Lakens uitdelen

lakensDe euforie die op dit moment heerst in de kringen van de nieuwe coalitie is begrijpelijk. Oppositie voeren is misschien een eervolle, maar ook een tamelijk ondankbare taak.

Hoewel er formeel sprake is van een duaal stelsel met strikt gescheiden verantwoordelijkheden van college en raad viel daar in de dagelijkse praktijk in Enkhuizen weinig van te merken. Wethouders, die bij de verkiezingen lijstaanvoerder waren bezochten met enige regelmaat de fractievergaderingen van hun partijen en dat bevordert nu eenmaal niet de controlefunctie, die men óók vanuit die raadsfracties zou moeten uitoefenen.

Zo er al verschillen van inzicht waren, dan werden die tijdens de besloten fractievergaderingen weggemasseerd en kon men zich tijdens de openbare vergadering beperken tot het ondersteunen van de collegestandpunten.

De oppositie daarentegen moet “het spel maken” zoals dat in voetbaltermen heet. Alternatieven aandragen en die beargumenteren.

Een veelgehoorde klacht daarbij was, dat de coalitie nauwelijks de moeite nam om te reageren op suggesties vanuit te oppositie. Mails met verzoeken om een reactie, werden veelal niet beantwoord. Van een echte dialoog was op dat punt nauwelijks sprake.

De officiële reden die men gaf voor het forceren van de crisis, “men voelde zich buitengesloten”  is dan ook tamelijk lachwekkend. Het aantal keren dat men de voormalige oppositie had “buitengesloten” is een veelvoud van het aantal keren dat men meent zelf te zijn buitengesloten.

Daarom hecht ik ook weinig waarde aan de officiële reden voor de crisis en geef ik de voorkeur aan mijn eigen analyse die hier heb verwoord.

Af te wachten valt of die vorm van “buitensluiten” zich in de toekomst verbetert of dat de rollen eenvoudig worden omgedraaid.

Ik vrees dat op basis van de bestaande bezetting die nieuwe oppositie het tamelijk moeilijk gaat krijgen. Waren in de oude oppositie Bokhoven en Quasten nog enigszins bereid het publieke debat niet te schuwen. Die neiging heb ik bij de nieuwe oppositie nog nooit kunnen bespeuren.

Men hielt zich schuil achter het eigen (besloten) fractieoverleg en de daar besproken opvattingen werd niet of nauwelijks met de kiezer gedeeld.

Toch lijkt me dat een normaal en noodzakelijk onderdeel van het raadsliedenwerk en vind ik het onbegrijpelijk dat men er in geslaagd is om die taak op zulk een groteske wijze te verwaarlozen.

Nog steeds heeft de VVD geen functionerende website, terwijl het in die kringen toch zo langzamerhand wel eens duidelijk zou moeten zijn, dat de stroom van gratis publiciteit voor de eigen (lees college) standpunten (via het NHD en aanverwante organen) binnen een paar dagen zal opdrogen.

Uiteraard sta ik kritisch tegenover het nieuwe college zoals ik kritisch stond tegenover het oude en als Bokhove woord  houdt (niet dat ik daar aan twijfel) dan discussiëren we op dit blog nog vrolijk verder.

Maar oppositie voeren zullen ze bij de VVD, D’66, NE en CDA toch echt zelf moeten leren en ik ben benieuwd of ze dat net zo makkelijk afgaat als lakens uitdelen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s