Neus lang

betaaldparkerenVanavond de commissie grondgebied, waarin digitalisering “parkeerdienstverlening” zal worden behandeld.

Mooi vind ik dat, de bewoners van de buiten/binnenstad wordt een volstrekt overbodige parkeervergunning aangesmeerd en dat heet dan nu opeens “parkeerdienstverlening”.

Die gaat gedigitaliseerd worden, wat wil zeggen dat je nu je gegevens rechtstreeks mag invoeren in de gemeentelijke database.

Als uitvloeisel van deze digitalisering komt de papierenvergunning (die je achter de voorruit moest plakken) te vervallen.

Maar als dit bewijs dat je vergunninghouder bent komt te vervallen, hoe kun je dan nog controleren dat je vergunninghouder bent?

Het voorstel (dat U hier kunt lezen) geeft daarover geen uitsluitsel.

Men gaat daarover in overleg met de handhaving en als blijkt dat herkenning noodzakelijk is, dan zal er gezocht worden naar een oplossing.

Doodmoe wordt ik ervan. Dat geheimzinnige gedoe over wat ze van plan zijn, terwijl iedereen op zijn vingers kan natellen wat er gaat gebeuren.

Natuurlijk is “herkenning” noodzakelijk, je wilt van iedereen die geparkeerd staat weten of hij een bewoners of bezoekersvergunning heeft. Als de papierenvergunning vervalt blijft alleen maar kentekenherkenning over.

De apparatuur daarvoor bestaat al enige tijd. In Amsterdam rijden al geruime tijd auto’s rond die scannen of je kenteken in de gemeentelijke database voorkomt en zo niet, dan krijg je een bekeuring.

Dat willen ze klaarblijkelijk ook in Enkhuizen. Daarvoor moet apparatuur aangeschaft worden, maar dat laat men nog even in het midden, want de kosten ervan vallen misschien niet mee.

Eerst maar eventjes digitalisering goedkeuren, dan een apart voorstel om de bijbehorende apparatuur aan te schaffen, met als bijbehorende bonus dat die apparatuur ook betaald parkeren binnen bereikt brengt.

Ik zie de verwijten van Noorman en Bokhove al weer  voor me. De gang van zaken die ik hierboven omschrijf staat niet in het raadsvoorstel, dus speculeer ik. Wat natuurlijk ten strengste verboden is want raadsleden worden nu eenmaal geacht niet verder te kijken dan hun neus lang is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Neus lang”

 1. Ter info: Het voorstel is na een ordevoorstel ingediend door Lijst Quasten dit terug te geven aan het college en gesteund door een meerderheid waar óók oppositiepartijen bij gerekend kunnen worden, ook inderdaad teruggenomen en zal niet in de raad behandeld worden.
  Opdracht is om met een ander voorstel te komen welke meer in lijn is met het coalitieakkoord en dus te kijken naar de scherpe kantjes en rafelranden.
  Het is niet realistisch om het hele systeem paar maanden voor de GRV volledig op de schop te gooien gezien de discussies en verschillende standpunten in voorgaande jaren.

  Like

 2. Als het over parkeren gaat mag je speculeren zo veel als je wilt 😉
  (Die andere post had ik ook al klaar maar die zou het soort zuigende Calimero passages in je blogposts alleen maar in de hand werken. Heb hem dus weer verwijderd. :-D)

  Like

 3. Hoezo is het parkeervergunning beleid compleet overbodig? Bij mij in de buurt (vissersbuurt) is parkeren net een stoelendans, er zijn zelfs veel mensen die gewoon nog een keer de deur uitgaan om hun auto op een betere plek (bijv niet onder een boom) te zetten als ze al een plekje hebben.
  Het zinloze er aan is vooral dat de vergunningsplicht maar tot vroeg in de avond of zelfs laat in de middag geldt, als je wat verder op werkt staat er alsnog iemand zonder vergunning op je plek.

  En misschien heb ik wat gemist maar in de buitenstad heb je toch geen parkeervergunning nodig?

  De nieuwe voorstellen zijn echt belachelijk in mijn ogen. Wat nou goedkoper, volgens mij betaalde ik dit jaar 22,50, precies tussen de nieuw voorgestelde bedragen in. En waar heb je het over, als het om +/- 2 euro gaat op de kosten van autobezit.

  Parkeerkaarten kocht ik voor 50 cent in 2012, die waren 5 uur geldig, dat lijkt me niet duurder dan 10 cent per uur. Ja als ze kort blijven, maar wederom waar hebben we het over.

  Minder gebruik maken van de diensten van P1, tja als het voor het eerst in vele jaren een goed zou gaan met de jaarlijkse parkeervergunning-aanvraag hoef ik ze niet 10 keer te bellen en twee keer bij de gemeente langs voor een tijdelijke parkeervergunning. Het gaat elk jaar per definitie fout bij aanvraag via internet. Ik hou mijn hart vast voor weer een nieuw systeem.

  Ik snap echt niets van het gezeur om die paar euro’s voor mezelf en wat dubbeltjes voor visite, je kan er door een jaar heen nog geen halve tank benzine van kopen.
  En daar weer vele tienduizenden euro’s in investeren voor een potentiële besparing van 6000 per jaar. (Als ik het goed begrijp)

  Nog een puntje van ernstige irritatie is dat er alleen al bij mij in de straat 3 Duitse kentekens staan met een parkeervergunning. Geen wegenbelasting en extreem hoge BPM betalen (dat scheelt duizenden euro’s en is zover ik weet nog illegaal ook bij meer dan x weken permanent in Nederland verblijven) maar wel een parkeervergunning. Dat vind ik nou raar. Dan parkeer je maar bij het station zoals andere toeristen moeten.

  Like

  1. Voor de goede orde, ik hanteer de volgende begrippen.

   Binnen/binnenstad, dat is het gebied waar vroeger het parkeervergunning stelsel gold, met als grens Plantsoen,Spaansleger, Oude gracht, SvL park en Parklaan.

   Alles wat daarbuiten ligt, maar wel binnen de Vest noem ik buiten/binnenstad.

   Verder betwist ik niet de noodzaak van parkeerregulering voor de binnen/binnenstad maar regulering van de buiten/binnenstad is volstrekt overbodig. Daarmee los je geen enkele probleem op dat zich in de binnen/binnenstad voordoet.

   Dus vergunningenstelsel prima, maar dan alleen daar waar regulering noodzakelijk is en niet voor het gehele gebied binnen de Vest.

   De besparing die een en ander oplevert stelt inderdaad niets voor. Grappig is dat de SP (die altijd zei tegen betaald parkeren te zijn) nu een college tot stand heeft gebracht waarin de meerderheid voorstander van betaald parkeren is.

   .

   Like

   1. Pim, ik gaf met name voor de vaak meelezende gemeenteraadsleden nog eens mijn kleine burger meninkje. Tegen jou had ik het al gezegd en was ook niet tegen jouw stuk als wel het beleid gericht. Ben voor parkeervergunningen in binnen-binnenstad maar zorg toch eens dat het huidige systeem goed werkt voor het weer op de schop te gooien. En lastenverlichting voor autobezitters in het duurste stukje binnenstad lijkt me onzinnig (geef het liever aan de minima, die wonen hier nagenoeg niet) en die paar euro is op z’n best symboolpolitiek.

    Like

    1. Ik ben ook bang voor een compleet fiasco bij het invoeren van weer een ander parkeersysteem, waardoor er in plaats van bezuinigd weer een hele grote kostenpost ontstaat die andere voorzieningen verdrukt.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: