Vierde vraag

langbroek-1Het was me even ontgaan, maar fractievoorzitter Langbroek (van de fractie Langbroek) heeft voor de derde keer vragen gesteld over hetzelfde onderwerp. Het gaat over het beleid mbt buitenlanders die de parkeerverordening in Enkhuizen overtreden. De vragen kunt U hier  lezen.

De eerste keer betrof het een mondelinge vraag aan wethouder Kok, die de kwestie op deskundige wijze omzeilde. Toen ik daar op mijn blog aandacht besteedde, liet Langbroek weten dat te beseffen en er op terug te zullen komen, hetgeen maanden later gebeurde door middel van schriftelijke vragen.

Het antwoord daarop was een nieuw rookgordijn, ditmaal van de burgemeester zelf. Daarover schreef ik het volgende.

En dan nu, weer maanden later, nieuwe vragen van Hans. “Hoe hij de intentie van de antwoorden van  het college op zijn eerder vragen moet duiden.”

Het probleem met Hans is natuurlijk dat hij lijdt aan het Scrabble Syndroom en altijd voor de hoogste woordwaarde gaat. Dit leidt er gewoonlijk toe dat hij relatief eenvoudige zaken het liefst zo ingewikkeld mogelijk voorstelt.

Feit is, dat er over het incasseren van boetes voor parkeerovertredingen slechts overeenkomsten zijn met Duitsland, Belgie en Zwitserland. Daar uit volgt dat het geen enkele zin heeft parkeerboetes uit te delen aan auto met een ander buitenlands kenteken dan uit deze drie landen.

Het geeft administratieve rompslomp die alleen maar geld kost. Het is dus staand beleid om dat niet te doen. Het is moeilijk voorstelbaar dat (destijds) wethouder Kok niet op de hoogte was van dat beleid.

Het is evenmin voorstelbaar dat burgemeester Baas niet op de hoogte zou zijn van dat beleid, maar men geeft er nu eenmaal de voorkeur aan  om om de hete brij heen te draaien.

Mag je in dit verband van liegen spreken? Dat is niet verstandig want in Nederland zijn leugenaars juridisch beschermt. Het volstaat namelijk niet dat je aantoont dat betrokkenen een onwaarheid vertellen. Je moet ook kunnen aantonen dat men “wist” dat men een onwaarheid vertelde.

Dat lukt alleen als er een (door Kok ondertekende) schriftelijke instructie bestaat aan de boa’s om (bijvoorbeeld) auto’s met een Pools kentekenen (in geval van parkeerovertredingen) niet te bekeuren. Zolang je zo’n instructie niet kunt produceren kan het college altijd blijven beweren dat zij niet wist dat dit de praktijk van alledag was en mag je dus niet zeggen dat ze liegen.

Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat ze dat met regelmaat doen, maar als gezegd, dat mag je niet zeggen, want anders heb je zo maar een proces aan je broek waarin je wordt gevraagd dat te bewijzen.

Gelukkig kun je niet vervolgd worden voor het hebben van een overtuiging. Voor Raadsleden gelden er echter zwaardere normen.

Het hebben van zo’n overtuiging heeft in het verleden al een geleid tot reprimandes vanuit het college. Zoals voormalig wethouder Boland het ooit uitdrukte. Ik heb er recht op dat U hetgeen ik U vertel voor waar aanneemt.

Hans vraagt het college dus nu naar de intentie van het college bij het beantwoorden van eerdere vragen. Als hij denkt dat het college daar op zal antwoorden, “het was de bedoeling om U een rad voor de ogen te draaien”, dan heeft hij het mis.

De intentie van het college zal altijd zijn de Raad zo goed en volledig mogelijk antwoord te geven op de gestelde vragen.

Zijn tweede vraag, waarom worden er alleen parkeerboetes uitgedeeld aan Nederlanders, Duitsers, Belgen en Zwitsers is concreter, maar het antwoord daarop heb ik hierboven al beschreven. Als het antwoord daarop binnen is, kan Langbroek over een paar maanden zijn vierde vraag stellen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Vierde vraag”

 1. Da’s afwachten, Info.
  Ik ben het met Hans eens dat dit besproken moet worden. Mijn persoonlijke ergernis is: Ik kan dus met behulp van een Poolse vriend die autobezitter is gewoon overal ongestraft in Enkhuizen parkeren. Die kentekens worden ontzien.
  Nederlandse wetten in Nederland gelden voor iedereen, of je nou bezoeker bent of woonachtig.

  Like

  1. De wet geldt wel voor je vriend, alleen wordt hij niet toegepast omdat het rompslomp geeft. Een andere wet, die evenmin wordt toegepast is dat elke ingezetene die beschikt over een auto met een buitenlands kenteken toch wegenbelasting dient te betalen.

   Als we uitgaan van 10.000 Poolse werknemers met een auto in Westfriesland, die hier min of meer permanent wonen dan “kost” ons dat alleen in Westfriesland al snel 3 tot 4 miljoen per jaar aan gederfde belastinginkomsten.

   Ook zal een deel van de BPM (als de wagen in Nederland is gekocht, maar naar Polen wordt uitgevoerd om daar een Pools kenteken te krijgen, kunnen worden terug gevorderd.

   Elke ingezetene is dus niet alleen verplicht verzekert volgens de Nederlandse sociale wetten (en kan daar ook rechten aan ontlenen) hij is ook verplicht wegenbelasting te betalen. Dat die verplichting massaal wordt ontdoken mag duidelijk zijn.

   Like

   1. Pim, das even meer informatie dan waar ik op gerekend had. Mag ik dan wel de conclusie trekken dat Hans hier een hangijzer opvoert die van warm tot heet mag gaan?.

    Like

    1. Nee hoor, waarover ik schreef is een zaak van de belastingdienst en daar heeft Hans geen enkele invloed op. Het is slechts een illustratie van het feit dat autoriteiten graag een oogje toeknijpen als hun dat beter uitkomt.

     Like

     1. Nouja.. belastingdiensten etc is een stap verder.
      Even terug naar parkeer boetes: Er is gekozen voor een wet die deels correct wordt uitgevoerd, en gekozen voor een “oplossing” wanneer die wet niet correct wordt uitgevoerd. Die laatste zint me niet zo, en ik denk dat Hans dat ook ietwat dwars zit.

      Er zijn oplossingen te over om aan te dragen, maar als niemand de discussie heropent dan komen die oplossingen nooit ter tafel.
      Alles wat ik denk schijnt al eerder genoemd te zijn, maar we zitten dus nog steeds met een rammelend beleid. Men kan toch moeilijk zeggen: Als we er niet uit komen, laten we de zooi maar in het midden verder laten wegrotten. Dan zouden we het hier over voorkeurs-politiek hebben.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: