Overhead

Overhead?
Overhead?

In mijn vorige bericht schreef ik over het overhead percentage dat deel uitmaakt van de personeelskosten. Dat bedraagt om en nabij de helft van de personeelskosten die gemeente gebruikt om de kosten van een programma te berekenen.

Je kunt overhead zien als kosten die een organisatie aan zichzelf besteed en in dat opzicht is zou het een maatstaf kunnen zijn voor de efficiëntie van zo’n organisatie.

Omdat overhead een belangrijke rol speelt bij de kosten die de gemeente (i.v.m. het streven naar kostendekkendheid) aan haar burgers in rekening brengt, lijkt me inzicht in de materie gewenst.

In het kader van de samenwerking  van de drie SED gemeenten had ik bijvoorbeeld al een vergelijking verwacht tussen de overhead percentages van de drie gemeenten.

Raadslid Noorman heeft volgens mij in dat verband ook al aangedrongen op heldere parameters om het voorgestelde samenwerkingsverband te kunnen beoordelen. Overhead lijkt me daar een van.

Ook betoogde de burgemeester Baas, dat er bij de invoering van LEAN management besparingen ten aanzien van overhead zouden plaatsvinden.

LEAN management ging echter over procesoptimalisatie. Met andere woorden efficiënter werken waardoor je met minder mensen dezelfde taken kunt uitvoeren.

Dat zou een besparing kunnen opleveren doordat je op termijn minder mensen in dienst hoeft te houden, maar daarmee breng je het overhead % niet omlaag, maar eerder omhoog, omdat je de indirecte kosten nu moet spreiden over minder medewerkers.

Ik besef dat mijn kennis op dit gebied onvoldoende is, maar wellicht kan wethouder Franx zijn onschatbare kennis op dit gebied met me delen als ik een kopje koffie met hem ga drinken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: