Stootje

Het dient gezegd, oud-wethouder Franx heeft woord gehouden en is afgelopen vrijdag langs geweest om onder genot van koffie en appelgebak (je krijgt per slot van rekening niet elke dag een oud-wethouder op visite) zijn versie op de machtswisseling te geven.

Veel nieuwe gezichtspunten leverde dat niet op. Wel werd duidelijk dat hij mijn hypothese (een herenakkoord) niet had gelezen en dat hij en zijn partij daar ook geen deelgenoot van was geweest.

Daar was ik trouwens ook niet van uitgegaan.

Maar misschien is er ook helemaal geen formeel “akkoord” geweest, maar gewoon een geniale inval van onze  “rasoverlever” Boland, die (door zijn functie ter beschikking te stellen) voor zichzelf een uitstekende uitgangspositie heeft geschapen voor de volgende verkiezingen.

Ga maar na, hij heeft binnengehaald wat hij wilde binnenhalen. De Drommedaris. En wel met een zodanige meerderheid, dat zelfs al vindt er een kostenoverschrijding plaats, er vanuit de Raad nauwelijks protesten te horen zullen zijn.

De afwikkeling van het SMC zal ook geen problemen opleveren, want de nieuwe coalitie zal alles accepteren waar de nieuwe wethouder mee komt, terwijl de oude coalitie nauwelijks recht van spreken heeft.

Kortom Boland kan in alle rust de komende verkiezingen afwachten. Nieuwe (en nog veel zwaardere bezuinigingen dan tot dusver) zullen voor het conto van het nieuwe college komen.

Over een jaar zijn Kok en Boland weer lijstrekken en werpen ze zich uitgerust op de verkiezingsstrijd. Franx zoekt een nieuwe uitdaging buiten Enkhuizen heb ik begrepen en dat gaat hem ook wel lukken denk ik. Zeker  gelet op de energie die hij er in steekt.

Kortom een prettig samenzijn dat gladjes verliep in weerwil van de opmerking die ik maakte bij zijn binnenkomst.

Jan had namelijk zijn legendarische laarzen aan die hij eerder ook al eens aan de Enkhuizer bevolking had getoond. Bij het zien er van stelde ik voor de tafel al vast leeg ter ruimen, wat weer een reactie opleverde die ik niet zal herhalen.

Maar Jan kan wel tegen een stootje en is bovendien veel te veel bezig met andere zaken om zich (over wat dan ook) nog druk te maken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Stootje”

 1. Het zal allemaal wel. Ik vind dit om eerlijk te zijn een wat slappe ”afsluiting” van het tijdperk J.Franx. Er is meer in de achterkamer besloten dan wat hier nu word weergegeven en dat de ”waarheid” door Jan verteld zou moeten worden zoals geschreven in de social media verbaasde mij eerlijk gezegd al. Geen enkele persoon welke politiek(betaald) betrokken is of geweest is hangt zijn vuile was buiten. Dit zal door meerdere personen ook aan hem meegedeeld zijn.Daar twijfel ik niet aan want met klokkenluiders loopt het meestal niet lekker meer. Ik blijf ten alle tijde nieuwsgierig naar de EVF subsidie voor de Drom. Een waanzinnig iets wat mij in ieder geval lang zal boeien. EVF schijnt in EH nogal in trek te zijn . Dit volg ik met veel belangstelling. Is in ieder geval openbaar of in te zien.

  Like

 2. Ik moet zeggen dat, hoewel we zo onze momenten hadden, uiteindelijk best goed met Jan Franx kon opschieten. Hij heeft/had het hart op de tong en dat vond en vind ik verfrissender dan het politieke gedrag dat we van met name de landelijke partijen gewend zijn. Ben wel teleurgesteld in ‘de waarheid’ die dus niet veel meer was dan wat we al wisten. Het woord suggereerde wat meer. Overigens eens met de analyse, ik was er dan ook voorstander van dat meer benadrukt werd dat de positie van 1 der wethouders onhoudbaar was, zodat dit ook meteen voor 2014 helder was.

  Like

  1. Had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. Franx beredeneert de zaken vanuit hetgeen hij heeft meegemaakt, trekt daaruit een conclusie en beschouwd die conclusie als de waarheid.

   Je kunt spreken van een lawine van gebeurtenissen die iedereen vanuit zijn eigen perspectief beschrijft, Volgens de coalitie werd die lawine veroorzaakt door buitensluiten van de coalitie partijen. Volgens de oppositie werd zij veroorzaakt door het feit dat wethouders hun functie ter beschikking stelden.

   In mijn visie bestaat de sneeuwbal (die de lawine veroorzaakte) uit de constatering dat Boland het budgetrecht aan zijn laars had gelapt.

   De draagwijdte van die constatering zal de meerderheid van raadsleden zijn ontgaan en dus beschouwen ze het ook niet als een mogelijke oorzaak van die lawine.

   Uit een opmerking van Franx heb ik begrepen dat dit besef pas later is doorgedrongen, maar toen was de lawine al in volle gang en viel ze niet meer te stoppen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: