Heilloze weg

poll-boxVroeger deed ik nog wel eens een poll. Voor de grap natuurlijk want serieuze waarde heeft zo iets niet en dus ben ik er ook maar weer mee gestopt.

Maar Enkhuizen Vandaag gaat er nog wel mee door. Dit keer over de vraag of er 3 wethouders van buiten de stad de boel een jaar lang moeten komen besturen.

Geen achtergrondinformatie over de wenselijkheid en de kosten van dit plan, maar wel een wonderlijke argumentatie.

Eens ben je het als je vindt dat, “wethouders van buiten de stad hebben geen last van oud zeer en rancune tegenover zittende raadsleden. En kunnen daardoor beter de stad besturen.”

Feit is, dat veel van de (tijdens de afgelopen maanden) door de Raad genomen besluiten  een overgrote meerderheid kende.  Alleen het besluit over de Drommedaris (kosten 1,5 miljoen) leek lange tijd controversieel, maar haalde uiteindelijk toch een ruime meerderheid.

Daar staat weer tegenover dat dezelfde wethouder die dat plan verdedigde het budgetrecht van de Raad aan zijn laars lapte, maar daar had de voltallig Raad dan weer geen enkel probleem mee. Laten we het toch vooral gezellig houden was hier kennelijk het motto.

Beslissingen over investeringen in het ambtelijke apparaat (kosten meer dan 4 miljoen) werden vrijwel unaniem en zonder al te veel discussie genomen.

Als je het de afgelopen 2 maanden vrijwel eens was over € 5,5 miljoen aan uitgaven, bewijs je daarmee dan niet dat je het grotendeels eens bent met het beleid van het zittende bestuur en wat zeur je dan eigenlijk nog over oud zeer en rancune tegenover zittende raadsleden.

En  erger nog, moet je het puberale gedag van de collegepartijen “belonen” door drie nieuwe wethouders aan te trekken die ons in 2013 al gauw € 200.000,- extra gaan kosten?

Maar ook, € 30.000,- voor de waterweken kunnen we als gemeente niet opbrengen, maar als onze wethouders zichzelf demissionair verklaren raken we (als gemeenteraad) daarvan dusdanig in de war, dat we een externe adviseur (ook niet gratis) nodig hebben om ons te vertellen wat we moeten doen.

En dan verwacht je ook nog dat je door die 3 wethouders van buitenaf wel serieus wordt genomen?

Maar wie weet, mogelijk put men uit een gunstige uitslag in de Vandaag poll toch weer voldoende moed om op de ingeslagen (maar heilloze) weg verder te gaan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Heilloze weg”

 1. Een medeburger 7 jaar laten strijden voor zijn gelijk.

  Uilenbanen aankopen voor een bedrag, alsof je de grond niet zelf al in eigendom hebt (wat een aantal raadsleden werkelijk scheen te denken).

  Het SnouckvanLoosen-ziekenhuis verw(erven) en plannen maken om het gebouw te moderniseren en uit te breiden voor de bestaande huurders in de zorg.
  Vervolgens er in slagen diezelfde huurders weg te jagen naar een gebouw, waarbij je als gemeente geen enkel financieel belang hebt.
  Blijven zitten met een leeg gebouw.in de Vijzelstraat, zonder huurinkomsten en zonder zorginvulling.

  De Drom inrichten als het zoveelste theatertje in de omtrek, op basis van adviezen van de Stichting, de projectleider en de aannemer. Laconiek over budgetoverschrijding.
  Geen (toe)zicht op de horeca-exploitatie.

  Als je het zo op een rijtje zet, dan zul je moeten toegeven, dat we al jaren geleden in ieder geval één andere wethouder hadden moeten hebben. Desnoods van buitenaf.
  Of denk je dat het nog erger had gekund?

  Like

  1. Je noemt allemaal zaken, waar ik het niet mee eens was, maar waar een meerderheid (soms zelfs een overweldigende meerderheid) geen enkele moeite mee had. Spijtig voor mij, maar zo werkt democratie nu eenmaal.

   Wat die ene wethouder betreft, ik denk dat ik de enige ben geweest die publiekelijke gezegd heeft dat hij weg moest. Niet omdat hij een standpunt vertegenwoordigde waar ik het niet mee eens was, (dat is zijn goed recht), maar omdat hij een recht (dat ons toebehoord) op schaamteloze wijze had verkwanseld.

   Ik heb daar geen raadslid over gehoord, laat staan dat ze er gevolgen aan dorsten te verbinden. Alleen als een minderheid meent dat ze zich puberaal moeten gedragen schrikken ze plotseling wakker. In plaats van deze storm in een glas water naar waarde in te schatten, pleiten ze plotseling voor maatregelen waardoor de Enkhuizer burger met enorme kosten wordt opgezadeld.

   Alsof rancune en oud zeer plotseling verdwijnt als je 3 nieuwe wethouders hebt benoemd. Tegenover het puberale gedrag van de coalitie staat het al even puberaal gedrag van de oppositie. Gekwetste ijdelheid (van beide kanten) lijkt de voornaamste drijfveer.

   En de gekwetste ijdelheid van wie dan ook lijkt me geen rechtvaardiging om (zonder dat de kiezer daar een uitspraak over heeft kunnen doen) de Enkhuizer burger nodeloos op kosten je jagen. En dat is er wat hier gebeurd.

   Like

  2. Je mag er toch van uitgaan dat het beschikbare belastinggeld uitgegeven wordt
   ten behoeve van de kwaliteit van leven en werken en welzijn van de burgers.
   Wat hebben deze projecten ons (niet) opgeleverd?

   Werden we beter van de prestige-strijd van de gemeente tegen een burger?.

   Wordt er beter geparkeerd bij Sprookjeswonderland, omdat we ondoordacht teveel geld hebben betaald aan de pachter van de Uilenbanen?

   Wordt er betere zorg verleend in de Molenweg dan in de (te verbouwen) Vijzelstraat?

   Worden we beter van een theatertje voor een kleine groep mensen in de Drom?
   Worden we beter van de 600.000 euro, die het tot nu toe gekost heeft om dat voor te bereiden?

   Van het Drom-project valt nog te zeggen, dat er mensen zijn, die we er mee plezieren.
   Van de andere drie projecten is geen enkel pluspunt op te noemen.
   Ondanks het uitgegeven (of niet te ontvangen) geld is er geen verbetering van de voorzieningen, de tevredenheid of het welzijn van de burgers.

   Schuur blijft schuur, parkeerterrein blijft parkeerterrein, zorg blijft zorg.

   Als het dan op bezuinigen aankomt, dan wordt er ineens moeilijk gedaan door de zittende partijen. Beter hadden ze het college en zichzelf kunnen controleren en corrigeren, toen het om bovengenoemde onnodige uitgaven en gederfde inkomsten ging.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s