Verschillen

paljasIn een reactie op “Nieuws” stelt Jan van Oostende dat Paljassen mensen zijn die wel stemrecht hebben maar geen verantwoording willen dragen. Daarmee bedoelt hij (naar ik aanneem) de mensen die tijdens de laatste verkiezingen geen stem hebben uitgebracht.

Het percentage van kiesgerechtigden dat geen stem uitbrengt tijdens verkiezingen schommelt tussen de 30% en 40% en is de groep van kiezers die de PVE probeert over te halen om toch aan het democratisch proces deel te nemen.

In de gemeenteraad zitten inmiddels 9 verschillende politieke partijen. Allemaal met een verkiezingsprogramma waarin van alles wordt beloofd. Dus er is op dat gebied ruim voldoende keuze.

Daar tegenover staat de Paljas Vereniging, zonder programma, maar wel met een belofte naar haar kiezers, namelijk dat men die permanent op de hoogte zal houden over de keuzes die men maakt.

Laat ik het verschil demonstreren aan de hand van de machtswisseling die nu aanstaande is.

Ik heb het optreden van de coalitiepartijen omschreven als minachting voor democratische gedragsregels, die volgens mij inhouden. dat je van tijd tot tijd moet accepteren dat er af en toe een meerderheid ontstaat die anders denkt dan jezelf.

Ik heb de burgemeester bekritiseerd, omdat hij niet ingreep toen het college de zaak op de spits dreef (met aanzienlijk financiële gevolgen voor de gemeente Enkhuizen.)

Ik heb de Raad in zijn geheel bekritiseerd vanwege het feit,dat men een wethouder (die een van de belangrijkste rechten van de raad aan zijn laars lapte) niet tot de orde riep.

In mijn ogen gerechtvaardigde kritiek en wat hebben de politiek partijen daar tegenover gesteld? Niets, helemaal niets. En waarom niet, omdat ze allemaal liever bezig zijn met het najagen van hun eigen kleine belangetjes.

Die belangetjes kunnen kort worden samengevat met de woorden, “hoe zorgen we er voor, dat we de kans om zelf aan de macht te komen, niet verspelen”.

De SP, die gewoonlijk eist dat ongeveer over elke vraagstuk de bevolking moet worden geraadpleegd, doorliep in het diepste geheim een informatietraject. Gaf het resultaat daarvan vrij een uur voordat daarover een beslissing moest worden genomen en is inmiddels opnieuw (in het diepste geheim) bezig aan een formatiepoging. Voor de rest van de nieuwe coalitie geldt precies hetzelfde.

Omdat voor de politieke partijen de essentie van hun bestaan ligt besloten in het verwerven van zoveel mogelijk macht, kunnen zij zich niet voorstellen dat er mensen zijn die totaal geen belangstelling hebben in zo’n voortdurende machtsstrijd. Het is die groep, die de Paljas Vereniging een stem in de gemeenteraad wil geven. Tot op heden wordt hun stem (naar ratio) keurig verdeeld onder de politieke partijen.

Het enige waar de Paljas Vereniging naar streeft is een zo goed mogelijk bestuur met respect voor de democratische verhoudingen. Politieke partijen verstaan onder een zo goed mogelijk bestuur een bestuur, waarin zij de lakens kunnen uitdelen.

Er is dus een verschil in benadering van het politieke proces tussen politici en paljassen. Ik heb nog een jaar de tijd om die verschillen uit te werken, maar dat paljassen mensen zouden zijn die niet bereid zijn om verantwoordelijkheid te dragen, moet Jan nog maar eens uitleggen.

Ik denk eerlijk gezegd dat het omgekeerde waar is.

Politici NEMEN verantwoordelijkheid, maar zijn zelden bereid daarover verantwoording af te leggen. Voor Paljassen geldt precies het omgekeerde.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

14 gedachten over “Verschillen”

 1. Zij (de collegepartijen) waren meer ervaren en hebben jullie (onterecht) in de val gelokt. Daar heb je van geleerd en nu wil je het op dezelfde manier doen als zij, achter de schermen. Begrijpelijk. Maar geef je daarmee ook niet juist je kracht uit handen? De kracht van openheid en dicht bij de burger. Dat heeft jou in 2010 juist al die stemmen opgeleverd.

  De SP heeft het zo goed mogelijk gedaan in de oppositie. Toch zijn er op cruciale momenten geen spijkers met koppen geslagen. En dat had WEL gekund. Had gemoeten. Door de SP en ook door de gedogers, die zeggen elke situatie opnieuw te bekijken.

  Eerst een raadsbesluit gewoon niet uitvoeren. Dan blijken er in de loop van de tijd zomaar honderdduizenden euro’s “onder het peerd z’n buuk” verdwenen te zijn. Goede redenen om in te grijpen, voordat je jezelf nog verder uitlevert aan de wethouder en zijn geheime onderonsjes met Vrienden en Hillen & Roosen en De Nijs.

  Als je dan als SP besluit om “ongehoorzaam” gedrag te belonen, door opnieuw vertrouwen te hebben in een door diezelfde wethouder Boland afgegeven “garantie”. dan verdien je het ook om in het ootje genomen te worden.

  Dus ja, wat heeft de SP geleerd? Je ziet het licht de laatste tijd juist wel bij de PvdA en Lijst Quasten en de eindelijk vrije Langbroek. Maar bij de SP zie je toch helemaal geen tekenen, dat ze iets geleerd hebben! Ze vliegen er in met boter en suiker.

  Je begrijpt, dat dit niet over jou gaat, want ik heb respect voor wat en hoe je het gedaan hebt.

  Like

  1. Dat de SP voor de Drom stemde vind ik niet slim. Ik geloof alleen niet dat de burger per se zit te wachten op verslagen en openbare vergaderingen voor alles. Wel, zie de andere reactie, het nemen verantwoordelijkheid. Ik vind het een beetje vroeg om te concluderen dat het allemaal maar niks wordt straks. Het lijkt me dat je pas moet oordelen als het zo ver is.

   Like

   1. Beetje merkwaardige reactie van iemand die altijd keurig verslag deed over het standpunt dat hij had ingenomen, waar dat op gebaseerd was, inclusief links naar onderliggende documenten. Je doet alweer jezelf tekort. Het feit dat NE opgelucht was dat je weg was, zegt iets over de kwaliteit van NE en helemaal niets over de kwaliteit van jouw bijdragen aan het debat.

    Like

    1. Die bijdragen waren zo goed, dat NE zich niet graag waagde aan een inhoudelijk debat. Zij geven daar liever een persoonlijk compliment.

     Ze missen je wel. Raven wordt nu getest of hij is opgewassen tegen een dergelijke persoonlijk aanpak.

     Like

    2. Dat is niet raar, ik baseer dat op een kleine groep fijnproevers die de boel echt volgt. Let wel, de rest zit er niet op te wachten en dat is OK. Waar ze wel op zitten te wachten is raadsleden en bestuurders die verantwoordelijkheid nemen, dus verslagen en reactie krant dragen daar wel aan bij. Ik vind zelf dat een raadslid gewoon uit eigen beweging verantwoording moet afleggen.

     Like

 2. Gesproken als een D66-er, dwz in een virtuele wereld prachtig maar niet realistisch. Waar ik dat op baseer? Op de vorige informatie en formatie. Aan alle voorwaarden werd toen voldaan. Vrijwel alles is openbaar besproken. De collegepartijen deden hun voordeel daar mee, wachtten af, frustreerden het proces, klommen op het pluche en zorgden voor bijna alles waar jij fel tegen gekant was. Vervolgens bekritiseer je personen die daarvan geleerd hebben. Je eist dezelfde aanpak die eerder zo misbruikt is. Zelfs ik, terwijl ik naar mijn mening toch moeilijk beschuldigd kan worden van dingen ‘niet open doen’, zou niet rouwig zijn om meer ‘rustig werk achter de schermen’.

  Like

  1. Grappig dat je D’66 noemt. Ik ben nog naar een oprichtingsvergadering voor de afdeling Noord-Holland geweest. Wat ik van die partij geleerd hebt is, dat als je een systeem wilt veranderen (en dat wilde men toen) je er voor moet zorgen dat je niet moet gaan meedraaien met het systeem dat je wilt veranderen. D’66 was geloofwaardig totdat men deel ging nemen aan regeringen en werd toen meteen weer een gewone politieke partij die keer op keer haar kroonjuwelen inleverde voor een beetje politieke macht.

   Het is om die reden dat Paljas afziet van deelname aan de machtsvorming en zich tevreden stelt met het uitoefenen van invloed,

   Je persoonlijke teleurstelling begrijp ik, hoewel ik het proces niet van nabij heb meegemaakt. Ik verbleef in zalige onwetendheid in Zuid Frankrijk. Ik weet wel dat ik, anders dan jij, nooit geloofd heb in werkbare coalitie met de VVD. Los van de tactische fout die jullie in mijn ogen gemaakt hebben door jullie minderheidsprogramma niet formeel voor te leggen aan de raad. Iets wat de VVD uiteindelijk wel deed.

   Maar om op basis van een eenmalige teleurstellende ervaring (die bovendien te voorzien viel) meteen je geloof over boord te gooien lijkt me niet verstandig.

   Want wat ga je doen als ook deze poging mislukt en die kans is niet denkbeeldig, ga je dan ineens weer pleiten voor een openbaarheid? .
   Is dat dan eigenlijk niet het bewijs van mijn stelling dat als politieke partijen het gevoel hebben dat ze aan de macht kunnen komen, dat dan alle principes (die ze voor die tijd uitdroegen) plotseling niet meer tellen?

   En dat hun gedrag, anders dan ze ons willen doen geloven, uitsluitend gebaseerd is op opportunisme. Het kan me verder allemaal niet zoveel schelen, maar waarom zou ik (en pakweg 30% van de bevolking) daar aan mee moeten willen doen?

   Like

   1. Er was al te verstaan gegeven dat de andere minderheid niet gesteund zou worden. Voor de beweegredenen moet je bij de mensen zijn die dit hadden kunnen doen. C’est la vie. Nee, het gaat me er om dat het een niet uitmaakt of het wel of niet openbaar is als er maar, zoals je zelf elders stelt, verantwoording wordt afgelegd.

    Like

    1. Dat men jullie minderheid toch niet zouden steunen wist ik niet, maar verbaasd me ook niet. Maar waar je jezelf in mijn ogen tekort doet, is dat je manier van werken enorm gewaardeerd is. Dat de uitkomst anders was dan je wilde, dat is spijtig, maar zo werkt de gevestigde orde nu eenmaal en die heb je niet na een keer proberen op de knieën.
     Ik denk dat je een boel mensen het gevoel hebt gegeven dat het anders kan en de daad ook bij het woord hebt gevoegd. Ik vrees dat dat gevoel weer helemaal weg is bij een heleboel mensen.

     Like

      1. Je weet als geen ander waarom de Enkhuizer politiek me is gaan interesseren en hoezeer ik waardeerde hoe de sp zich opstelde t.o.v. van het parkeerdossier. Dat heeft de sp aan “de overwinning” geholpen omdat een groot deel van Enkhuizen dat zag. De sp is weer terug bij af en dat komt niet door jou vertrek maar door hoe je opvolger zich heeft opgesteld.

       Like

   2. Overigens in dat licht ook interessant. Dat VVD punt. VVD was natuurlijk inzicht omdat 1-na-grootste waren. Hoewel NE net deed alsof ze best los van de VVD konden, waren ze in een eerder stadium “achter de schermen” al bezig om mij te vertellen dat de PvdA ‘onbespreekbaar’ was.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: