Financiële afspraken

DromWaar ik mij, in de inmiddels achter ons liggende discussie over de Drom, nog het meeste zorgen over maakte was de verwevenheid die er bestond tussen stichtingsbestuur en college waarbij de financiële beloften van het stichtingsbestuur klakkeloos werden overgenomen door het college.

Zo kon je bij de exploitatiebegroting van het stichtingsbestuur de nodige vraagtekens zetten, maar de die moeite heeft het college zich nooit genomen.

Een door het stichtingsbestuur afgegeven bijdrage aan de verbouwingskosten van € 100.000,-  (terwijl men volgens de laatst bekende cijfers over een eigen vermogen beschikte van minder dan honderdduizend euro) werd ook als “zekerheidje” mee genomen in de beschouwingen.

Inmiddels heeft de gemeente een extra subsidie gekregen via  de BankGiroloterij en laat vice-voorzitter Mooyman via het NHD als vast weten wat HIJ met dat geld gaat doen.

Een deel daarvan gaat besteed worden aan de inrichting. Volgens de laatste berichten waren die begroot op € 600.000.- en was daarvoor (tot op heden)   € 450.000,- bijeengebracht

Maar dat het stichtingsbestuur de vrije beschikking krijgt over extra subsidiegelden is natuurlijk niet in overeenstemming met hetgeen er door de gemeente werd gesteld. Als er extra subsidie zou worden verkregen dan zou die  gestort worden in de algemene reserve.

De kosten van de verbouwing liggen vast, ondermeer als gevolg van de motie Dellemans. De stichting zelf zou zorgdragen voor de kosten van inrichting en daarnaast zou ze € 100.000, bijdragen in de kosten van de verbouwing.

Het risico voor kostenoverschrijdingen bij die de verbouwing liggen volledig bij de gemeente. Het kan toch niet zo zijn, dat als de gemeente een subsidie krijgt voor de kosten van de verbouwing, het stichtingsbestuur vervolgens bepaald waar dat geld aan moet worden uitgegeven.

Gelukkig hebben we nu een nieuw college dat misschien meer bereid is om opening van zaken te geven over de financiële afspraken tussen stichting en gemeente. Maar dan moeten daar natuurlijk wel vragen over worden gesteld. Ik wacht met spanning af.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Financiële afspraken”

  1. Het gaat volgens de krant en de site van de Drom om 350.000,– (en niet 400.000,–).

   Nergens zegt de Stichting, dat dit bedrag terugvloeit in de algemene reserve van de gemeente Enkhuizen. Integendeel, het bedrag zou nodig zijn om de verbouwing af te ronden en voor de inrichting.

   Is dit een truc om de BGL te laten geloven, dat de financiering nog niet rond was?

   Of worden eerder doorgevoerde bezuinigingen weer ongedaan gemaakt, nu er ineens extra geld boven die 2.512.000,– beschikbaar lijkt te zijn?

   Like

   1. Geen idee. Ik weet alleen dat het bestek vastligt. de bouwer het voor die prijs doet EN dat nieuwe subsidies die worden binnengehaald in de Algemene Reserve vloeien. Als gemeente zou ik de stg daar uiteraard aan houden, en wsl hebben ze daar ook geen problemen. Immers, de stg mag blij zijn dat de gemeente ze zo gesteund heeft.

    Like

 1. Volgens mij heeft het geheel een Bruin Bijsmaakje. Caspar Mooyman, vice voorzitter van de Drommedaris, en ex wethouder Bolland kennen elkaar uit de tijden van het oprichten van de Bruine Vloot en zeilvaart Enkhuizen. In die tijd beleefde de Drommedaris ook haar hoogtepunt qua bezoekersaantallen. Nu wordt hun bestuurlijkedoordrukkunde toegepast op het “behoud” van de Drommedaris en kunnen ze van hun oude dag genieten in hun herensociëteit “De kleine club”
  Het lijkt Rommeldam wel, alleen ging In 1959 de sprookjesstad failliet en hield op te bestaan (wikipedia)

  Like

  1. Sublieme vergelijking, maar de harde werkelijkheid is natuurlijk, dat Olie B. Bommel het (als heer van stand) altijd uitstekend heeft kunnen vinden met Joris Goedbloed.

   Like

    1. Uw eruditie doet mij deugd, maar omdat het gemene volk meeleest de vertaling “dat ongehoorde rijkdommen ons nu in de schoot vloeien”.
     Overigens lijken de profetische woorden van Professor Joachim Sickbock “men zal nog van mij horen” me ook wel toepasselijk.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s