Openbaar

EEN PALJAS IN DE RAAD, IS ME WEL 2 EURO WAARD.
EEN PALJAS IN DE RAAD,
IS ME WEL 2 EURO WAARD.

Uit een reactie van Stella Quasten maak ik op, dat ze nog niet wil reageren op het digitaal parkeren voorstel van het college, maar daar eerst intern overleg wil voeren.

Dat is de gebruikelijke reactie van politieke partijen en ook logisch gezien de wijze waarop ze zichzelf organiseren.

Het verschil tussen Paljas en politieke partijen is, dat je dit soort van discussies beter in de openbaarheid kunt voeren,  zodra dat iedereen die dat wil zijn steentje bij kan dragen, terwijl politieke partijen de zaken eerst intern willen bespreken.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat een grote groep mensen hun steentje willen bijdragen, maar daar staat tegenover dat het ook maar een heel kleine groep is die via politieke partijen invloed wil uitoefenen.

Maar hoe dan ook, het streven van Paljas is er op gericht zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de discussie over zaken die ons allemaal raken.

Het voornaamste middel daarbij is dit weblog, toegankelijk voor iedereen die aan de discussie wil deelnemen. Het bestaat al meer dan 4 jaar en het logenstraft de bewering dat internetdiscussies altijd uitmonden in oeverloos gekanker.

Ik ben er trots op dat dit in de afgelopen 4 jaar nauwelijks is gebeurd.

Een openbare discussie verdient in mijn ogen de voorkeur omdat ik weiger te aanvaarden dat wijsheid alleen maar aanwezig is in de burelen aan de Breedstraat. Ook buiten de gemeentelijke hofhouding moeten er mensen zijn te vinden zijn met verstand van zaken.

Dat ze eerst lid moeten worden van een politieke partij om dat te kunnen tentoonspreiden lijkt me een extra barrière.

Of zij hun bijdrage aan de discussie al dan niet anoniem willen leveren doet wat mij betreft niet te zake. Het gaat immers, zoals politici ons altijd graag willen doen geloven, om de inhoud en niet om de poppetjes.

Een van de meest hypocriete verklaringen uit de politieke koker, omdat bij herhaling blijkt dat het in de politiek in hoofdzaak om de poppetjes gaat en inhoud er meestal omheen wordt gedrapeerd.

Kortom, waar de politiek haar standpunten het liefst binnenskamers bepaalt, doet Paljas dat het liefst in het openbaar.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Openbaar”

 1. Wat is er mis mee om eerst binnen de eigen (steun)fractie te overleggen hoe het beste om te gaan met dit of welk ander voorstel dan ook om daarna in het openbaar debat dit te vertalen? Lijkt me de juiste weg om te bewandelen in plaats van op voorhand alleen maar voor of tegen te roepen een site of waar dan ook.
  Voor beide stellingnames lijkt het mij namelijk wel noodzakelijk en gewenst om daar een goede argumentatie/onderbouwing bij te leveren. Dat doet ook geen recht aan waar jij zo’n sterk voorstander bent, namelijk discusse, verantwoording en duidelijkheid IN de raad.

  Like

  1. Ik zeg ook niet dat er iets mis mee is, maar alleen dat politieke partijen nu eenmaal zo georganiseerd zijn.

   Ik ben niet op voorhand tegen, ik was al die tijd al tegen het in stand houden van parkeerregulering voor de buiten/binnenstad en het is voor mij dus makkelijk dat standpunt te herhalen.

   Dat ligt voor jou nu iets ingewikkelder omdat je deel uit maakt van een coalitie die het huidige college ondersteund en je dus rekening moet houden met de gevoeligheden van andere coalitiegenoten m.b.t de voorstellen die het college indient.

   Van een discussie in de Raad heb ik de afgelopen 4 jaar eigenlijk niet zoveel gemerkt. Men geeft wat stemverklaringen af, maar zelfs daarover gaat men nauwelijks met elkaar in discussie.

   Van tijd tot tijd wisselt men wat hatelijkheden uit, dat is het wel zo’n beetje.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s