet enorme teleurstellingen bij de Paljas achterban als ik niet doe wat hij me voorschrijft te doen.

Ik moet daar een beetje om lachen.  Via mijn blog communiceer ik dagelijks met mijn achterban en dat is iets wat ik wil blijven doen als ik in de gemeenteraad wordt gekozen.

De gemeenteraadsvergaderingen zijn inmiddels gedegradeerd tot een schertsvertoning, de commissievergadering zijn nauwelijks nog te volgen voor de gewone burger. Daar proberen verandering in te brengen lijkt me een mooie taak voor Paljas.

Dan laat ik het aan de PvdA en de SP om voorstellen uit te werken hoe je € 2,- per jaar op een (volstrekt overbodige) parkeervergunning kunt besparen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Zijlijn Zwaargewichten.”

 1. Mij maakt een ‘kleur’ van een wethouder in zoverre uit, dat ik niet zit te wachten op een bestuurder die maling heeft aan de raad, zijn eigen agenda doordrukt, tegen afspraken ingaat,of mijlenver afzit van eigen politieke kleur.
  Het boeit mij verder voor geen meter waar een goede bestuurder vandaan komt.
  Het is voor mij geen probleem als deze niet vanuit de gemeente(raad) komt.
  Kennis, kunde, verbindende kracht en het algemeen belang ipv eigenbelang dienen zijn een paar voorwaarden waar ik meer waarde aan hecht dan lokale egokikkers.

  Like

 2. Beste Pim, allereerst natuurlijk een goed herstel gewenst.
  Je plaatst twee artikelen tegelijkertijd, dat is altijd een beetje lastig om te reageren. Dus alleen op deze dan.
  Ik verwijt de Paljas vereniging ondemocratisch gedrag. Dat is m.i. juist als je in de raad wel je mening wilt verkondigen, maar niet mee wilt stemmen. De raad is het hoogste bestuursorgaan van een gemeente. Daarin besluit de meerderheid van de raad. Soms unaniem, meestal verdeeld. Een besluit van de raad is na de besluitvorming, echter wel een besluit van de gehele raad. Dus met niet meestemmen bereik je niets. Het blijft een besluit van de GEHELE raad. Dus ook van de niet stemmende raadsleden. Door deel te nemen aan de verkiezingen, en misschien een aantal raadszetels te bezetten, blokkeer je als niet stemmer mensen/partijen welke ook een mening hebben en deze middels hun stemplicht ook in de gemeenteraad bekrachtigd willen hebben.
  Die stemplicht is er niet voor niets. Het ontneemt raadsleden de mogelijkheid voor hun verantwoordelijkheid als bestuurder weg te lopen. Door nu in de raad te willen komen om niet te gaan stemmen, is daarom in mijn ogen dus ondemocratisch. Als je als raadslid benoemd wordt kun je dus ook geen afstand doen van de macht, die heb je als raadslid nu eenmaal. Je moet er alleen verantwoord mee om willen/kunnen gaan.

  Like

  1. Beste Jan,

   Paljas zal gewoon gebruik maken van haar stemrecht op één uitzondering na.

   Die uitzondering betreft de benoeming van het dagelijks bestuur (wethouders)

   Omdat Paljas aan het overleg daarover niet zal deelnemen, past het haar ook niet om (door middel van stemgedrag) invloed uit te oefenen op het resultaat van dat overleg.

   JIj en Bokhove blijven fantaseren over wat Paljas wel of niet zal doen. Een daarbij terugkerende fantasie is dat Paljas niet zal stemmen.

   Dat er een stemplicht voor raadsleden is weet ik natuurlijk ook wel, al ben ik het niet eens met de reden die je er voor opgeeft.

   Namelijk dat het raadsleden de mogelijkheid ontneemt om voor hun verantwoordelijkheid als “bestuurder” weg te lopen.

   Ik zie het meer als een poging om (van niets wetende) amateurs op te zadelen met de verantwoording voor besluiten waarvan zij de draagwijdte onmogelijk kunnen overzien.

   Een aardig voorbeeld daarvan vind ik het raadsbesluit inzake digitalisering van het parkeerbeleid.

   Daar in staat dat de papieren vergunningen worden afgeschaft, maar niet hoe men de controle vervolgens wil regelen.

   Dat, plus de kosten die daar mee gepaard gaan en die natuurlijk allang bekend zijn, komen in een volgend raadsbesluit. Op een moment dat de raad met goed fatsoen niet meer terug kan.

   Like

   1. Hmmm, OK. Ik dacht dat je niet mee zou stemmen. Helemaal niet. Dat begreep ik uit de narrenmetafoor. Snap ik nog steeds niet waarom je niet voor bestuursleden (bestuur=college dus) gaat stemmen. Dunkt me dat je bij geen enkel onderwerp dat het bestuur aandraagt “aan het overleg daarover deelneemt” waarmee het niet “past om (door middel van stemgedrag) invloed uit te oefenen op het resultaat van dat overleg.”. Maar blijkbaar is dat bij de ‘poppetjes’ anders. Poppetjes waar je op je blog wel degelijk een uitgesproken mening over had. Ik wacht met de spanning de eerste vergadering af waar jij de waarheid over bestuurders of hun gedrag gaat vertellen en vervolgens je onthoudt van stemmen. Het is een fantasie dat Hooijmaaiers wethouder in Enkhuizen wil worden 😉

    Like

    1. Dacht dat ik meermalen gezegd had ik de samenstelling van het dagelijks bestuur zie als een taak van politieke partijen, waar ik me verder niet mee bemoei.

     Waar ik me wel mee wens te bemoeien zijn de maatregelen die ze voorstellen.

     Like

 3. Je moet toch wel een lichtgewicht lezer zijn:

  1. ‘Allerlei bezwaren’? Huh, allerlei? Maar 1 hoor, en ondemocratisch is niet van mij.
  2. ‘Alles zelf uit de kast…om…wethouder’ enz. Huh? Was ik er bij dan? Jij bent steeds degene die elk kritiekpunt tegen jou uitlegt als loyaliteit aan mijn vorige partij. Een catch-22, want niet reageren op je blog zegt niets over mn mening, doe ik dat wel dan is instemming ok maar niet instemmen opeens een teken dat ik politiek loop te spinnen. Tsjongejonge, Pim, Kafka had het je niet na kunnen doen.
  3. Ik snap dat je afstand kunt doen van macht. Ik snap alleen inderdaad niet dat je straks op al die punten die je de afgelopen vier jaar bekritiseerd hebt, straks geen verschil wilt maken. Eigenlijk een soort verbale versie van je blog, in de raadszaal. Een blog waarop je stelde dat ‘omdat je al op 1 november over overtreden budgetrecht schreef’ raadsleden het hadden kunnen weten en aan de kaak hadden moeten stellen. Helemaal mee eens. Dat gebeurde niet. Ook in eerdere reacties denk je dat er weinig beweging zal zijn en er gewoon lekker doorbestuurd wordt. Het zou een gotspe zijn, maar mss is dat wel zo. En jij wilt daar niets aan veranderen, behalve dat je e standpunten die je normaal alleen op je blog zette, nu ook in de raadszaal uitspreekt. En dan? Wordt er op magische wijze geluisterd? Opeens wel? Onder druk van media? Nou ja, het zal wel. Ik denk: dan KUN je je mening kracht bijzetten, houd je het bij praten.
  4. En wat je daar mee opschiet….geen idee. Natuurlijk kan jouw geest beter uit de voeten met de illusie dat je geen politieke speelbal bent en zult zijn. De aura van ‘ik doe niet mee met die spelletjes’. Een aura die je straks mss wel zetels oplevert. Maar zoals ik ook al eens eerder in een andere verband iemand die zei ‘ik kan die twee rollen/petten WEL uit elkaar houden’: ok, laten we dat aannemen, als de rest het niet kan dan heb ook jij een probleem. Als in jouw bijzijn die spelletjes nog steeds gespeeld worden dan kun je vanaf de zijlijn lekker ‘foei’ zeggen maar so what? We dronken een glas, we deden een plas.
  5. Maar dat hoop ik niet en als je zelf denkt dat het wel los loopt, doe je best!

  Like

  1. Voor iemand, die zegt ex-SP te zijn, gebruik je opvallend veel woorden om uit te leggen waarom Paljas niet deugt.

   De Paljas belofte om zich niet te bemoeien met de samenstelling van het dagelijks bestuur van de gemeente staat volgens jou gelijk aan afstand doen van de macht.

   Lijkt me een onjuiste voorstelling van zaken, maar het ontbreekt me aan zin omdat allemaal voor de zoveelste keer te weerleggen.

   Like

   1. Wijs even aan waar ik zeg dat Paljas niet deugt. Creeer geen vijandsbeeld dat er niet is.
    Ik dacht je eerder vrijwel letterlijk zei dat je niet mee deed aan machtspelletjes. Semantisch kun je zeggen ‘dat is wat anders dan macht’ maar je legt de nadruk dan wellicht op de macht van het gesproken en geschreven woord. Ik ben daar skeptisch over; dat is niet zeggen ‘het deugt niet’.

    Like

    1. Het aardige van mijn blog is dat je kunt zoeken op bepaalde woorden en dus heb ik het begrip machtsspelletjes even opgezocht.
     Ik ben het 1 keer tegengekomen. https://pimsep.wordpress.com/2012/12/12/doormodderen/ en het had betrekking op de formatie van een nieuwe coalitie.

     Als ik mijn blog zou moeten typeren dan is het eerder dat ik me spottend uitlaat over de angst voor openbaarheid die politici van tijd tot tijd demonstreren, dan dat ik de macht van het gesproken en geschreven woord zou ophemelen,

     Like

 4. ze begrijpen het wel hoor,maar ze zijn zo gewend om in 1 en hetzelfde kringetje meelopen!, dat anders lopen en denken helemaal niet meer aan de orde is en dat wordt dan uitgelegd als ondemocratisch

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s