Gevoelens

Ontdaan
Ontdaan

Ik lees in het NHD dat burgemeester Baas “ontdaan” was over de reacties die volgden op zijn speech ter gelegenheid van het afscheid van de onze 3 wethouders.

De opmerking staat boven een verslag van de presidiumvergadering, die na de raadsvergadering plaatsvond. Die wordt niet uitgezonden en er zijn ook geen audioverslagen van beschikbaar.

Ik ga dus af op hetgeen de (altijd uiterst betrouwbare) verslaggever van het NHD heeft opgetekend.

In zijn speech had Baas zijn verontschuldiging aangeboden voor de grove bejegening van wethouders en ambtenaren door leden van de Raad. De daarop volgende dag had hij (alweer in het NHD) die opmerking nog verder verduidelijkt door te stellen dat raadsleden de wethouders hadden uitgemaakt voor leugenaars en manipulators.

Daar waren wat reacties op gekomen van raadsleden die zich aangesproken voelden (Langbroek en Quasten) en dus voelde de burgemeester (vanwege de heftigheid van die reacties) zich nu wat “ontdaan”.

Waarschijnlijk omdat hij van mening is, dat het hem vrij staat raadsleden van dingen te betichten (zoals wethouders voor leugenaars uitmaken) die ze in werkelijkheid niet hebben gedaan. Althans het bewijs daarvoor heeft hij tot op de dag van vandaag niet geleverd.

Volgens mij heet zoiets in gewoon Nederlands, iemand ergens valselijk van beschuldigen. Nu is zoiets in de politiek niet ongewoon, maar het klinkt toch een beetje raar uit de mond van iemand die zegt de intentie te hebben de omgangsvormen te willen verbeteren.

Mijn advies zou dan zijn, er mee op te houden om anderen valselijk te beschuldigen.

Een excuus daarvoor zou voor de hand hebben gelegen, maar dat past weer niet in de bestuurscultuur waar Baas zo’n voorstander is. Of zoals hij het uitdrukte “Ik weiger een openbaar evaluatiegesprek over mij”.

Beslotenheid
Beslotenheid

Wat hij daarmee eigenlijk wil zeggen is, dat hij weigert om verantwoording af te afleggen over de uitspraken (in dit geval valse beschuldigingen) die hij (in zijn functie als burgemeester) in het openbaar heeft gedaan. 

Daarmee is de bestuurscultuur, die Baas zo na aan het hart ligt, afdoende geschetst. Hij mag in het openbaar wel raadsleden valselijk beschuldigen, maar die mogen daar in het openbaar geen kritiek op hebben. Zijn opmerking, dat die kritiek niet in het openbaar (internet), maar in de Breedstraat moet worden uitgesproken krijgt daarmee ook een diepere betekenis.

In de Breedstraat kan hij iedereen die kritiek heeft de mond snoeren door hem of haar het woord te ontnemen. Hetgeen ook van tijd tot tijd gebeurd. Maar op het internet ontbreekt die mogelijkheid. Zeer tot het verdriet van Baas.

Hopelijk komt Baas eerdaags tot het besef dat zijn pogingen om critici de mond te snoeren tot mislukken gedoemd zijn.

Fractievoorzitter Stolk (SP), wiens weerzin tegen openbaarheid ook met de dag duidelijker wordt, probeerde de burgemeester te hulp te schieten door het te doen voorkomen als of het debat over personen ging en dus in beslotenheid moest worden voortgezet.

gevoel
gevoel

Een bekende uitvlucht. Als je het niet over iets wilt hebben, dan roep je dat het over personen gaat. De burgemeester deed zijn uitspraak in functie en ook de raadsleden werden op hun gedrag in functie aangesproken. Het betrof hier een verschil van opvatting tussen functionarissen en daar zou je (in een wat opener bestuurscultuur) gewoon over moeten kunnen praten.

De opmerking van Derrick Stomp (VVD) bleek wel effectief. “Als we over elkaars gevoelens gaan praten leidt dat nergens toe”

Grappig om dat uit zijn mond te horen. Drie maanden geleden had hij het over zijn “gevoel” te zijn buitengesloten.

Als hij dat gevoel toen een beetje had weten te onderdrukken, dan waren we niet in een bestuurscrisis terecht gekomen en had hij de Enkhuizer belastingbetaler een hoop geld bespaard.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Gevoelens”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s