Voorstellen

cdaBij het CDA in Enkhuizen is het inmiddels ook doorgedrongen dat men tot de oppositie behoord en wat doe je dan om jezelf toch een beetje op de voorgrond te plaatsen. Je stelt vragen aan het college.

De laatste vragen die het CDA stelde dateren volgens mij al weer uit 2011 en hadden betrekking op cameratoezicht, maar daar hebben we verder nooit meer wat van gehoord.

Deze keer gaat het over HVC, het bedrijf dat bij ons (tegen niet geringe kosten) het huisvuil ophaalt. De gemeente is een van de 58 aandeelhouders van dit nog steeds verliesmakende bedrijf.

De directie van HVC heeft het snode plan opgevat om een meerderheidsbelang te nemen in een ander verliesgevend bedrijf namelijk Stadsverwarming Purmerend BV. Dat bedrijf is van plan een biowarmtecentrale te bouwen in Purmerend. HVC produceert biogas, maar leidt daar nog steeds verlies op.

Op zichzelf lijkt het geen slecht idee, dat de regionale  producent van biogas deelneemt in de activiteiten van een toekomstige regionale afnemer van biogas, maar binnen het CDA denkt men daar kennelijk anders over.

Dat kan natuurlijk, maar in plaats van aan te geven waarom zij dat vindt, stelt ze vragen aan het college.

Zo wil men van het college weten of het bereid is om (voor dat men een besluit neemt tijdens de aandeelhoudersvergadering van HVC) dat besluit in de  gemeenteraad te bediscussiëren. Dat lijkt me op zichzelf prima, maar houdt natuurlijk wel in dat de gemeenteraad als geheel zich dient te verdiepen in de bedrijfsvoering van de HVC, wil ze daar een afgewogen oordeel over kunnen geven.

En daar zit hem vrees ik toch een beetje het probleem.

Men heeft het afgelopen jaar op basis van uiterst summiere gegevens bijna een half miljoen uitgetrokken om de eigen ambtelijke organisatie  te verbeteren. Men heeft op basis van (alweer) uiterst summiere gegevens van de stichting Drommedaris een aanzienlijke investering gedaan in het gebouw dat die stichting wil gaan exploiteren.

En dan wil men nu plotseling gaan discussiëren over de juistheid van een bedrijfsplan van een bedrijf waar de gemeente een minderheidsbelang in heeft?

Van mij mag het natuurlijk en ik zie zo’n discussie ook met belangstelling tegemoet, maar gelet op de discussies die er in het verleden hebben plaats gevonden over bedrijven en instellingen waar de gemeente een meerderheidsbelang in (of bij) heeft stel ik me er weinig van voor.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Voorstellen”

  1. Waar natuurlijk weer tegenover staat dat weer andere aandeelhouders laten weten dat er geen vuiltje aan de lucht is. Kortom wil je daar iets zinnigs over kunnen zeggen zul je je moeten verdiepen in de bedrijfsvoering van de HVC.

   Het CDA vraagt er zelfs om de Raad te raadplegen voordat het college een standpunt inneemt. Prima wat mij betreft, maar het lijkt me niet verstandig als de Raad haar standpunt over de bedrijfsvoering baseert op een paar krantenberichten.

   Like

  1. De situatie is inderdaad uiterst zorgelijk, maar de vragen spitsen zich volgens mij toe op een overname van een biogas afnemer in de regio.Voor je daar iets zinnigs over kan zeggen, moet je de motivatie er voor weten.

   Volgens mij verdiepen de raadsleden zich nauwelijks in de bedrijfsvoering van de eigen ambtelijke organisatie of bijvoorbeeld die van de Drom. Wie durft te zeggen (en op basis van wat) dat een deelname in de Purmerends biogaswarmtecentrale een slechte zaak is?

   Er zijn inderdaad een aantal activiteiten van HVC waar je vraagtekens bij kunt zetten, maar of de biogaswarmtecentrale daar ook bij hoort is nog maar de vraag.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: