Iedereen tevreden

Stolk spIn spel en de knikkers schreef ik dat “het spel” mij meer boeide dan de knikkers. Onder de knikkers versta ik de dingen die politici ons vertellen, vaak spreekt men zichzelf daarbij tegen en is het wel grappig om daar op te wijzen, maar verder heeft dat niet veel om het lijf.

Veel interessanter zijn de dingen die ze ons niet vertellen en waar me moeten raden naar hun beweegredenen. Als je daar over nadenkt zou het best wel eens zo kunnen zijn, dat ik een belangrijke bijdrage heb geleverd aan de machtswisseling die nu plaatsvindt.

Op 1 november vorig jaar schreef ik een bericht onder de titel “Budgetrecht”. Daarin schreef ik, dat je op basis van de vrijgegeven cijfers in het Drom dossier maar tot één conclusie kon komen, namelijk dat wethouder Boland het budgetrecht van de Raad aan zijn laars had gelapt.

Dat is een politieke doodzonde, die er onvermijdelijk toe zou moeten leiden, dat het vertrouwen in de wethouder zou moeten worden opgezegd.

Dat is niet gebeurd, maar het zou me niet verbazen als de SP (op basis van mijn bericht) een deal heeft gesloten met de VVD. Als jullie er voor zorgen dat het college vrijwillig aftreed, dan maken wij verder geen stennis over het budgetrecht en steunen we zijn plannen met de Drommedaris.

Tegen deze achtergrond worden er plotseling een heleboel dingen verklaarbaar. Om te beginnen het mallotige debat over de begroting en het feit dat men zich “buitengesloten” voelde en om die reden meende de steun aan het college te moeten opzeggen.

De gretige reactie van het college om zijn functie ter beschikking te stellen en het stilzwijgen van onze burgemeester, die in dat soort van gevallen de betrokkenen nog wel eens wil wijzen op de gevolgen van een en ander.

Deze zaken waren me al eerder opgevallen en ik heb er dan ook over geschreven, maar nooit in verband gebracht met een “deal” die er op voorhand al was gemaakt.

De voordelen van zo’n deal liggen voor de hand. Boland ruimt zonder enige smet op zijn blazoen het veld en kan over een jaar zo weer als wethouder terugkeren. De SP krijgt datgene waarvan zij vindt dat zij daar al sinds 2010 recht op heeft. Een plek in het college. Over het feit dat een en ander een lieve grijpstuiver kost zal je verder niemand horen.

Iedereen blij, niemand gezichtsverlies. Voor de vorm wordt hier en daar nog een beetje gemopperd, maar veel heeft dat niet om het lijf. Wat wij als “politiek” krijgen voorgeschoteld is gewoonlijk niet anders dan slecht opgevoerde toneelstukjes.

De echte deals worden in de achterkamertjes en achter dichte deuren gesloten. We zullen natuurlijk nooit zeker weten of het zo gegaan is, maar alle vragen die je kon hebben bij de gang van zaken zijn in een keer opgelost.

Dus niks geklungel, maar een zorgvuldig voorbereide operatie waar uiteindelijk iedereen tevreden over kan zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Iedereen tevreden”

 1. Tjsongejonge mensen. Ik weet dat ene Pim geheel anti-Popperiaans zal beweren dat de mening die nu volgt ‘wel zal komen door het ruiken aan het pluche’ (of zo, hij kan even goed zeggen ‘nee hoor maar nu begin je er weer over, wil je daar wat mee zeggen’)… kortom, altijd prijs. Pest of Cholera.

  Hier is ie dan:

  De Da Vinci code kennen jullie die? De slinger van Foucault? Boeken als http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holy_Blood_and_the_Holy_Grail Als je maar achterdochtig genoeg ben -en geloof me, ik ben dat ook, maar dit gaat wel heel ver, vandaar ‘complot’ Pim- dan kun je elk nietszeggend feitje of Grote Gebeurtenis in je straatje uitleggen. Dat gebeurt hier boven.

  Like

  1. Dat zijn allemaal leuke woordspelletjes. `

   Maar als ik op de SP van Bokhove gestemd heb, dan zit ik met vragen, die op geen enkele manier beantwoord worden door de SP.

   Hoe heeft het kunnen gebeuren, dat de SP goedkeuring verleend heeft aan de Drom (waar van alles fout zat, ze hadden op z’n minst om berekening van de simpele onderhoudskosten kunnen vragen) en
   waarom heeft de SP de wethouder niet aangesproken op het overschreden budget (ook door Bokhove zelf als “doodzonde” gekwalificeerd)?

   Eén zaak had gekund, vreemd, dom, maar nou ja.
   Echter: twee cruciale onderwerpen benaderen, als was de SP onderdeel van de heersende coalitie?! Totaal ongeloofwaardig. Anti-Sociaal ook. Elite bevoordelend. Politiek onbenul.

   Daarbij opgeteld de verbazing, ik mag wel zeggen ontzetting, bij PvdA, Quasten en Langbroek over de Drom-switch van de SP. En zeg niet, dat ze geen contact meer hadden gehad met elkaar sinds 13 november. Plus de keus van Degens en Delleman, die Bokhove ’s erfenis net zo makkelijk inruilden voor Stolk’s D’66-mening.

   Had ik Boland gestemd, Franx, Fijma, Quasten, enzovoort, ik zou niet verbaasd zijn.

   Als er dan een andere verklaring, zou zijn, dan hoor ik dat graag.
   En kom niet aan met voortschrijdende sympathie voor theater en/of schuivende schollen.

   Like

  2. Beetje malle reactie. Wat ik beschrijf is een logische en praktische deal die je wel vaker voorbij ziet komen in de politiek.

   Boland, die als raadsleden hun budgetrecht serieus zouden nemen niet meer zou kunnen ontsnappen aan een motie van wantrouwen, krijgt (in ruil voor een vrijwillige aftocht) de mogelijkheid om over een jaar zich weer beschikbaar te stellen voor het wethouderschap.
   Sterker nog, dank zij de soepele houding van de SP staat niets een toekomstige samenwerking meer in de weg. Dat was in 2010 wel anders weet je nog.

   Verder krijgt hij ook nog een ruime meerderheid voor zijn lievelingsproject, zodat eventuele overschrijdingen van de kosten hem ook niet zullen worden aangerekend.

   Op haar beurt krijgt de SP, dank zij het vertrek van het hele college de mogelijkheid een college te vormen dat geheel aan haar wensen voldoet. Voor 12 maanden slechts, maar de kinderhand is gauw gevuld.

   Kortom iedereen blij en iedereen tevreden. De architect voor deze mooie oplossing is Baas, die Stolk ook hielp aan een informateur die hem aan het juiste advies kon helpen.

   En wat stel je daar tegenover? Een vergelijking met de De Da Vinci code. Beetje mager argument vind je zelf ook niet.

   Like

  3. Nogmaals: als ik op de SP van Bokhove heb gestemd, dan heb ik géén verklaring gekregen voor de goedkeuring door de SP op 4 december van de Drom en de budgetovertreding van Boland.

   Wat versluierende en ontwijkende stukjes, maar geen duidelijk en eerlijk antwoord.

   Like

 2. Baas kan niet anders dan de regiseur zijn. Hij is gebaat bij ”rust”in de tent. Hij word door de provincie bekeken en maakt nu ook voor de buhne een buiging richting SP. Dit zal in de provence op prijs gesteld worden. De ”waarheid”van Franx kan niet anders zijn dat hij dit niet wilde. Helaas was hij al met Baas gebrouilleerd en heeft hiermee door Baas ook zijn ”straf”gehad.

  Like

 3. Ik kon al niet geloven, dat ze zo dom waren. Dat de SP de wethouder niet wegstuurde. Dat de SP vóór de Drom stemde. Na alles wat Bokhove onderzocht en geschreven had. Ongeloof, kon niet waar zijn. Onverklaarbaar ook.

  Maar niet zij zijn dom, maar wij (jij niet Pim, ik wel), omdat we er in stonken.

  Eerst dat hele gedoe op 13 november, waarvan ik wethouder Boland als architect zie.

  Maar daarna de onwaarschijnlijke move van de SP op 4 december.
  De zogenaamd aarzelende garantievraag in tweede instantie, waarna de SP toch vóór de Drom stemde. Geheel onverwachts voor hun natuurlijke partners.

  Mevr. Quasten, die zowat van haar stoel viel. De verontwaardiging van Fijma, die had aangedrongen op controversieelverklaring om dit soort ongewenste beslissingen te voorkomen. De intense afkeer van Langbroek. Bokhove die het er helemaal niet mee eens was, maar “de fractie beslist”.

  Maar dan valt alles stil. De SP lijkt een onwaarschijnlijke voortvarendheid aan de dag te leggen.
  De anderen zwijgen in koor.

  Wat overblijft is een sputterende Franx. Die hoopt dat Pim de “waarheid schrijft, als alles achter de rug is”. Wijchers vraagt nog tevergeefs om openheid. Langbroek biedt Franx een troostwoord.

  Alles resumerend is naar mijn idee wel Boland de regisseur. Het lijkt me aannemelijk dat hij omwille van eigen schone blazoen, de andere twee wethouders heeft meegesleept. Dat de SP daarvoor aan de macht zou komen, vindt hij minder belangrijk. Zij kunnen een jaartje zijn rommel opruimen. En in 2014 maakt VVD/D66 weer nieuwe kans op het pluche. Hij heeft er, slim als altijd, het meest mogelijke uitgesleept. De Drom te pakken, het SMC laten zakken.

  De SP mag hopen dat ze geen kat in de zak gekocht heeft.
  En de binnenstad bewoners en winkeliers hopen op vergunningloos parkeren in 2014,
  En Franx hoopt op “de Waarheid”.

  Like

  1. Ik denk eerder dat de architect van het geheel burgemeester Baas is. Hij is volgens mij de enige die beschikt over voldoende overwicht om zowel Boland als Stolk te overtuigen. Gelatenheid vroeg zich in een eerdere reactie ook al af wat er was tussen Baas en Stolk, ik denk dat dit het is. Totdat Franx met zijn waarheid komt natuurlijk. 😉

   Like

   1. Inderdaad was wel heel snel informateur Keur geregeld door de burgemeester, en nog wel van SP-huize.
    Een eerdere gebeurtenis past ook in jouw verklaring.

    Waarschijnlijk wist Baas ook dat “de brief” van De Nijs een truc was om de raad op afstand te houden. Raven had argwaan gekregen en verzocht om inzage van “de brief”. Het daaropvolgende “infame” geweld en de “intrek-en-vernietig-verklaring” is ook een teken van in het nauw gedreven bestuurders. Zoiets bijzonders vroeg Raven toch niet? Dat de PvdA deze onheuse en m.i. onwettige handeling over zijn kant liet gaan, kan in verband staan met genoegdoening op ander vlak.

    Ten tijde van de Burgwal verscheen de burgemeester bij de zitting en het verhaal gaat, dat hij daarna persoonlijk een eind heeft gemaakt aan deze onverkwikkelijke strijd van wethouder Boland tegen een in zijn recht staande burger.

    Als burgemeester moet je de kool en de geit sparen en toch zien dat je de overkant bereikt. Franx en Kok hebben de boot gemist. Maar zij zijn natuurlijk wel medeverantwoordelijk voor de afgelopen periode. Op enig mededogen met burger van der Leek, hebben we ze niet kunnen betrappen. En hoe eenvoudig was het niet geweest om juist dáár in te grijpen. Dat tekent hun (gebrek aan) echte betrokkenheid bij de burger.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: