Evenaren

Bokhove 2010 -Naar aanleiding van het bericht Dilemma discussieer ik wat met Christian Bokhove.

Christian wil graag horen dat Paljas een herbenoeming van leden van het vorige college onmogelijk maakt door een tegenstem  uit te brengen voor het geval er (na de verkiezingen) een politieke meerderheid ontstaat die leden van het vorige college wel wil benoemen.

Onder een politieke meerderheid versta ik een meerderheid onder de niet Paljas leden van de raad. Stel dat er 2 Paljassen in de raad zouden worden gekozen (het maximale aantal) dan zou een politieke meerderheid dus uit 8 van de resterende 15 raadsleden bestaan.

Onder die omstandigheid zou Paljas inderdaad de doorslaggevende stem hebben, maar ik heb al tot vervelens toe uitgelegd, dat Paljas zich niet bemoeit met de machtsvorming en ik verbaas me een beetje over het feit, dat Christian nog steeds niet door heeft wat dat inhoudt.

Het Paljas principe komt er op neer dat we geen enkele coalitie aan de macht zullen helpen of zullen houden, maar dat we met een kritisch oog zullen kijken naar de maatregelen die de coalitie wil nemen.

vanoostendeHet lijkt me toch allemaal niet zo ingewikkeld, maar nu reageert Jan van Oostende (PvdA) op deze discussie met de volgende bijdrage.

En toch blijft ik het vreemd vinden om de democratie te willen beïnvloeden door ondemocratisch gedrag.
Ik snap dat er momenteel ruimte is voor een “tegenpartij” maar daar wordt nog altijd wel een mening van verwacht. Zelfs in de raadsperiode 2002/2006 waarin de heren Hart en van der Steeg in mijn ogen als de door jouw gewenste Paljas fungeerden, hadden zij wel altijd nog een mening: “TEUGEN.”
Dat voegt dus uiteindelijk niets toe, en daar wordt de burger van Enkhuizen dus niet beter van. En dat zou volgens mij nog altijd de reden zijn om raadslid in je eigen gemeente te willen zijn. Het beter maken van je eigen gemeente. (of een zo goed mogelijk, eerlijk en rechtvaardig bestaan van je eigen inwoners) Daarvoor wordt je gekozen. Dat het soms niet volgens jouw mening gaat is ondergeschikt, de meerderheid beslist. Raadsleden met wel een mening maar zonder verantwoordelijkheid is volgens mij niet de weg naar een beter Enkhuizen.

Ik vind een verwijt van ondemocratisch gedrag nog al wat en zou dan ook graag van hem horen wat hij daar precies onder verstaat.

Verder lijkt hij me een gebrek aan mening te willen verwijten.

Ik  heb de afgelopen 4 jaar over tal van zaken mijn mening gegeven. Die zijn nog allemaal na te lezen. En het leuke is ik heb die mening nog steeds en er is geen coalitie die daar verandering in kan brengen.

Maar waar kunnen we de mening van de PvdA nalezen. Over het budgetrecht bijvoorbeeld, of de gang van zaken rond het SMC, of de slinkse wijze waarop men betaald parkeren wil invoeren of waarom men de schriftelijke notulen heeft wegbezuinigd.

De enige manier waarop de gewone burger nog enig toezicht kon uitoefenen op het doen en laten van onze vertegenwoordigers.

En wat te denken van Agora. Is het niet zo dat de politieke partijen in meerderheid hebben besloten het politieke proces zo ondoorzichtig mogelijk te maken en dat het alleen Paljas was die de afgelopen 4 jaar zijn best gedaan heeft de politiek toegankelijk te maken voor de burgers?

Wat daarop volgt is een wat warrig betoog, waaruit zo moeten blijken dat ergens tegen zijn nergens toe leidt.

Ok, ik ben er op tegen dat wethouders het budgetrecht van de raad aan hun laars lappen, tegen betaald parkeren, tegen het SMC beleid van het vorige en het huidige college en Jan’s partij is daar voor of het kan ze niet schelen.

Maar om nu te zeggen dat, omdat de PvdA ergens vóór is, de burger er beter van wordt lijkt me een ernstige vorm van zelfoverschatting.

En dan tenslotte Jan’s insinuatie dat Paljassen raadsleden zouden zijn zonder verantwoordelijkheid. Ook weer zo’n beschuldiging uit de losse pols. De ervaring leert echter, dat als de PvdA zegt haar verantwoording te nemen ze dan altijd iets doet wat precies het tegenovergestelde is van wat ze tot dan beweerd had te zullen doen.

Daar hebben ze landelijk erg veel succes mee gehad en ik begrijp dat Jan dat succes nu ook op lokaal niveau wil evenaren. Hij doet (wat mij betreft) zijn best maar.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Evenaren”

 1. Christian, laatste keer,

  Als je weigert deel te nemen aan coalitiebesprekingen, dat getuigd het in mijn ogen alleen maar van fatsoen als je de uitkomst van die besprekingen ook respecteert (als zijnde de wens van de politieke meerderheid) voor wat betreft de samenstelling van het bestuur van de stad.

  Wat dat bestuur vervolgens uitvreet is een totaal andere kwestie en bij de beoordeling daarvan wil ik niet gehinderd worden door in achterkamertjes gemaakte afspraken..

  Dus, het mag dan goedkope rethoriek zijn, maar ik had je inderdaad slimmer ingeschat.

  Like

  1. Goed hoor, ik snap telkenmale niet wat het meedoen met de besprekingen te maken heeft met een op datum X zuivere afweging ‘voor of tegen’, waarbij ook de mate waarin je kunt vertrouwen op iemand, op basis van FEITELIJKE informatie uit het verleden. Natuurlijk maken anderen daar politiek en achterkamers van. Zoals jij ook jarenlang gehoord hebt (net als Roel trouwens) dat je in de linkse zak zat. Terwijl je idd. geen onderscheid maakte. Ik ook niet trouwens, behalve nu opeens omdat ik wat tegengas bied.

   Like

 2. dus de bedoeling is dat iedereen slaafs ja knikt en nee schudt op commando ,daar komt het op neer en dan deug je als raadslid of wethouder??? dan gaat het inderdaad hoog tijd worden dat er dingen gaan veranderen !

  Like

  1. Helemaal mee eens, maar als een meerderheid vindt dat het wel mogelijk moet zijn, dan zal ik die opvatting tot op het bot afkraken, maar verder als zijnde de mening van de meerderheid accepteren..

   Immers, als je afziet van deelname aan coalitiebesprekingen, dan moet je de uitkomst ervan ook niet willen beinvloeden door deel te nemen aan een stemming over die uitkomst..

   Like

 3. Nee, ik vind het helemaal niet ondemocratisch, natuurlijk. Stemmen=stemmen. Ik vind het wel opvallend dat Pim als een ex-SP-er reageert hij uitlegt hoe de SP dit en dat. Als een PvdA-er reageert dan ‘vind je dan dat PvdA dit en dat’. Er spreekt uit dat dit anders gaat worden. Over de eigen blog ‘ik heb mn mening vier jaar lang gegeven’, ja dat klopt, ik ben veelbezoeker dus dat kan ik beamen. Maar nu? Deugdelijke betogen met argumenten in de raad, met hoop op uitstralende werking? Dit blog wordt in politieke kringen nauwgezet gelezen (he, sterker nog, een ex SP-er werd ooit eens te kijk gezet vanwege zn posts hier!), en toch heeft het geen effect gehad! Waarom zou dat straks anders zijn? Zeker als het niet om macht gaat? Weet je zeker dat de mensen die de Paljas steunen echt kunnen leven met goede betogen voor of tegen iets maar vervolgens GEEN stem, met als uiterst gevolg dat iets wel/niet gaat gebeuren omdat Pim aan zn experiment vasthoudt? Bestuurders die veilig kunnen blijven zitten als het vuur aan de schenen wordt gelegd, immers het klinkt fel maar uiteindelijk wordt er toch niet meegestemd. Begrijp me goed, je kunt niet terug meer, want wie A heeft gezegd moet B zeggen, maar op deze manier lijkt het toch echt op een verbaal verlengstuk van je blog. Je zou kunnen zeggen dat de gemeenteraad daar niet voor bedoeld is (nee, je hoeft nu niet de boel om te draaien en te zeggen ‘is de raad dan wel voor ‘). Maar ook hier geldt weer dat je altijd kunt zeggen dat het een nieuwe manier van politiek bedrijven is…

  PS. Het zou verfrissend zijn als je nu eens niet zegt (i) ik had hem slimmer ingeschat, of (ii) dat ik mijn oude partij aan het verdedigen ben. Da’s een beetje goedkope rethoriek.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s